Clădirile vechi sunt de regulă situate în centrul orașelor și destinația lor se poate schimba de-a lungul vremii. Pot găzdui restaurante, cafenele, magazine, căci, dacă e vad, atunci merită să faci comerț sau să oferi servicii într-un spațiu aflat în drumul oamenilor. Dar câteodată, când afacerile nu mai merg, clădirile redevin atractive pentru cei care-și doresc să locuiască în centrul orașului. Însă trebuie să ai multă imaginație ca să-ți dai seama cum poți transforma un fost loc public, ca să spun așa, într-unul personal. În cazul de față, designerul de interior Marta Tobella Ribera de la biroul Sacum nu doar că a fost pregătită, ci a simțit totul ca pe o provocare – dintr-un loc care a fost gândit pentru placul mai multor oameni să facă decorul pentru propriul ei univers. Dar hai să-ți spun mai multe.
În urmă cu zece ani a găsit în centrul istoric al orașului Sant Cugat del Vallès un spațiu comercial care nu mai era folosit. Locația lui însă a atras-o tare mult pentru că se învecina cu multe clădiri vechi ale orașului, printre care și emblematica mănăstire benedictină Sant Cugat, construită în stil romanic, între secolele IX și XIV. Micul oraș este situat la doar 20 de kilometri de Barcelona și are o multe zone pietonale cu magazine, restaurante și galerii care merită vizitate. Ei bine, Marta și-a dorit ca în acest spațiu încărcat de istorie și viață să-și amenajeze viitoarea locuință. A durat mult amenajarea, dar nu s-a grăbit. Primele modificări au fost unele de reorganizare a spațiilor și de montare a instalațiilor și ferestrelor. Designerul a visat la o locuință luminoasă unde să poată locui, dar și unde să lucreze, deci să aibă propriul birou.
Marta se declară o împătimită a târgurilor și piețelor, locuri de unde îi place să achiziționeze obiecte, de la țesături la piese de mic mobilier. Așa că în timp a tot cumpărat până a ajuns să confere casei ei personalitate, de fapt să-și exprime propriile preferințe în amenajarea casei. A rezultat o locuință luminoasă, cu spații deschise, organizată pe două niveluri. La parter sunt dispuse livingul, bucătăria și sufrageria, iar la etaj sunt dormitoarele, terasa și un spațiu de lucru multifuncțional, căci aici se adună deseori familia pentru a viziona împreună filme. A ales ca totul să fie în culori deschise, respectiv pereții albi ca să amplifice lumina naturală și pardoseli deschise la culoare. Clădirea avea o structură de oțel, dar grinzile metalice au fost vopsite și ele nu se mai disting acum în ambient, fiind camuflate în albul plafoanelor mansardei.
Mi-a plăcut tare mult combinația de obiecte, de la piesele de mobilă tapițate sau îmbrăcate cu huse deschise la culoare la modul cum sunt așezate tablourile și fotografiile pe pereți. Ai să vezi că majoritatea pieselor mari de mobilă, cum ar fi dulapurile încastrate sau vitrinele sunt albe la culoare, la fel ca și zugrăveala, de aceea totul pare mai luminos și mai puțin încărcat. Dar sunt multe accente cu textură, de la scaune cu șezut împletit la covoare țesute manual sau corpuri de iluminat cu suport din lemn. Și da sunt flori pentru tot în glastre, care aduc culoare și senzația de prospețime. Aici în casa Martei poți să-ți dai seama cât de mult vorbesc cărțile despre personalitatea cuiva, căci ele nu doar că sunt prezente, dar modul în care sunt expuse comunică și despre pasiunile proprietarilor. Și terasa mi-a plăcut, cu raftul din lemn masiv pentru plante. O casă tare primitoare, o eleganță naturală creionată prin nuanțe discrete, forme simple, dar texturi variate. Sper să te inspire și pe tine!
Foarte interesanta aceasta idee! Imi place ff mult acest mod de a gandi si a aborda un spatiu care a avut o cu totul alta destinatie. Cred ca si la noi ar fi loc de aplicare a unor astfel de idei, dar suntem departe de tot in a accepta ca un spatiu comercial (acum sunt o gramada nefolosite prin tot orasul) sa devina o ‘casa’,adica un loc de vietuit. Mie una imi place enorm ideea. M-am uitat cu pasiune la emisiunile TV cu aceasta tematica de pe Travel & living,TLC, etc.si ai avut si tu destule articole cu acest tip de locuinta,organizata in spatii care au avut alte destinatii. Este o provocare pt. arhitect/designer si pt. proprietar sa se acomodeze mental cu ideea. Am vazut un fim la TV in care o arhitecta isi amenajase locuinta intrun fost turn de apa, cilindric, in care incaperile (cate una pe nivel) culminau cu livingul, la ultimul etaj. Accesul se facea pe o scara interioara, de turn evident, fara vreun lift….).
In cazul acesta imi plac ff mult niste piese de mobilier: masutele de cafea si fotoliile impletite! Ma innebunesc dupa ele! Eu am in cap o abordare pt.interior, pt zona de living-dining: o decorare de vara si una de iarna.adica mobilier inchis la culoare,eventual masiv pt sezonul rece si ceva impletituri de ratan, zambila de apa,rachita pt vara., asa ca unde vad impletituri mintea mea o ia razna,intrun mod placut, evident. Imi place ff mult si cum a organizat tablourile: in zona de dining sunt o categorie (pictura, grafica,etc) si in zona de office fotografii cu predilectie. Eu asa le vad. Dar ai observat ca in viata si in casele noastre cea mai frecventa piesa de mobiler este masa? Cu nenumarate destinatii:de pregatit mancare, de mancat pe ea, de asezat felurite veioze, vaze, statuete, tablouri, carti, de scris,de desenat ,etc. Si aici sunt multe si frumoase!!
Foarte primitoare atmosfera acestei locuinte si luminozitatea creata te invioreaza!
Camere luminoase, spatii bine organizate, o nota feminina si un echilibru perfect intre clasic si modern. Foarte calde si discrete nuantele de bej folosite in amenajare. Nu imi dau seama cum este exteriorul, dar interiorul este fara cusur.
absolut splendid! daca regulile gramaticii Academiei Romane ma lasa sa ma exprim asa. inca o data imi spun ca trebuia sa fac macar un curs de design de interior desi cu pozele pe care ni le oferi tu zi de zi nici n-as mai avea nevoie 🙂 Cum am mai zis, esti o adevarata sursa de inspiratie!
Ma bucur daca te inspira Laura!
Imi place foarte mult ! Felicitari proprietarului .
Si mie imi place mult.. Dar ma tot intreb..de ce-o fi vrut coarne in dormitor? 😉
Adela, multumesc pentru informatiile si materialele scrise pe care le pui la dispozitie ! Ma hranesc cu frumusetile pe care le vad si ma inspira! Te felicit pentru ca promovezi oameni talentati !