Fiecare familie are propriile visuri, nevoi, dar mai ales stil de viață. Cum casa perfectă nu există, de cele mai multe ori suntem puși în fața unor alegeri, iar când vine vorba să alegi între living, sufragerie și bucătărie, mulți aleg ca livingul să fie mai mare. Dar dacă ai constatat că s-a întâmplat deseori ca lumea să se strângă la bucătărie, de ce nu ai alege să ai un spațiu mai generos pentru ea? Ei bine, ca să te încurajez să-ți asculți instinctul și să nu ai impresia că greșești, dacă alegi să ai o bucătărie mai mare decât livingul, îți prezint azi o casă unde proprietarii spanioli au avut toate argumentele pentru ca bucătăria lor să măsoare mai mult decât livingul. Proiectul casei, desenat de tatăl proprietarei, arhitetc de profesie, a pornit de la bucătărie înspre restul casei. Pentru implementare au apelat la o firmă specializată în mobilier de bucătărie Deulonder, care le-a realizat și proiectul de amplasare, astfel ca în spațiul bucătăriei să aibă și locul de sufragerie, masa la care-și primesc oaspeții. De ce? Pentru că pur și simplu și-au dat seama că atât ei, cât și prietenii lor se simt mai bine în spațiul de gătit. Dar hai să vezi despre ce este vorba.
Spațiul dedicat bucătăriei este de circa 30 de metri pătrați, în care sunt incluși 2,5 metri pătrați pentru cămară. În spațiul bucătăriei există o masă insulă lungă de 3 metri, iar lângă ea o masă la care pot sta foarte bine 12 persoane. Masa generoasă este poziționată către fereastra ce dă înspre grădină. Spațiul bucătăriei comunică cu cel dedicat spălătoriei, organizat pentru locul mașinii de spălat, uscat și călcat rufe. Astfel, toate activitățile casnice sunt grupate în aceeași parte a casei.
Locul de sufragerie este în același spațiul cu bucătăria, dar finisajele de la nivelul pardoselii sunt diferite pentru a marca funcțiunile. Însă mobila este realizată în aceeași linie și culoare, astfel ca la nivel superior totul să fie perceput unitar.
Pe lângă masa de sufragerie, blatul mesei insulă care are lungimea de 3 metri, include și o zonă de masă tip bar pentru uz cotidian. Înainte de mobilare instalațiile au fost trase astfel ca în zona de masă bar să fie prezent caloriferul, dar și o chiuvetă în blat. De o parte și de alta a mesei insulă sunt organizate alte ansambluri de mobilier. Pe o parte este zona de gătit cu plită cu inducție, de aceea peretele nu a avut nevoie să fie îmbrăcat cu faianță, iar mai departe chiuveta poziționată la fereastră.
De cealaltă parte a mesei insulă, se află frigiderul generos, poziționat opus față de chiuvetă (cu loc de acces între ele) și aproape de cămară pentru o bună și rapidă organizare a alimentelor. De asemenea, acest corp de mobilier include și spațiu pentru electrocasnice mici și spații de depozitare cu sertare.
Legătura dintre bucătărie și spațiile anexe, spălătorie și cămară este evidentă din acest unghi. Spațiile sunt separate față de bucătărie prin uși culisante, gândite încă din faza de proiect a casei. Partea de sus a ușilor are geam pentru o vizualizare mai bună, dar și pentru ca lumina naturală să fie prezentă din plin.
Bucătăria este separată față de living prin intermediul unei uși culisante, gândită încă din faza de proiect a casei. Ea culisează la interiorul zidurilor, ceea ce nu deranjează în niciun fel organizarea interioară a camerelor. De asemenea, ușile interioare culisante au parte superioară cu geam pentru a lăsa lumina naturală să circule. Mobila pentru bucătărie este prevăzută în cea mai mare parte a ei cu sertare. De ce? Pentru că acestea sunt mai ușor de accesat pe culoarele înguste, dar și conținutul lor este mult mai clar vizibil comparativ cu interiorul dulapurilor cu rafturi și închise cu uși.
Livingul este o cameră de dimensiuni obișnuite, dar deschiderea către grădină îi conferă un aer aparte. Proprietarii și-au dorit un spațiu intim, confortabil, ca atare cea mai mare parte a camerei de zi este ocupată de două canapele poziționate similar unui colțar. În fața ferestrei sunt două zone marcate prin mobilier specific: masa de birou și șezlongul pentru lectură.
Dacă fundalul pereților este neutru și mobila realizată pe comandă în ton cu zugrăveala, ca și în bucătărie, orice textură, cum ar fi lemnul masiv al mesei de birou, iese în evidență și conferă caracter camerei.
Aceeași linie a finisajelor și culorilor este continuată și în dormitor, unde spațiile de depozitare încadrează fereastra, deasupra având rafturi. Separat există un dressing, dar cert este că atmosfera finală este una de calm obținută prin simplitatea liniilor și prin alegerea unor decorațiuni textile plăcute, confortabile, prin care s-au adus și pete de culoare în ambient.
Băile sunt tratate la fel de simplu cu finisaje combinate: microciment și texturi din lemn. Textură, dar nu neapărat și lemn masiv, așa că la nivelul lavoarului, pentru placarea laterală a căzii și pardoseala sunt finisaje din materiale care au aspect natural, dar sunt de tipul blatului termorezistent folosit de regulă la bucătărie, apoi este vorba despr eplăcu ceramice. În rest, totul este în tonuri de gri cald și alb, iar petelede culoare date prin decorațiuni.
O casă interesant proiectată de la bucătărie înspre restul funcțiunilor, dar foarte bine organizată pentru familia care locuiește aici. Proprietarii au locuit înainte într-o casă unde spun că au folosit prea puțin masa de sufragerie, așa că au elimitat-o din ansamblul livingului, dar au inclus-o în bucătărie, acolo unde fapt se adună toți cei care le vin în vizită. De asemenea, o altă nemulțumire față de casa precendentă a fost faptul că aveau cămara mai departe de bucătărie și era dificil pentru nimeni n-avea chef să aducă alimente de acolo. La fel, spălătoria poziționată departe de bucătărie pe ei i-a încurcat. De aceea, în noua casă totul a fost proiectat astfel ca spațiile dedicate activiăților casnice să fie cât mai grupate. Cu siguranță după ce vezi o astfel de abordare, vei lua în considerare criteriile care de fapt te interesează, dincolo de cum obișnuiește toată lumea să facă. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Pepa Oromi
29
Minunat!Absolut minunat!
Chiar dacă sunt putini cei care își permit asemenea spatiu😊
Foarte bine arată! Aș vrea să văd și alte modalități de plasare a insulei intr-o bucătărie mare.
Bună Alina! Găsești o mulțime de articole pe blog. Poți da căutare după „masă insulă în bucătărie”.
Superbă casă! Exact ce îmi doresc pentru viitoarea mea casă. Mulțumesc!
Absolut superb! Unde se pot comanda astfel de uși ?
La firme care fac tâmplărie din lemn masiv. Poți apela la Valprest, Uși TGG, Terramobili.
Arata superb bucataria in stil american. Love it!
Arata foarte bine, in tonuri deschise si cu toate nuantele maronii de lemn.
Cam in ce buget s-ar incadra amenajarea unei astfel de locuinte?
Unde as putea face comanda de ferestre tripan si foarte mari?
Buna, Adela!
Imi poti recomada pe cineva care face jaluzele romane, din in?
Multumesc!
Bună Irina! Eu colaborez cu designerul de perdele Alina Țâru. Ți le poate face pe comandă. O poți contacta aici alinaemilia.taru@gmail.com