adelaparvu.com despre blocuri cu ziduri rezistente la foc Macon, Viva Resindece Cluj-Napoca, (4)

In Constructii

Jurnal de șantier. Blocuri cu ziduri rezistente la foc

Atunci când vrei să-ți cumperi un apartament de bloc este firesc să te interesezi nu doar de preț, metri pătrați și zona în care este ridicat, ci și despre cine a realizat proiectul de arhitectură și ce materiale s-au folosit pentru construcția blocului. De ce? Pentru că atunci când un birou de arhitectură proiectează un bloc sau un ansamblu de locuințe, toți arhitecții care lucrează în acel birou își asumă responsabilitatea conceperii de locuințe conform normativelor în vigoare, iar alegerile și indicațiile lor cu privire la materialele din care urmează să fie realizată construcția sunt bazate pe informații documentate. Practic, arhitectura nu este doar despre cum arată o construcție, ci și despre cât de calitativă este și la ce preț se face acest lucru.

adelaparvu.com despre blocuri cu ziduri rezistente la foc Macon, Viva Resindece Cluj-Napoca, (5)

Și ca să afli despre un caz concret, m-am oprit asupra ansamblului Viva City Residence din Cluj Napoca, unde blocurile sunt proiectate de către o echipă mai mare de arhitecți de la Bogart Construct, iar arhitecta Mirela Petrina este unul dintre ei. Hai să afli ce ne-a spus ea vizavi de alegerile în privința materialelor. Atunci când aflu despre un ansamblu rezidențial într-un oraș important, e firesc să mă întreb cine e echipa de proiectare care l-a conceput și ce materiale s-au folosit și de ce. Viva City Residence este un ansamblu rezidențial edificat într-o locație premium a orașului Cluj-Napoca, lângă un parc și o bază sportivă ultra moderne și lângă Universitatea Babeș-Bolyai. Ansamblul este format din 3 clădiri a câte 11 etaje fiecare, totalizând un total de 443 apartamente finisate la cheie, urmând a se mai construi încă 300 de apartamente în viitorul apropiat.

Apartamentele sunt luminoase și călduroase, cu ferestre mari, dar arhitecții spun că tot ceea ce este legat de costurile de întreținere vor fi mici, grație materialelor de construcție folosite în special pentru zidărie. De asemenea, zidăriile sunt realizate din blocuri care sunt rezistente și la foc, deci riscul incendiilor este minimalizat . Este un complex în care locatarii se pot bucura de confortul și liniștea unei locuințe moderne chiar în mijlocul zonei urbane.

adelaparvu.com despre blocuri cu ziduri rezistente la foc Macon, Viva Resindece Cluj-Napoca, (4)

Arhitectul Mirela Petrina ne spune că în procesul de proiectare echipa de arhitecți s-a gândit și la flexibilitatea organizării locuințelor, motivația alegerii materialelor pentru zidărie și ce diferență face acesta, despre cum ajută aceste materiale în privința eficienței termice și energetice și despre alte elemente importante pe care trebuie să le avem în vedere atunci când ne interesăm despre o locuință de bloc.

“Am petrecut un timp considerabil desenând planurile pentru că am vrut să mă asigur că am utilizat tot potențialul de spațiu disponibil în cel mai eficient mod. Sunt mândră de ce am reușit să fac în limitele bugetului disponibil și cred că munca noastră, a întregii echipe – de la propunerile noastre în ce privește materialele folosite până la cele mai complexe decizii – vor avea un impact pozitiv asupra vieții familiilor care au decis să cumpere o locuință în acest proiect imobiliar ” ne- a declarat ea.”

adelaparvu.com despre blocuri cu ziduri rezistente la foc Macon, Viva Resindece Cluj-Napoca, (1)

„Sistemul de zidărie ales ne-a oferit siguranță și profesionalism prin structura lui durabilă și echilibrată. Blocurile de zidărie Macon sunt ușoare și au o structură omogenă, fiind realizate doar din var, nisip, ciment și apă. Procesul de fabricație este unul prietenos cu mediul, sigur, eficient și “eco friendly”, mai spune arhitecta Mirela Petrina.

adelaparvu.com despre blocuri cu ziduri rezistente la foc Macon, Viva Resindece Cluj-Napoca, (3)

„În urma proceselor de fabricație se obține un număr uriaș de micro-celule închise, bule de aer încapsulate în structura materialului care îi sporesc calitățile în privința formării unei zidării sănătoase, care lasă pereții să respire. În fond aerul este cel mai eficient izolator termic. De aceea, locuințele noastre realizate din aceste sisteme de zidărie moderne sunt călduroase iarna și răcoroase vara, datorită pierderilor reduse de căldură, precum și a rezistenței la temperaturile ridicate din sezonul estival. Astfel, utilizarea sistemului acesta de zidărie ne-a asigurat posibilitatea încadrării noii construcții într-o clasă energetică superioară, în categoria construcțiilor pasive – oferindu-ne garanția unui climat confortabil, menținerea unor temperaturi constante, dar și asigurarea acestora cu costuri reduse. Adică confort, siguranță și adaptabilitate.”

adelaparvu.com despre blocuri cu ziduri rezistente la foc BCA Macon, Viva Resindece Cluj-Napoca (3)

„De ce adaptabilitate? Pentru că modificările de compartimentare ulterioară a locuințelor sunt posibile – blocurile de BCA fiind ușoare și mai ușor de lucrat cu ele. De asemenea, zidăria asigură un consum minim de materiale auxiliare ceea ce a avut un impact pozitiv la nivel de preț și a oferit beneficiarului posibilitatea de a oferi prețuri competitive pe piață la un nivel calitativ superior. Un alt element, extrem de important în alegere, l-a constituit și faptul că sistemul de zidărie de la Macon oferă protecție la incendii, este incombustibil (blocurile corespund celor mai severe reglementări împotriva incendiilor). De asemenea, rezistența lor la cutremure nu este de neglijat. Rezultatul este o arhitectură modernă, impresionantă ca mărime, care livrează numeroase beneficii viitorilor locatari. Este demonstrația efectivă a ce se poate realiza cu materiale de calitate și o echipă decisă să livreze cel mai bun rezultat pentru fiecare proiect în parte.”

adelaparvu.com despre blocuri cu ziduri rezistente la foc BCA Macon, Viva Resindece Cluj-Napoca (1)

Deci, dacă ar fi să-ți fac un rezumat din ceea ce spune doamna arhitect Mirela Pretrina, ar fi că e bine să întrebi la cumpărarea unui apartament despre eficiența energetică a locuinței, despre gradul de izolare și modul cum se face aceasta, despre rezistența la incendii și la cutremure. Toate aceste aspecte contează și în asigurarea locuinței, dacă e să vedem toată problema din punct de vedere pragmatic. Și nu în ultimul rând, da, contează și cine a proiectat blocul în care urmezi să locuiești. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea! În încheiere, vă doresc o alegere ușoară fie că vorbim despre materiale de construcție sau de o locuință construită cu acestea.”
Poți afla mai multe detalii tehnice despre produsele inovative Macon pe site ul www.macon.ro/aerispor iar despre Ansamblul Viva City Residence www.vivacity.ro.

adelaparvu.com despre blocuri cu ziduri rezistente la foc BCA Macon, Viva Resindece Cluj-Napoca (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *