adelaparvu.com despre bucatarie de vara Cernica proiect Mihaela Birisu, mester Ionel Birisu Manolo Manufaktura (10)

In Amenajari Gradina, Gratare, Mesteri, Romania Mea

Bucătărie de vară realizată de Ionel Birișu

Noi, românii, atunci când ne facem o casă, ne gândim la bucătăria de vară sau grătarul în curte. Aceste lucruri sunt pe lista dorințelor noastre pentru că ne place să socializăm în jurul mâncării, face parte din cultura noastră. În plus, în bucătăriile de vară, nouă românilor ne place să preparăm bunătățile pentru iarnă, să coacem legume fără a ne face griji în privința mirosurilor, care s-ar simți dacă am fi nevoiți să le preparăm la interiorul casei. Așa s-a întâmplat și în cazul de față pentru o familie dintr-o localitate situată în apropiere de București, care m-a solicitat pentru amenajarea interiorul  casei lor. În timpul amenajării m-au rugat să le recomand pe cineva care să le facă o bucătărie de vară, iar primul nume care mi-a venit a fost Ionel Birișu de la Manolo Manufacktura, care are o mare experiență în cuptoare și grătare, în special cele din cadrul teraselor și restaurantelor. Dar hai să-ți spun care au fost pașii în construcția acestei bucătării de vară ca să-ți faci o idee despre cum s-au derulat lucrările și să-ți poți face și tu o planificare dacă vrei ceva similar.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara Cernica proiect Mihaela Birisu, mester Ionel Birisu Manolo Manufaktura (2)

Înainte de ridicarea construcției ce urma să fie bucătăria de vară, proprietarii au stat de vorbă pe îndelete cu Ionel Birișu, care a vrut să afle ceea ce și-ar dori aceștia să aibă în noul spațiu exterior. Pe baza datelor culese, Mihaela Birișu, proiectant și soția lui Ionel a realizat un plan al viitoarei bucătării de vară. Prima schiță cuprindea numărul și tipul funcțiunilor și dotărilor, pe baza căreia Mihaela Birișu a făcut planul de mobilare. Apoi, în funcție de planul de mobilare s-a făcut planul de electrice și cel de sanitare (alimentare cu apă). Având aceste planuri, constructorul a putut calcula dimensiunile viitoarei construcții cu totul și a întocmit la rândul lui un plan ingineresc, astfel încât proprietarii să știe tipul și cantitatea de materiale necesare.

Planul de mobilare de la interiorul bucătărieide vară. Dispoziția principalelor funcțiuni și configurarea mobilierului necesar contează când îți faci un astfel de plan.

Planul de mobilare de la interiorul bucătărieide vară. Dispoziția principalelor funcțiuni și configurarea mobilierului necesar, conform dorințelor proprietarilor, care folosesc activ bucătăria de vară o bună perioadă din an, mai ales că la interiorul casei bucătăria este deschisă.

Planul bucătăriei cu cote minimale astfel încât să poată fin calculat locul liber care rămâne penru poziționarea mesei.

Planul bucătăriei cu cote minimale astfel încât să poată fi calculat locul liber care rămâne penru poziționarea mesei. Deci, pe plan sunt reprezentate și ușile mobilierului care ascunde dotări sau spații de depozitare, astfel încât să poată fi aleasă o masă corespunzătoare spațiului și care să nu obtureze accesul la diferitele zone funcționale.

Bucătăria de vară în faza de șantier. Se pot observa materialele folosite.

Bucătăria de vară în faza de șantier. Se pot observa materialele folosite.

Pe terenul suficient de generos, dar în pantă, proprietarii au ales locul pentru viitoarea bucătărie de vară acolo unde terenul a fost mai plat, dar și cu priveliște către lacul din apropiere. Constructorul casei proprietarilor Laurențiu Irimia de la Repfond Servicii SRL împreună cu echipa sa a ridicat și structura foișorului, arhitectura acestuia fiind inspirată din cea meditareană a casei, concepută de arhitectul Sorin Vișan. Prima dată s-a realizat fundația la o adâncime de 110 cm, mai jos de limita de îngheț, care conform normativelor trebuie să fie de 90 cm atunci când se construiește pe stâlpi și cadre de beton. Structura acoperișului a fost realizată din lemn, iar învelitoarea din țiglă ceramică model Mediteranean Plus Natur de la Tondach.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara Cernica proiect Mihaela Birisu, mester Ionel Birisu Manolo Manufaktura (16)

Mobilierul fix, zidit a fost placat cu travertin, iar câteva dintre aceste plăcuțe au fost pictate de către Mihaela Birișu.

Mobilierul fix, zidit a fost placat cu travertin, iar câteva dintre aceste plăcuțe au fost pictate de către Mihaela Birișu.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara Cernica proiect Mihaela Birisu, mester Ionel Birisu Manolo Manufaktura (15)

Pentru un aspect cât mai plăcut pentru o perioadă bună de timp, s-au folosit materiale naturale, care îmbătrânesc frumos. Astfel, pe lângă placarea cu travertin, ușile mobilierului zidit au fost făcute din lemn cu feronerie metalică.

Pentru un aspect cât mai plăcut pentru o perioadă bună de timp, s-au folosit materiale naturale, care îmbătrânesc frumos. Astfel, pe lângă placarea cu travertin, ușile mobilierului zidit au fost făcute din lemn cu feronerie metalică.

Pentru și mai mult confort, dar și economie de apă, proprietarii au ales ca bucătăria de vară să fie dotată cu mașină de spălat vase.

Pentru și mai mult confort, dar și economie de apă, proprietarii au ales ca bucătăria de vară să fie dotată cu mașină de spălat vase, mascată cu o placare din lemn, care imită aspectul unei uși.

Aparatul de făcut gheață este prezent, dar la fel ca și celelalte dotări este mascat cu o ușă din lemn.

Aparatul de făcut gheață este prezent, dar la fel ca și celelalte dotări este mascat cu o ușă din lemn. În poza de mai sus vezi ușa deschisă, mai jos cu ușa închisă. Chiar dacă diferitele aparate au dimensiuni variate, ușile care le maschează au aceeași înălțime și același model pentru ca între ansamblul să fie armonios și plăcut vizual.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara Cernica proiect Mihaela Birisu, mester Ionel Birisu Manolo Manufaktura (6)

Zonele de foc, respectiv cuptorul și grătarul au fist poziționate pe colțurile construcției, astfel încât coșurile de evacuare să fie mai ușor montate, dar și mai accesibile pentru întreținere.

Zonele de foc, respectiv cuptorul și grătarul au fist poziționate pe colțurile construcției, astfel încât coșurile de evacuare să fie mai ușor montate, dar și mai accesibile pentru întreținere.

Când ușile bucătăriei sunt închise, nu bănuiești că în spatele lor sunt ascunse dotări actuale.

Când ușile bucătăriei sunt închise, nu bănuiești că în spatele lor sunt ascunse dotări actuale. Spre exemplu, în lateral dreapta, sunt ușile care maschează două frigidere. Astfel, proporțiile și simetria au putut fi păstrate, iar sub blat există loc suficient de depozitare frigorifică cu aparate mai mici, dar două la număr. Deci nu e musai să ai un frigider mare, ca la interior, ci e indicat să fie achiziționate frigidere mici, de tip Horeca pentru exterior.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara Cernica proiect Mihaela Birisu, mester Ionel Birisu Manolo Manufaktura (5)

Construcția structurii bucătăriei de vară a durat circa trei săptămâni la roșu. Apoi, pentru interiorul bucătăriei de vară, Ionel Birișu a construit el atât cuptorul și grătarul din cărămidă refractară, cât și mobilierul zidit, care au mai durat încă patru săptămâni. După aceea s-a trecut la finisare, respectiv placarea cu travertin. O parte din aceste plăcuțe de travertin au fost personalizate, pictate chiar de către Mihaela Birișu. Deci, chiar dacă pare simplu, un spațiu exterior funcțional și frumos amenajat durează până este finalizat, adică circa două luni de zile, având dinainte un plan bine întocmit, iar materialele și dotările deja comandate imedita după faza de proiect.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara Cernica proiect Mihaela Birisu, mester Ionel Birisu Manolo Manufaktura (11)

Cert este că pe timpul construcției bucătăriei de vară, în jurul acesteia s-a curățat terenul, iar amenajarea grădinii s-a făcut numai după ce toate lucrările au fost încheiate.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara Cernica proiect Mihaela Birisu, mester Ionel Birisu Manolo Manufaktura (12)

La finalul lucrării, m-am bucurat alături de proprietari și familia lui Ionel Birișu de o lucrare frumos finalizată. E greu să recomanzi oameni talentați și pricepuți, dar cei care au lucrat aici chiar au făcut o treabă excelentă.

La finalul lucrării, m-am bucurat alături de proprietari și familia lui Ionel Birișu de o lucrare frumos finalizată. E greu să recomanzi oameni talentați și pricepuți, dar cei care au lucrat aici chiar au făcut o treabă excelentă.

adelaparvu.com despre bucatarie de vara Cernica proiect Mihaela Birisu, mester Ionel Birisu Manolo Manufaktura (16)

Așa că dacă îți dorești o bucătărie de vară, acum știi că e bine să ai un proiect, pe baza căruia stabilești dimensiuni și cantități de materiale, dar și că până nu termini lucrările, nu are sens să amenajezi grădina pentru că inevitabil o vei degrada. Bucătăria de vară făcută de către Ionel Birișu a ieșit foarte frumos, iar la final și-a folosit experiența de pizzer ca să testeze cuptoarele și să sărbătorim reușita, de aceea am și făcut această poză la final cu mare bucurie. Sper să te inspire și pe tine acest articol!

Dacă dorești să iei legătura cu cei menționați în articol, ai mai jos datele lor:

Ionel Birișu de la Manolo Manufaktura ai aici date de contact 0739.351.858, contact@manolo-manufaktura.ro, site manolo-manufaktura.ro

Laurențiu Irimia de la Repfond Servicii SRL, firmă de construcții ai aici date de contact 0799.742.544, office@repfond.ro, site repfond.ro

9 raspunsuri pentru Bucătărie de vară realizată de Ionel Birișu

  1. Virginia spune:

    Minunată! Să o folosească sănătoși!
    Adela mă bucur mult că ai revenit!

  2. Liliana C. spune:

    Deosebită această bucatarie!
    As vrea să știu cât a costat la cheie acest proiect, vă rog!

  3. Dragos Fortu spune:

    Da … complex proiectul, foarte frumos.

    Ar fi interesant de făcut un astfel de proiect integrat intr-o stâncă .
    http://www.stanci-design-beton.ro

  4. Mihaela spune:

    Superbă, să o foloseasca sănătoși 🌈toată stima și admirația pentru lucrarea executată cu atâta dăruire , răbdare , migală și perfecțiune👍🤗🏡🔝

  5. MIHAELA spune:

    O lucrare deosebită ! Arată trăznet.

  6. Virginia spune:

    Mulțumesc pentru ca ai revenit, foarte frumos acest proiect și util.

    ZILE SENINE

  7. Beraru Constantin spune:

    Ce inaltime are foisorul (H la cornisa) multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *