Când vezi imaginile n-ai zice că e o locuință de trei camere pentru că are aerul unei case cu grădină. Cel puțin mie așa mi se pare. Secretul aici rezidă în finisaje, în special tapetul superb și prezența obiectelor vechi. Dar vezi tu că de fapt aerul casei este creionat grație unei combinații interesante de obiecte. Nu e totul set sau luat de-a gata. Aici se întrevăd pasiunile și personalitatea proprietarilor, parcă întrevezi o bucățică din istoria lor de familie. Și chiar dacă apartamentul lor are un parfum vintage, ei sunt un cuplu de tineri, părinții unei fetițe mici. Dar hai să-ți spun mai multe despre cum au reușit să alăture obiectele astfel încât decorul să fie unul original.
Uite, dacă e să începem cu livingul, ceea ce atrage inevitabil atenția este tapetul înflorat. Da, îmi place la nebunie și chiar am să-ți scriu despre producător Josef Frank pentru că modele lor sunt absolut inedite. Deși este plin de culori, desenele mărunte, pardoseala deschisă la culoare, tâmplăria albă lasă loc spațiului să respire. În plus, au ales să acopere cu tapet doar doi pereți din cei patru ai încăperii, ceea ce creează iluzia de profunzime, dar totodată nu-i obosește când stau pe canapea pentru că în fața lor zugrăveala e simplă, albă, iar pe fundalul ei se văd frumos piesele de mobilă vechi, alături de obiecte noi și de tablouri. Și chiar dacă tapetul conferă un aer de vechi, la fel ca și piesele mici de mobilă și corpurile de iluminat, uite ce reușit arată lipsa seturilor.
Da, o locuință arată original atunci când n-are seturi de mobilă. De ce? Pentru că nu e nimic previzibil, nu e nimic împrumutat dintr-un catalog sau magazin. Canapeaua albă deschide camera, iar fotoliile vintage alături de măsuța actuală, de designer oferă varietate și personalitate. Lampa roșie, tabloul roșu, pernele colorate sunt ca tușe binevenite, de contrast în ambient. Oamenii ăștia parcă au pictat camera cu obiecte. De remarcat covorul modern în aceeași nuanță cu pardoseala. Asta face ca încăperea să pară mai largă, mai aeristiă. Pun pariu că mulți s-ar fi gândit să aleagă aici un covor persan, dar asta ar fi încărcat camera. Tablourile cu temă contemporană dau acea notă de modernitate, de sofisticare. Dar mai mult, tablourile par ca niște ferestre, ceea ce dă iluzia unei camere mai generoase. Asta-i rețeta mea favorită: ceva vechi, ceva nou și ceva original, iar aici este foarte frumos aplicată.
Bucătăria surprinde prin prezența locului de luat masa foarte tradițional. Dar vezi că în rest mobila e simplă, albă, deci nu încarcă spațiul și lasă loc suficient pentru ca acest colț de lângă fereastră să creioneze atmosfera. Nici nu-ți dai seama din prima că e bucătărie. Și din nou accente de contrast: comoda albastră pe fundalul maro al peretelui, o bucățică de tapet în zona hotei (marca William Morris), un covor simplu pe pardoseala albă, plante la fereastră și o lustră cu cristale. Te-ai aștepta să fie în bucătărie? Nu! Tocmai de aceea arată mai special. Și da contează și finisajul cu cărămidă aparentă dinspre holul de la intrare, un hol frumos îmbrăcat și el cu tapet, unul cu desen delicat și deschis la culoare cât să mai lumineze și să încânte privirea la intrarea în casă.
Dormitoarele sunt simplu aranjantate cu mobilă strict necesară și totuși detaliile fac diferența. În cel al fetiței o perdea colorată, o oglindă mare cu ramă generoasă, covorașul, lenjeria de pat sunt accente de vesele care vorbesc despre vârsta celei mici. Dar și aici seturile lipsesc – carourile la perdele sunt completate de bulinele de pe așternut și dungile de pe covoraș. Cum de merg împreună? Pentru că există mult alb, care lasă loc fiecărui imprimeu să se evidențieze. În dormitorul matrimonial cea mai masivă mobilă, dulapul de haine, se confundă pe peretele deschis. E un dulap simplu de tot. În schimb au aranjat colțuri plăcute, cele pe care le văd atunci când sunt în pat, respectiv zona ferestrei și zona ușii, unde sunt obiecte dragi lor. Ai să găsești imagini și cu exteriorul blocului, dintr-o clădire veche de locuințe colective, de început de secol XX, care este din Suedia și îți mai spun că apartametul are 73 de metri pătrați în total. Mie mi-a plăcut locuința aceasta pentru că e mică, la fel cum sunt multe de la noi, dar aranjată deosebit. Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: Jonas Berg/ Stadshem
1
Imi place mult ! in sfarsit am vazut pereti impodobiti cu gust ! tapetul respectiv seamana cu zugraveala care se facea prin anii 40′-50′ pe peretii caselor taranesti din Ardeal! Am apucat sa vad asa ceva la o matusica a mamei .Eram copil dar m-a impresionat ! Ce bogatie de culori ,cata maiestrie! Asa DA !
Carmen, cred ca zici de trafaletii cu model 🙂 Ii tin minte, desi acum se gasesc greu 🙂 Ma bucur ca ti-a placut casa 😉
Nu de acei trafaleti e vorba ! Acei trafaleti inca mai erau folositi la zugravit cand eram eu copil.Ceea ce am vazut erau pereti pictati cu flori (probabil cu sabloane de carton,cred), frunze ,ciorchini de struguri, ghirlande de flori multicolore . Unele erau pictate direct pe perete (fara sablon) . Oare unde am gasi asemenea tapet ca cel din casa respectiva?Mi-ar placea ! Probabil doar in Suedia ?
Da, am sa scriu curand despre el. Vestea buna este ca ei livreaza si in Romania 🙂 Se pot comanda online 🙂 revin curand cu un articol!
Ma intreb unde isi tin hainele…insa…e frumos!
Pai au dulapuri si in dormitor si pe holul de la intrare. Dar sunt bine camuflate Nastasia 🙂
WOW Ce Prezenta Cocheta are casa asta. ♡♥♡ WOW
Si mie mi-a placut. E deosebita!
Aici totul este ales cu bun gust, o impletire de stiluri ce duce spre un decor rafinat si in acelasi timp atat de practic!
Suedezii sunt maestri la partea asta practica, de aceea imi plac si mie foarte mult Ana-Maria.
Absolut superb! cat gust, rafinament, originalitate! Chestia aia cu care se zugravea modelul se numea rol; era ca un cilindru cu imprimeu care se scufunda in vopsea sau bronz si asa iesea modelul.