În vremuri grele oamenii reacționează foarte diferit, astfel în timp ce unii se descurajează, alții inovează. Și la Moinești domnul Petre Bălan a ales calea inovației. Fabrica pe care o conducea era specializată în producția de carcase din fibră de sticlă pentru automobile, dar cererea a scăzut dramatic odată cu pandemia și el s-a confruntat cu o mare dilemă: să închidă fabrica și să lase 100 de familii fără venituri sau să găsească altceva care să-i permită să continue activitatea și să poată susține salariile. După nopți nedormite în care și-a făcut documentarea pe Internet i-a venit ideea salvatoare: armături, plase și stâlpi de iluminat din fibră de sticlă. Avea utilajele, avea oamenii, doar că trebuia să se reprofileze din industria auto în cea de construcții. N-a fost ușor, dar eforturile sale și ale echipei au contat. Acum, după doi ani, la Moinești există Dypety – prima fabrică din România care produce elemente pentru construcții din fibră de sticlă care sunt mai accesibile financiar, mai ușoare, mai rezistente, mai ușor de transportat, de manipulat și foarte important nu corodează, comparativ cu produsele similare din oțel. Dar hai să-ți spun mai multe pentru că merită.
Am aflat de fabrica de la Moinești și de ceea ce se produce acolo cu ocazia unei vizite la showroomul Eglo. Era în decembrie 2022 când pregăteam bradul pentru gala Brazilor de Crăciun organizată de Salvați Copiii România. Am văzut niște stâlpi dintr-un material neidentificabil în curtea showroomului și când am întrebat despre ei cei de la Eglo mi-au povestit despre Dypety, cum e numită fabrica de la Moinești. Am vrut să aflu mai multe și după o discuție cu domnul Petre Bălan, proprietarul fabricii, am schimbat proiectul pe care-l aveam vizavi de bradul de Crăciun. Am hotărât să-l fac din fibră de sticlă, curioasă despre acest material. Bradul a ieșit senzațional și s-a licitat cu 40.000 de euro, deci la final de an m-am simțit bine că alături de un producător român am reușit să contribuim la binele copiilor aflați în programul de educație și asistență a Salvați Copiii România.
Dar de ce m-a uimit acest material? Beneficiile noastre, ale oamenilor care folosim armături și plase pentru construcții sunt foarte mari. În loc de armăturile clasice din materiale metalice, care corodează în timp, sunt mai grele și costă mai mult, cele din fibră de sticlă sunt de 10 ori mai ușoare, dar mult mai rezistente în timp. Gândește-te numai ce înseamnă o greutate mai mică: în primul rând se reduce la jumătate numărul de muncitori de pe un șantier care se ocupă de manipulare. De ce? Pentru că plasele din fibră de sticlă sunt de 10 ori mai ușoare decât plasele din oțel și pot fi manipulate cu ușurință. Apoi la partea de transport se fac reduceri de cheltuieli importante. De asemenea, plasele și armăturile din fibră de sticlă, fiind ușoare, pot fi transportate ușor și în locuri greu accesibile, cum ar fi zonele montane. Pot și depozitate fără probleme pe șantier pentru că nu corodează sub acțiunea ploii sau a zăpezii. Și da, pot fi folosite și pentru construcții speciale, cum ar fi cuptoare, furnale etc.
Despre stâlpii de iluminat pot să-ți spun că sunt absolut ingenioși atât din punct de vedere al montajului, cât și din punct de vedere estetic. Să o iau pe rând: la montaj nu e nevoie de echipamente, de număr mare de lucrători sau de necesitatea blocării vreunui drum sau alei de access pentru că fiind cu o greutate mică, un singur om se descurcă la manipulare. Apoi, faptul că se pot înfige în sol fără prinderi complicate și inestetice, faptul că nu corodează e un alt aspect important. Din punct de vedere estetic tot corpul stâlpului, nu doar sursa din vârful lui poate fi iluminat pentru că fibra de sticlă este un material translucid. Deci cu LEDuri stâlpii devin și mai vizibili și asigură lumina mai multă în jur. În plus, pentru locații dedicate evenimentelor, acești stâlpi pot fi iluminați în culori, deci se poate crea o scenografie inedită.
Uite, eu zic așa, dacă ești în faza de construcție a casei sau ai în plan vreun proiect de construcție, împrejmuire a vreunei proprietăți ori te gândești la iluminatul în grădină, pe alee sau la vreo locație, cere o ofertă de la fabrica Dypety. Vei rămâne surprins să afli că prețurile sunt mult mai mici comparativ cu ceea ce știai și nici nu vei afla despre vreo criză de materiale din cauza căreia s-ar mări costurile materiei prime.
Dincolo de produsele de aici, ceea ce m-a uimit este energia acestui domn Petre Bălan și povestea lui, care este una atât de diferită față de atitudinea noastră fatalistă a românilor. Este un exemplu pentru toți care și-au pierdut speranța și încrederea că s-ar putea reinventa, un exemplu despre cum o situație dificilă poate fi privită ca o oportunitate, ca o provocare și nu ca un obstacol. Intră pe site-ul www.Dypety.ro (mail topcomposite@dypety.ro, tel 0 740.030.951) și vezi că ai acolo toate detaliile, inclusiv certificatele de omologare pentru produsele fabricate la Moinești. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Foto: Adela Pârvu/ Dipety/ YouTube DypetyVideo.
7
Ce articol fantastic, mie chiar imi trebuie tipul asta de plasa, multumesc foarte foarte foarte mult pentru informatii.
Felicitări acestui domn Petre Bălan, pentru inventivitate, adaptabilitate şi pentru că s-a gândit şi la oamenii din subordine! Mai mulţi conducători ca el şi lucrurile ar merge mult mai bine în ţara noastră.
Felicitări şi ţie, Adela, pentru că scoţi la lumină Oameni şi soluţii bune!
Foarte interesant articolul!