Cine deține o locuință de închiriat, rareori realizează că o poate amenaja plăcut, ceea ce i-ar atrage chiriași care au bun simț și care sunt dispuși să plătească o chirie mai mare pentru un confort sporit. Majoritatea celor care închiriază locuințe în orașele noastre le ticsesc cu lucruri vechi, ponosite doar ca să bifeze că există dulapuri, canapele, paturi ori că au băi funcționale, când în realitate aceste obiecte vechi sunt și greu de întreținut, dificil de folosit și arată urât. Cei care închiriază locuințe spun că oricum chiriașii nu au grijă de ele. Păi cum să ai grijă de ceva ce oricum arată deplorabil și orice i-ai face nu va arată bine? E păcat să nu fie reamenajate locuințele de închiriat. Lucrurile, dar mai ales dotările vechi se degradează și odată cu ele și finisajele, deci locuința în ansamblul ei, apoi timpul petrecut de chiriași aici va fi unul frustrant, fără plăcere de a veni acasă, chiar dacă acasă e temporar. Așa că mi-am propus să vă arăt o locuință reamenajată de proprietarii ei Carmen și George, după ideile pe care le-am oferit pentru propria lor casă. Practic, s-au inspirat din amenajarea pe care le-am făcut-o în casa lor și au transpus ideile în locuința de închiriat. Multe dintre finisaje le-au aplicat, montat ei, cu mâinile lor pentru a economisi bani, dar rezultatul este reușit, cu atât mai mult cu cât îl compari cu ofertele de pe site-urile de imobiliare. Dar haideți să vă spun cum au procedat.
Fostul balconul a devenit locul bucătăriei și a celui de luat masa. Golul pentru vechea fereastră și ușă balconului a fost inclus în amenajarea camerei ca legătură directă către noul spațiu câștigat. De la intrarea în locuință atmofera este deja primitoare datorită suprafeței întinse de ferestre, care asigură o lumină plăcută.
Inițial locuința, situată la ultimul etaj al unui bloc din București, a fost achiziționată ca și garsonieră cu o cameră ce se deschidea de la intrare, apoi bucătăria și baia situate una lângă cealaltă. Locuința avea un balcon generos. După o vizită la fața locului, le-am dat ideea să transforme bucătăria în dormitor, iar balconul să-l închidă pentru a adăposti locul de gătit. I-a ajutat foarte mult configurația balconului cu planșeu deasupra. Practic nu au fost nevoiți să facă acoperiș, ci doar să închidă totul cu tâmplărie, câștigând mult spațiu, dar și un aspect deosebit al locuinței, devenită acum una cu două camere.
În spațiul fostului balcon au mutat bucătăria. Acest lucru a fost posibil și pentru că țevile de apă și gaze erau în zonă. Practic ele au fost mutat pe cealaltă parte a peretelui față de cum existau inițial. Fără instalații existente în zonă, nu s-ar fi putut face această modificare. Bucătăria au ales-o de la IKEA și au adaptat totul pentru spațiul existent, dotându-l cu tot ceea ce este necesar. Au ales să renunțe la corpuri suspendate și au lăsat totul la vedere în privința tubulaturii de evacuare a centralei termice. De asemenea, au renunțat să mai monteze hotă deasupra plitei (deși au prevăzut orificu pentru tubulatură), dar acest lucru nu deranjează pentru că există ferestre din plin, deci se poate aerisi ușor.
Peste tot în locuință, cu excepția băii, proprietarii au ales un parchet deschis la culoare, unul care este din gama standard de la magazinele de bricolaj. Însă pentru pereți au ales plăci ceramice hexagonale, care schimbă ambianța. Au știut să-și dozeze eforturile financiare și să aleagă lucuri mai plăcute și puțin peste obișnuit ca preț pe suprafețe mici, iar pentru suprafețele mari să fie finisaje standard. Locuința fiind situată la ultimul nivel are o priveliște urbană, așa că nu s-au complicat cu draperii și perdele, ci au optat în zonele mai sensibile pentru folie autocolantă aplicată direct pe geamuri. Bucătăria este bine organizată cu suficient loc de depozitare, suficient spațiu pe blat, dar și distanță bună între chiuvetă și plită. De asemenea, au mizat pe nuanță de gri la mobilier ca să-l asorteze ușor cu frigiderul.
De cealaltă parte a spațiului fostului balcon, în relație directă cu bucătăria este locul de luat masa. Canapeaua e în loc de banchetă, astfel ca la această masă, dacă este nevoie se poate și lucra. Mobilierul este unul accesibil, dar bine ales de la magazinele de bricolaj. Pentru partea de confort, în fostul balcon au fost instalate calorifere generoase, dar și aparatul de aer condiționat. Practic, s-au asigurat că acest spațiu cu multe ferestre, va fi optim încălzit sau răcit, în funcție de anotimp pentru că transferul termic, temperaturile de afară, se simt la interior din acest loc. Dar dacă el este controlat din punct de vedere al temperaturii, totul este plăcut și în restul locuinței.
În urma reamenajării au rezultat niște zone mai incerte, cum ar fi această structură pe colț, dar ei s-au gândit să pună un blat de mobilă ca locul să devină un raft. El a fost decorat cu o pictură pe perete în tonuri de gri pentru personalizare, astfel că arată bine și fără alte obiecte așezate în zonă.
Înspre cameră, inițial au gândit totul cât mai simplu și aerisit, dar pe timpul pandemiei au avut grijă ca în living să acomodeze un birou pentru chiriașul care a locuit aici și care lucra de acasă. În zonele mai întunecate din locuință au zugrăvit ei cu vopsea lavabilă într-o nuanță închisă, ceea ce conferă o senzație de adâncime.
Locul de TV l-au realizat dintr-o structură de gips-carton placată cu piese de tip cărămidă aparentă, dar din ipsos de la un magazin de bricolaj (Leroy Merlin). George a muncit singur tocmai pentru a salva cât mai mulți bani pentru manoperă, dar a făcut totul cât mai îngrijit, ca pentru el. Pentru partea de electrice au apelat la un electrician, ca să se asigure că totul va fi sigur și bine realizat.
Intrarea în locuință coincide cu cea în camera care are rol de living. Pentru a camufla prezența ușii de intrare în ansamblul camerei, dar și a tabloului electric, ele au fost vopsite într-o nuanță similară pereților. Mobilarea este minimală aici tocmai pentru a nu încărca spațiul. O comodă joasă este în partea inferioară, la interior, loc pentru încălțăminte, iar deasupra ei loc pentru diverse lucruri.
Către baie și în fața ușii de acces în dormitor este un mic hol, unde este poziționat cuierul. Astfel, chiar dacă intrarea se face direct în living, holul mic adăpostește hainele folosite curent, fără a aglomera vizual livingul, nefiind direct la vedere.
Pentru un accent contemporan, peretele pe care este așezată canapeaua a fost zugrăvit cu o vopsea lavabilă mată într-o nuanță închisă, operațiune realizată de către proprietari. Inclusiv parchetul a fost montat de către ei. De asemenea, au fost pe fază să aleagă corpuri de iluminat din aceeași gamă pentru a fi asortate între ele. Mici decorațiuni aduse de către chiriaș condimentează ambianța.
Dormitorul este simplu, dar plăcut amenajat cu un strict necesar binevenit. Mobila a fost achiziționată de la IKEA, iar pentru personalizare au folosit o nunață plăcută de verde mentă într-un ton pastelat. Dormitorul a fost bucătărie, iar după transformare spațiul a căpătat o formă mai atipică, locul ferestrei fiind ca într-o alveolă, unde a fost acomodat un suport de haine suplimentar locului de depozitare oferit de dulap.
Locul ferestrelor din dormitor a fost îmbrăcat simplu cu storuri romane achiziționate din magazine, deci nu au fost realizate pe comandă. Proprietarii au ales ceva asortat ca și nuanță cu verdele mentă de pe pereți și această pată de culoare contează în ambient. De asemenea, nu s-au complicat cu covoare sau traverse, ci au lăsat totul cât mai simplu ca să fie ușor de întreținut și curățat.
Dulapul situat imediat după ușă și față-n față cu patul a fost cumpărat de la IKEA și au ales un model care să ocupe cât mai mult din suprafața disponibilă, atât pe orizontală, cât și pe verticală.
Baia a fost și ea reamenajată plăcut și funcțional. Ca să fie totul cât mai comod au ales obiecte sanitare de dimensiuni mai mici, cum a fost cazul lavoarului. Apoi plăcile ceramice obișnuite (model metro alb) au fost montate variat în zona căzii pentru un aspect mai inedit. Deci, doar prin montajul plăcilor, așa cum le-am prevăzut inițial în casa lor, au reușit să confere o altă imagine. Zona de lavoar și vas de toaletă au îmbrăcat-o cu mozaic, iar vasul de wc a fost ales cu rezervor îngropat pentru a facilita întreținerea băii.
Spațiu de depozitare există din plin în baia mică și proprietarii au fost inspirați să aleagă lucruri prevăzute ca și la ei acasă. Deasupra mașinii de spălat rufe au acomodat rafturi, iar aproape de cadă și în fața vasului de toaletă au ales o etajeră cu aspect de scară, ce ocupă puțin loc, dar oferă spațiu de depozitare din plin. De asemenea, o bună parte din baie a fost vopsită cu vopsea lavabilă pentru spații umede, economisind bani pentru plăcile ceramice și timp pentru montaj. În plus, totul arată bine și se curăță ușor.
Pe ansamblu a rezultat o locuință plăcută, cu finisaje simple, dar inspirat alese și combinate care conferă un aer actual, tineresc. Au avut grijă să existe spații de depozitare, iar dotările de la chiuvetă, baterii, electrocasnice, obiecte sanitare să fie bune. Și da, au făcut multe lucruri singuri și e adevărat că nu toate le-au ieșit, cum ar fi detaliile legate de plinte. Dar aspectul general este plăcut, locuința poate fi ușor curățată, iar ambianța te face să te simți acasă. Mobila a fost aleasă nouă, dar nu scumpă, însă toate piesele în aceeași linie scandinavă pe care au urmărit-o încă de la început. Pentru reamenajarea de față au cheltuit circa opt mii de euro înainte de pandemie, cost în care au fost incluse și tâmplăria, dar și transpotul cu moluzului rezultat în urma debarasării finisajelor și obiectelor vechi. Și-au acordat timp să facă reamenaarea, astfel că totul a durat mai bine de opt luni de zile, ei având și alte joburi, dar au știut să facă totul conform unui plan stabilit inițial: au rezolvat debarasarea finisajelor vechi, apoi s-au ocupat de recompartimentare, tâmplărie, retrasarea instalațiilor (apă, electricitate, calorifere), apoi s-au ocupat de plafoane, pereți, au trecut la parchet și plăci ceramice, ulterior au montat ușile interioare, iar la final au montat corpurile de iluminat și au cumpărat mobila și electrocasnicele. Sper să te inspire și pe tine amenajarea de față!
Foto: Adela Pârvu
16
Mi-a placut foarte mult. Inspirat si aerisit.
E minunat să vezi cât de stilat poate deveni un simplu apartament.
Și eu locuiesc într-un apartament de două camere și ar fi minunat să reușesc să îl amenajez așa
8 mii de euro nu-i mult! Felicitări.