adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (4)

In Peisagisti si horticultori, Romania Mea

Grădină amenajată în Focșani, de la proiect la finalizare

Majoritatea oamenilor care ajung să-și facă propria casă visează de fapt din start la grădină. Dar ce să vezi? După finalizarea casei de cele mai multe ori e finalizat și bugetul. Așa se ajunge ca mult visata grădină să fie departe de a deveni realitate. Ce vreau să spun? Că e important ca din faza de proiect a casei să se aibă în vedere și bugetul alocat pentru spațiul verde de lângă ea și că ideal este ca după finalizarea exteriorului casei să se înceapă deja și partea de grădină, astfel ca atunci când interiorul e gata și ceea ce se vede pe ferestre să fie plăcut ochiului. Dar cum se procedează în cazul unei grădini? Ca să-ți exemplific mai bine îți prezint azi o grădină din Focșani amenajată după proiectul peisagistului Florin Murgu. Clienții lui au apelat la serviciile sale când au finalizat casa și când bugetul nu era tocmai acoperitor pentru partea de grădină, așa c peisagistul le-a etapizat lucrările astfel ca după 3 ani de zile să ajungă să aibă o amenajare peisagistică coerentă și care poate fi de acum încolo și mai mult elaborate. Dar hai să afli etapele.

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (3)

 

Casa cu suprafața la sol de circa 250 de metri pătrați este amplasată pe un teren cu suprafața de circa 1300 metri pătrați. Proprietarii și-au dorit neapărat o zonă amplă de peluză. După ce peisagistul a discutat cu ei și a fost la fața locului, le-a propus o grădină în acord cu arhitectura casei, adică o abordare contemporană, minimalistă. Mai sus vezi planul grădinii realizat după măsurătorile unui topometrist.

Casa cu suprafața la sol de circa 250 de metri pătrați este amplasată pe un teren cu suprafața de circa 1300 metri pătrați. Proprietarii și-au dorit neapărat o zonă amplă de peluză. După ce peisagistul a discutat cu ei și a fost la fața locului, le-a propus o grădină în acord cu arhitectura casei, adică o abordare contemporană, minimalistă. Mai sus vezi planul grădinii realizat după măsurătorile unui topometrist.

PRIMA ETAPĂ A FOST PROIECTUL. După discuția cu proprietarii și încheirea unui contract de prestări servicii, peisagistul a venit cu o propunere de plan și cu vizualizări 3D pentru grădină, așa cum putea arăta într-o primă fază. De ce spun primă fază? Pentru că plantele cresc, se dezvoltă și în decurs de 10 ani grădina are un alt aspect, mult mai bogat, dacă este întreținută și constant îmbunătățită. După cum se vede în plan erau prefigurate mai multe zone în spațiul grădinii, de la terasa cu jacuzzi la zona de apă, cu fântâni decorative, astfel ca la o plimbare în grădină să existe suficiente trasee de parcurs și zone de descoperit.

Zonă perimetrală reprezentaă în proiect (foto stânga) și finalizată (foto dreapta)

Zonă perimetrală reprezentată în proiect (foto stânga) și finalizată (foto dreapta)

Zona verde pe lîngă trotuarul casei. În stânga faza de proiect cu vizualizare 3D, în dreapta imagine cu ce s-a finalizat în realitate.

Zona verde pe lângă trotuarul casei. În stânga faza de proiect cu vizualizare 3D, în dreapta imagine cu ce s-a finalizat în realitate.

Zonă perimetrală. În stânga faza de proiect 3D, în dreapta imagine cu ce s-a pus în practică.

Zonă perimetrală. În stânga faza de proiect 3D, în dreapta imagine cu ce s-a pus în practică.

A DOUA ETAPĂ A FOST TRASAREA INSTALAȚIILOR. Da, pe baza proiectului erau precizate poziția aspersoarelor, deci modul cum va fi irigată grădina, dar și unde sunt poziționate sursele de iluminat. Concomintent s-a început și amenajarea terasei cu jacuzzi, unde era nevoie de instalații de apă și de electricitate, dar și de construcție care trebuie ajustată cu viitorul nivel al grădinii. Toate aceste instalații trebuie planificate, iar ele se îngroapă, deci sunt ascunse pentru ca aspectul grădinii la final să fie unul ordonat, curat, fără cabluri, furtunuri la vedere. Este una dintre cele mai costisitoare etape, în urma căreia nici nu se văd mari transformări. În această fază se folosesc și utilaje grele, de multe ori și escavatoare, în special când se constată că pământul trebuie înlocuit, cum a fost în acest caz. În Focșani solul este preponderant lutos și ca atare pentru grădină trebuie schimbat cu unul care drenează apa. Lucrările pentru înlocuirea solului se fac toamna, astfel ca pe timpul iernii, sub greutatea zăpezii, acesta să se taseze și să se așeze, după ce în prealabil a fost compactat cu utilaje specifice.

Trasarea instalațiilor nu se vede după ce gazonul este deja fixat, dar se simte pe timpul serii când instalația de iluminat funcționează, la fel și aspersoarele care irigă plantele.

Trasarea instalațiilor nu se vede după ce gazonul este deja fixat, dar se simte pe timpul serii când instalația de iluminat funcționează, la fel și aspersoarele care irigă în mod automatizat plantele. Ideal este ca instalația de irigare să nu fie vizibilă pentru a nu altera spectul grădinii și să fie complet automatizată pentru eficiența costurilor de întreținere.

A TREIA ETAPĂ A FOST PLANTAREA diverselor soiuri de plante pentru zonele perimetrale, adică pe lângă gard ori cele care au avut nevoie de săparea de gropi mai mari, deci lucrări mai consistente, cum sunt cele pentru arbuști și arbori. Acestă etapă s-a desfășurat primăvară. În timpul lucrărilor s-au trasat și separatoarele față de zonele ce urmau să fie însămânțate cu gazon. Tot în această etapă au fost ridicate și alte construcții în grădină, cum ar fi pergolele din lemn.

Foarte importanți sunt furnizorii de plante, iar peisagistul Florin Murgu colaborează cu pepiniera de arbori și arbuști Silva Periland din Urleasca judetul Brăila, respectiv domnul Cristi Perianu și pepiniera de plante perene din Fetesti județul Ialomița ce aparține domnului Luca Florian.

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (9)

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (11)

A PATRA ETAPĂ A FOST GAZONAREA. Plantarea cu gazon de tip rulou se poate face cam în orice sezon, dar niciodată pe caniculă. Atunci suprafața solului este încinsă și poate degrada gazonul de la rădăcină. Așa că e recomandat ca rulourile să se monteze fie primăvara, fie toamna.

Etape din amenajarea grădinii - de la situația inițială a terenului și până la montarea rulourilor de gazon.

Etape din amenajarea grădinii – de la situația inițială a terenului și până la montarea rulourilor de gazon.

A CINCEA ETAPĂ A FOST MONTAREA DALELOR în cadrul gazonului și decorarea cu pavaje și bordurarea zonelor mici, dar importante, cum ar fi aleile de acces sau trotuarele de pe lângă casă. De asemenea, tot în această etapă s-au montat piatra decorativă și obiectele din grădină, cum ar fi ansamblul de fântâni și panouri metalice, instalarea de mobilier de grădină, etapă care s-a desfășurat primăvara.

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (10)

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (1)

De acum încolo, după cum e amenajată grădina la acest stadiu, peisagistul poate interveni pentru a armoniza cromatica grădinii, pentru a adăuga pete de culoare și textură în ansamblul ei, baza fiind deja conturată, iar imaginea grădinii coerentă. Da, a durat trei ani de zile, dar rezultatul este unul în concordanță cu arhitectura casei și cu preferințele proprietarilor. Grădina este până la urmă un spațiu care necesită îngrijire permanentă, iar aceasta nu se poate face în lipsa unor instalații de irigare bine concepute. Ideal este ca o grădină să fie amenajată în două etape – toamnă pentru lucrările mari și primăvara pentru plante și decorațiuni, dar măcar din descrierea etapelor acestei grădini cred că te-ai prins cum stau lucrurile. Sper să-ți prindă informațiile acestea!
Dacă vrei să apelezi la serviciile peisagistului Florin Murgu îl poți contacta pe adresa de mail florin_1303@yahoo.com. 

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (8)

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (12)

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (14)

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (2)

adelaparvu.com despre amenajare gradina in Focsani, peisagist Florin Murgu (4)

9 raspunsuri pentru Grădină amenajată în Focșani, de la proiect la finalizare

 1. ana spune:

  Foarte util si frumos acest articol pt cei care doresc sa isi amenajeze o gradina ca la carte! Multumim mult pt informatii si pt ca veniti mereu in intampinarea noastra cu solutii si sfaturi bune!

 2. Coroama Daniela spune:

  Buna ziua, va multumesc frumos pentru tot ce ne trimiteti, as vrea sa stiu si eu cat a costat totul, este splendit. Aveti pe judetul Timis o persoana care se ocupa cu amenajarea spatiului verde?
  Stima si tot respectul
  Va multumesc!

  • Adela Parvu spune:

   Bună Daniela! L-am rugat pe domnul peisagist să-mi spună despre costuri. Pentru că a durat 3 ani de zile trebuie să facă niște calcule. Am să adaug informația privind costurile, după ce mi-o comunică domnul Murgu. În Timișoara poți apela biroul Ezzo Design pentru recomandări privind specialiști în peisagistică.

 3. carmen spune:

  buna ziua doamna Adela,,sunt asa de impresionata de toate ideile si sfaturile care ni le acordati…si ma bucur ca avem foarte multe de invatat de la d voastra…cerinta mea ptr d voastra este sa mi recomandati un arhitect din jud Iasi…sau eventual daca nu indraznesc prea mult chiar as dori cu d voastra…multumesc

 4. Daniela spune:

  Buna ziua, articolul mi se pare f interesant, ideile sunt grozave.
  As dori sa contactez un specialist in judetul Brasov(daca ne puteti ajuta )la noi vremea este destul de rece, iernile cam lungi.
  Va rugam in limita posibilitatilor sa veniti mereu cu astfel de articole interesante.

  va multumim

 5. Ionela spune:

  Buna seara! Si eu as vrea sa-mi recomandati un designer de interior in Focsani,daca se poate(sau imprejurimi)! Noi suntem dispusi sa colaboram si cu cineva din alte judete atata timp cat designer-ul ar fi deacord cu deplasarea! Felicitari pt ceea ce faceti! Va multumesc

 6. Superbe pozele sunt sigur ca realitatea este si mai buna . Il felicit pentru simplitate si eleganta pe peisagist . Articolul ne inspira pe toti . Va salutam cu mult respect .

 7. Raly spune:

  Vai…ce frumos….mi.as dori si eu la fel…oare ce pret?…poate reusesc sa strang pana anul viitor….

 8. Camelia spune:

  Va admir din suflet pentru toata frumusetea pe care o raspanditi cu prezenta si activitatea dvs. Urmaresc cu bucurie emisiunea „Visuri la cheie”. Sunteti minunati, va consider niste binefacatori care aduc alinare si fericire unor oameni incercati de viata. Felicitari si la cat mai multe emisiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *