adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (1)

In Mesteri, Romania Mea

Bucătărie de vară rustică realizată de Ionel Birișu

Simplitatea este întotdeauna cuceritoare și de aceea ne plac casele și anexele tradiționale românești pe care le vedem la muzeele satelor. Acum, sunt oameni care își fac case și bucătării de vară reinterpretate în stil tradițional, redescoperind farmecul rusticului de altădată, dar cu toate dotările actuale. Exemplul de față din județul Argeș este unul grăitor. Este o anexă construită din lemn vechi recuperat folosită ca și cameră tehnică și completată reușit de o bucătărie de vară. Meșterul Ionel Birișu de la Manolo Manufaktura a realizat partea exterioară, respectiv zona de bucătărie exterioară. Interesant este că acest spațiu aparține unei familii de vegetarieni, de aceea mult râvnitul grătar lipsește, dar plita și cuptorul sunt exact ce au nevoie proprietarii pentru a prepara delicioase pâini, cozonaci, dar și feluri de mâncare vegetariene gătite în special pe plită. Atât cuptorul, cât și plita sunt pe bază de lemne, deci totul este gătit la foc domol, ceea ce mai nou este denumit slow food. Dar hai să vezi despre ce este vorba.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (2)

Deși pare un spațiu mic și ușor de realizat, meșterului Ionel Birișu i-a trebuit circa trei săptămâni să finalizeze totul. De ce? Pentru că toată bucătăria este din zidărie, iar asta implică procedeee umede. Adică trebuie să existe timp de uscare între etape. După realizarea zidăriei, trebuie ulterior finisat totul, respetic tencuit și asta nu se poate face repede. Cred că te-ai prins despre ce este vorba. Și da, partea de cuptor și plită trebuie bine realizate pentru durabilitate în timp.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (5)

Dar înainte de a se apuca de treabă, meșterul Ionel Birișu lucrează pe baza unul plan, care a fost întocmit de către soția lui Mihaela Birișu de profesie proiectant. Pe baza planului se poate face un deviz de materiale, dar evident că se ia în calcul și amplasarea dotărilor. Practic, înainte de construcția propriu-zisă se trasează instalațiile – electrică și alimentarea cu apă pentru zona de chiuvetă. Abia după ce partea de instalații este finalizată se poate începe și construcția bucătăriei.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (9)

În cazul de față prezența anexei ce adăpostește camera tehnică cu diverse dotări actuale a permis racordarea viitoarea bucătării la o sursă de apă. Chiuveta a fost plasată astfel într-o extremitate a bucătăriei, în zona în care este la îndemână și pentru spălare rapidă atunci când se lucrează prin grădină.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (10)

Este absolut necesar ca între chiuvetă și plită să existe spațiu de blat. Practic, după ce legumele sunt spălate există loc pentru tăierea, prepararea lor pentru a fi gătite pe plită. de asemenea, zonele de depozitare pentru lemne este la îndemână amplasată astfel ca alimentarea pentru plită să fie facilă.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (7)

Pentru protecția zidului alb a fost prevăzut un brâu de circa 20 de cm realizat din plăci de ciment colorate. A fost ales un model care să aducă aminte de cusături de pe iile românești. Deci nu întîmplător sunt alese cu desene de romburi roșii. De asemenea, blatul este încadrat pe margine de cărămizi, care au rol de protecție, dar și estetic.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (6)

Pentru ca imaginea finală să fie plăcută, blatul ales este negru. În ansamblul lui chiuveta și plita nu se mai citesc foarte bine, ca atare totul devine mai unitar, fără să fie fragmentat. Modelul cu plăci decorative din ciment leagă frumos totul.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (4)

Cuptorul a fost amplasat pe colț pentru că poziția aceasta a permis construcția hornului într-un mod cât mai corect, dar și ușor, fără să afecteze imaginea întregii construcții. Totul simplu, dar bine gândit, cuptorul este pe colț, dar cu laterale simetrice, ceea ce conferă o imagine armonioasă întregului ansamblu.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (13)

Deasupra blatului de lucru situat în lateralul cuptorului este prevăzută o priză dublă de exterior, absolut necesară dacă se dorește folosirea de mixere sau alte aparate electrice pentru prepararea mâncării.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (14)

Sunt interesant combinate texturile în cazul acesti bucătării de vară. Pardoseala cu aspect de cărămidă, decorurile cu cărămidă de la mobilierul fix de bucătărie sunt completate de zidul de piatră finisat cu aspect rustic.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara in stil traditional romanesc, mester Ionel Birisu, Foto Ionel Birisu (3)

În concluzie, nu vă fie frică de simplitate, ci îmbrățișați-o cu toată încrederea. Exemplul de față ar trebui să vă convingă. Și da, nu uitați că atunci când vine vorba despre stilul rustic, albul este absolut necesar tocmai pentru a pune în valoare texturile lemnului, cărămizii, pietrei. Alb și materiale naturale, totul cu mici, foarte mici, dar inspirat alese accente decorative. Sper să te inspire și pe tine!

Îl puteți contacta pe Ionel Birișu la tel. 0753.998.888.

Foto: Ionel Birișu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *