adelaparvu.com despre autorizatie pentru gratare (5)

In Constructii, Cum sa...

Ai nevoie de autorizație pentru grătar?

Am primit mai multe întrebări legate de construcția grătarelor, printre care și cea referitoare la autorizația de construire. Pentru ca răspunsul să fie unul cât mai decumentat și mai complet, având în vedere faptul că pe lângă grătarele construite în grădini rezidențiale mai există și cele de la restaurante, pensiuni și hoteluri, unde este nevoie și de aviz pentru incendii (de la IGSU), am apelat la arhitecții Adrian Păun și Alina Calapod, dar și la specialiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Pentru lămuriri, îți spun că una este să ai grătar în curte, grătar ca produs cumpărat din magazine, fie el metalic sau din prefabricate și alta este să îți faci o construcție de tip bucătărie de vară în care să incluzi și grătarul. Deci, trebuie făcută distincția între obiectul în sine și construcția din jurul acestui obiect. Așa că hai să vezi mai jos răspunsurile specialiștilor la care am apelat.

adelaparvu.com despre autorizatie pentru gratare (2)

Arhitectul Adrian Păun spune că, pentru a lămuri cadrul legal al unei construcții, orice arhitect se ghidează după Legea 50 (din 29 ulie 1991) privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. În această lege la Art. 11 alin. (2) sunt precizate următoarele: “(2) Se pot executa fără autorizaţie de construire şi lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, precum şi fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice”.

adelaparvu.com despre autorizatie pentru gratare (4)

Arhitecta Alina Calapod spune, referitor la necesitatea autorizării locului de grătar din curte, că, în principiu, depinde de conformația grătarului, dacă este acoperit și stă pe o platformă, atunci are și fundație, deci trebuie autorizație de construire. Dacă nu este acoperit, atunci nu trebuie autorizație. Practic, orice construcție, fie cu fundație, fie cu acoperiș, fie cu ambele are nevoie de autorizație, de unde reiese clar că pentru o bucătărie de vară cu grătar este nevoie de autorizație de construire.

adelaparvu.com despre autorizatie pentru gratare (1)

Conform specialiștilor de la IGSU (vezi foto mai jos), pentru grătare nu este necesară obținerea avizului și/sau autorizației de securitate la incediu (dar asta nu exclude necesitatea autorizației de construire în cazul în care există fundație și/sau acoperiș). Avizele și autorizațiile de securitate la incediu se obțin pentru categoriile de construcții care intră sub incidența HGR 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incediu, în temeiul prevederilor art.30 alin. (1) din Legea nr 307/2006 privind apărarea împotriva incediilor, replublicată.

adelaparvu.com despre raspuns IGSU privind gratarele

 

adelaparvu.com despre autorizatie pentru gratare (3)

Ce poți înțelege din răspunsurile de mai sus? Faptul că dacă ai un grătar, indiferent că e la casă sau în curtea unui restaurant,  a unei pensiuni sau a unui hotel ai nevoie de autorizație de construire în cazul în care se construiește fundație și/sau acoperiș pentru zona de grătar, dar nu ai nevoie de aviz pentru securitate la incendii eliberat de IGSU. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

8 raspunsuri pentru Ai nevoie de autorizație pentru grătar?

 1. Florin spune:

  Buna ziua,
  dar dacă construcția este cu structura din lemn, pe o platforma de lemn fără fundație, mai exact un cort ca cel din imagine. Daca totuși îl racordez la apa și la scurgere. Vorbim de o structura care se poate demonta.

  Zi minunata.

  IMG_7002_mica

 2. Trandafir Iuliana spune:

  Am si eu o intrebare.Daca gratarul este o constructie cu fundatie si acoperis, la o distanta de 60 cm de gardul vecinului (mai include cuptor,soba de gatit cu lemne)si fumul vine la tine in curte ce poti sa faci, ce masuri poti sa iei?

  • Adela Parvu spune:

   Cea mai importantă măsură este să ajungi prieten cu vecinul, astfel ca atunci când face grătar, tu să fii de partea cealaltă, unde fumul nu bate către tine. Pe bune, nu glumesc. Ar trebui să fim mai apropiați și mai înțelegători unii cu alții și mai ales să ne bucurăm împreună de viața asta scurtă, care oricum e plină de griji, temeri și probleme.

 3. Dacă ne referim la grătarele de tip pavilion da, este necesara obținerea autorizației de construire. Nu este o procedura complicata, însă dacă ne uitam la grătarele de mai sus, sunt precum un imobil.

 4. Costel spune:

  Buna ziua,
  Dar daca am terasa acoperita si vreau sa construiesc pe terasa un gratar, soba si cuptor pe lemne, precum si chiuveta, am nevoie de proiect si implicit autorizatie de construire?

 5. Costel spune:

  Buna ziua,
  Am asteptat 2 ani un raspuns la intrebarea de mai sus, intrebare la care nu am putut gasi un raspuns de la nimeni, dar am sperat ca dvs sa faceti un pic de lumina. Sper sa aveti, in sfarsit, un raspuns.
  Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *