adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (19)

In apartamente, Design Interior

La parter, înainte birou, acum o locuință de 53 mp ingenios organizată

Parterul clădirilor de blocuri se pretează excelent pentru spații de birou sau mici saloane pentru că nu incomodează locatarii de la celelalte apartamente. Am ales să-ți prezint un astfel de spațiu, dar transformat în locuință. Sunt mai multe lucruri care mi-au atras atenția: faptul că designerul și arhitectul care l-au remodelat au reușit să ofere intimitate la interior în ciuda ferestrelor largi și apoi că au găsit soluții ingenioase pentru organizarea interiorului astfel încât spațiul de depozitare să fie cât mai generos, dar să ocupe minimum de loc în casă. Ce și-au dorit proprietarii? Un apartament cu aer de cabană și cu o tentă mai masculină într-un spațiu unde inițial existau doar două ferestre. Hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (11)

Da, când auzi că cineva își dorește ca în locuința sa de la parterul unui bloc să aibă aer de cabană te gândești imediat că așa ceva nu e posibil. Dar nu trebuie să ai în minte exclusiv ceea ce tu înțelegi prin cabană, adică o construcție din bârne de lemn sau ceva rustic. De multe ori oamenii fac referire mai de grabă la stări decât la stiluri sau imagini concrete. Da, de fapt și-au dorit ca acasă să se simtă ca în vacanță. Locuința de față se află în Spania și a fost regândită de arhitectul Antonio Cortines și decorată de designerul de interior Emma Masana. Arhitectul a avut în vedere reorganizarea spațiului, suplimentarea zonelor vitrate și dispunerea funcțiunilor în plan.

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (3)

Cea mai importantă modificare a fost realizată prin înlocuirea unor ziduri cu ferestre mari, de sus până jos, astfel încât spațiul zonei de zi să devină unul luminos și să capete imaginea de living de vacanță dorit de către proprietari. Pentru că e la parter, arhitectul a prevăzut și reamenajarea teraselor ce înconjoară pe două laturi locuința, la fel ca și gardul de împrejmuire. Cu ajutorul unor riflaje simple din lemn și cu vegetație prezentă la vedere, atmosfera de la interior s-a schimbat radical. Livingul este deschis către bucătărie, care este dispusă aproape de ieșirea pe terasă. Astfel ventilația spațiului este optimă, deci nu se adună aburii la interior, iar servirea mesei pe terasă pe timp de vară e mult mai ușoară. De asemenea, baia este separată parțial, în sensul că ușile (din sticlă) delimitează wc-ul și dușul, dar lavoarul este situat în spatele dulapurilor din dormitor, deci accesul la el este imediat. Astfel, s-a câștigat spațiu fără ca aspectul acestuia să aibă de suferit (lavoarul nu este la vedere).

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (4)

Pentru ca să fie obșinută imaginea de cabană dorită de prorpietari, designerul de interior a folosit mult lemn, atât pentru pardoseli, placarea pereților, cât și în ansamblul unor corpuri de mobilier (vezi locul de luat masa dinspre bucătărie). Pentru a conferi o tentă masculină a avut grijă ca nuanțele să fie unele neutre, griuri, bejuri și câteva piese negre, cum sunt corpurile de mobilă de la bucătărie. Linia curată, fără accesorii multe (decorațiuni sau mânere la mobilă), imprimă o senzație ușor austeră, așa cum și-au dorit proprietarii. Pentru a încălzi atmosfera, designerul s-a folosit de textile confortabile, respectiv tapițerie din stofă pentru canapea, covor plăcut în living, draperii simple, dar bogate în dormitor. Culorile sunt prezente doar prin obiecte mici, cele cu suprafețe mari fiind în nuanțe neutre. În spațiul de odihnă dulapurile nu au uși, ci au interiorul protejat de draperii, ceea ce sporește senzația de confort. Este interesant și faptul că dormitorul este separat de zona de zi cu o ușă culisantă care înglobează o oglindă, ușă ce pare a fi parte din ansamblul ce separă dormitorul de bucătărie. O amenajare ingenioasă, curată, a cărei imagine sporește grație teraselor frumos amenajate. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (1)

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (7)

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com despre locuinta de bloc 53 mp, design interior Emma Masana, arhitect Antonio Cortines, Foto ElMueble (10)Foto: ElMueble

12 raspunsuri pentru La parter, înainte birou, acum o locuință de 53 mp ingenios organizată

 1. Alexandra spune:

  Superba locuinta!!

 2. Toader Aurica spune:

  Frumoasa amenajarea si bine impartita.

 3. ioana spune:

  Pernele dau culoare unei camere!! 🙂

 4. Adriana spune:

  Locuinta este armonioasa, luminoasa, aerisita, cu bun gust, felicitari designeru-lui !

 5. Mihaela spune:

  Pare, mai degraba,o locuinta de vacanta. Are aerul acela inconfundabil de bucurie si relaxare.
  Atat ca eu as muri de frica sa nu sara vre-unul gardul, chiar daca nu suntem in Romania. ( De-ar fi amica mea sonata pe net ar spune: „Unde nu da Dumnezeu”!) Scuze pt gluma cam deplasata.
  Mihaela, cu drag

 6. Maria Fratila spune:

  Ne era dor de postarile tale, Adela! Multumesc ca ai revenit!

 7. ciprian spune:

  Buna! Imi plac articolele si amenajarile dvs. Am o casa construita in urma cu 5 ani si am nevoie de consultanta. Cum am putea stabili un contact avand in vedere ca pe mail nu am reusit. Multumesc

 8. Camelia spune:

  Buna Adela,

  Multumesc pentru toate articolele tale. Gasesc mereu ceva inspirational. 🙂
  Pe subiectul postat aici, am si eu o situatie. 🙂 Locuiesc intr-un apartament semidecomandat si as dori sa „inchid/separ” sufrageria cu un perete din rigips si o usa glisanta. Ai putea sa imi recomanzi producatori/comercianti de astfel de usi?

  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *