adelaparvu.com despre casa la Istanbul, casa cu decor clasic, eclectic, designer Hakan Ezer, Foto AD (3)

In Case, Design Interior

S-a înconjurat de obiecte dragi și a creionat un decor de basm

Îți spun din start că ușa rotundă m-a cucerit instanteneu. Este genul de element care conferă fără doar și poate un nu doar personalitate unei case, ci mai ales unicitate. Mi-a adus aminte de Poarta Lunii. Și culmea ironiei este că în spatele acestei uși duble culisante se află un dormitor, deci nu prea e la vedere. Dar nici proprietarul nu e unul obișnuit, ci o persoană creativă și un împătimit colecționar. Este decorator de profesie, unul dintre cei mai apreciați în țara sa natală. Hakan Ezer este turc, iar această locuință spectaculoasă se află în Istanbul, într-o zonă de unde de la etajul locuinței sale se vede Bosforul. Și priveliștea asta l-a determinat să organizeze altfel tot interiorul. Dar hai să-ți spun mai multe.

Decoratorul Hakan Ezer

Decoratorul Hakan Ezer

De regulă zona de zi a unei case se află la parter, iar cea de noapte la etaj. Ei bine, Hakan Ezer a inversat totul, iar motivul e cât se poate de simplu. Lucrează acasă, așa că ar fi fost păcat să nu se bucure de panorama frumoasă asupra orașului, care se vede prin ferestrele de la etaj. Da, acolo și-a amenajat livingul, sufrageria și locul de primire al oaspeților, căci de la etaj, pe lângă perspectiva către Bosfor se întrevăd minareturi și Palatul Topkapi, unul dintre cele mai vizitate muzee din capitala turcă. Cum să rateze așa ceva? Decorul? Unul de poveste creionat nu doar printr-o combinație eclectică de sculpturi și mobilă veche și piese noi, dar și finisaje interesante, cu texturi antichizate și în nuanțe superb combinate, de la ciocolatiu la tonuri de turcoaz închis și lemn natur băițuit. Contraste puternice și totuși calde, culori grele și totuși atât de plăcute.

adelaparvu.com despre casa la Istanbul, casa cu decor clasic, eclectic, designer Hakan Ezer, Foto AD (1)

Mi-au plăcut și ușile în stil chinezesc care se pară locul de luat masa, dar și varietatea de texturi – de la lemn la piatră. Da, cine s-ar fi gândit că pe un fundal din lambriuri sculpturile albe se vor vedea atât de bine sau că lucrări de artă în stil Art Deco alături de artă contemporană abstractă și piese de mobilă spaniole de secol XVIII vor arăta armonios împreună. Secretul? Hakan Ezer spune că pentru locuința sa a ales numai lucruri care-i sunt dragi, așa că el clar ele spun o poveste. Ceea ce mi-a amintit de filozofia lui Josef Frank, designerul de care ți-am mai scris pe blog. Da, e adevărat că asta e meseria lui și că se pricepe să aleagă și să combine formele, culorile, volumele, dar cred că atunci când cineva optează exclusiv pentru lucrurile care-i plac ajunge să obțină casa visată. Te las și pe tine să te delectezi cu atmosfera de basm de aici. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa la Istanbul, casa cu decor clasic, eclectic, designer Hakan Ezer, Foto AD (3)

adelaparvu.com despre casa la Istanbul, casa cu decor clasic, eclectic, designer Hakan Ezer, Foto AD (4)

adelaparvu.com despre casa la Istanbul, casa cu decor clasic, eclectic, designer Hakan Ezer, Foto AD (2)

adelaparvu.com despre casa la Istanbul, casa cu decor clasic, eclectic, designer Hakan Ezer, Foto AD (8)

adelaparvu.com despre casa la Istanbul, casa cu decor clasic, eclectic, designer Hakan Ezer, Foto AD (5)
Sursa foto: AD

4 raspunsuri pentru S-a înconjurat de obiecte dragi și a creionat un decor de basm

 1. Adela G. spune:

  E art-deco stilul , nu-i asa ?

  • Adela Parvu spune:

   Adela e un stil eclectic, adica o combinatie de stiluri. Art Deco e mult mai epurat de motive decorative, e mai calculat si mai stralucitor, elegant – cu finisaje lucioase, cu metal cromat, cu piese de mobila robuste, dar cu volume clare, fara nimic impopotonat.

 2. Juli spune:

  frumos, foarte frumos

 3. Mrs. Mona spune:

  FABULOS FABULOS FABULOS Ce parere sa am . Dupa ce vezi asa ceva te duci si bei o tuica tare si uiti 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *