Am avut ocazia să văd apartamente care avea patru sau cinci camere, dar care păreau ca niște hrube. Da, multe coridoare și încăperi alambicate ce-ți dădeau impresia că te afli într-o casă bântuită. Sunt acele locuințe din clădirile vechi, multe dintre ele modificate, de unde și organizarea ciudată a lor. De data aceasta îți prezint un apartament generos, care a fost cam în aceeași situație, și în care ai să descoperi trucuri pentru a aerisi spațiul și a-l lumina natural mai bine. Este vorba despre locuința designeriței spaniole Meritxell Ribe, care a încercat să păstreze șarmul dat de o clădire veche, dar să aducă confortul și estetica contemporane. O amenajare tare reușită, care sigur o să-ți placă.
Meritxell Ribe, proprietarul și designerul casei
Când vrei să amenajezi o locuință într-o clădire veche prima problemă de care te vei lovi va fi structura de rezistență a acesteia, care nu-ți va permite desființări masive de pereți. Ce poți face? Păi uite cum a procedat designerița catalană: a reconstituit o parte din ușile interioare duble, doar că a ales să fie unele cu geamuri, iar unde s-a putut a instalat unele culisante. A renunțat la unele uși, mai ales în zona de zi, pentru a fluidiza totul, dar și pentru ca lumina să pătrundă din plin. Și da, nu a încărcat ferestrele cu perdele și draperii, a ales fie storuri romane, fie draperii albe sau simple perdele. Deci fără straturi succesive, astfel încât o bună parte din suprafața geamurilor să rămână liberă. De asemenea, a amplificat luminozitatea de la interior folosindu-se de scafe discrete și poziționarea strategică a corpurilor de iluminat, astfel încât fiecare colț al casei să fie cât mai vizibil.
Ca și stil de amenajare interioară a reinterpretat într-un mod actual un stil interbelic, reconstituind elemente de decor clasic, cum ar fi la nivelul plafoanelor, detalii de muluri din ipsos, șemineul și lambriurile vechi. Vezi că noi înțelegem prin lambriuri placarea cu stânghii de lemn, dar aici sunt panouri întregi care acoperă suprafețe mari. Fiind vopsite în alb abia le sesizezi, dar ele contează mult în atmosfera locuinței. Vei observa de asemenea pardoseala liberă din lemn de stejar. Liberă, adică fără multe covoare, ci doar acolo unde trebuie. Asta face ca percepția asupra spațiului să fie modificată. O cameră sau o zonă fără covor, cum este locul mesei de sufragerie, va părea mai amplă decât este.
Casa de față, dincolo de amenajarea interioară elegantă și plăcută, este și una inteligentă. Odată cu renovarea ei a fost instalat un sistem de eficientizare a instalației electrice și a celei de ventilare. Astfel, aparatele de aer condiționat sunt legate de storurile exterioare și în funcție de cantitatea d elumină și căldură, pornesc și ele. Deci la interior este mereu confortabil pentru că intensitatea și temperatura aerului condiționat este în raport cu temperatura exterioară. De asemenea, iluminatul artificial este gândit inteligent. Luminile se sting dacă nu e nimeni într-o cameră sau se pot aprinde la simple bătăi din palme. Sunt lucruri care nu se văd în imagini, dar care le prind bine celor ocupați și familiarizați cu tehnologia. Și da, e adevărat că un astfel de sistem îi ajută să facă economii, deși inițial investesc destul de mult în el.
În această locuință mi-ai plcăut modul cum a fost spre exemplu lărgit holul de la intrare. S-a renunțat la o debara pentru a alunga imaginea de coridor lung și îngust și în spațiul rezultat a fost creat o mică zonă de primire cu o canapea. Apoi mi-au plăcut lambriurile din dormitor ce încadrează căpătâiul patului. Deși e o soluție contemporană, aduce căldură la interiorul camerei de odihnă. De asemenea, biroul de lângă dormitor, excelent poziționat și frumos mobilat, cu piese simple, dar inteligent și eficient ordonate. Mi-a atras atenția și trucul cu oglizile vechi, ca niște ochiuri de fereastră din zona de tv, unde lumina ambientală se schimbă automat în timpul vizionării programelor tv. Ai impresia că este o altă fereastră, așa că încăperea nu-ți mai pare lungă și îngustă. Verdele de pe pereții sufrageriei este unul elegant și merge la fix cu mobila în nuanța mierii, iar decorațiunile din casă sunt toate foarte bine alese. Se vede că proprietarul este un designer talentat. Sper să te inspire și pe tine!
cam rămân fără cuvinte …… am găsit totu;i unul: „Superb”
Buna Adela,
Stii cumva vreo firma in Romania care sa faca lambriuri asemanatoare cu cele de pe peretele cu semineul?
Multumesc!
Foarte frumos fiecare detaliu! Peretele verde si covorul cu flori… totul superb!
Referitor la acele lambriuri, am in minte cel puțin 3 firme: Alpa Doors – Afumati, Mobimpex – Popesti-Leordeni si Mobila si Tapiterie – Bucuresti. Recomandare: oferte de la toți…
Oooo, DAAA! Fiecare coltisor din casa asta are un mare DA din partea mea! Suuuper!
Mie imi plac foarte mult culorile alese si desi albul da multa lumina , nu as opta pt o nonculoare in casa. In special nu pentru camera de zi, dormitoare si bucatarie. Culorile deshise, pale pot da aceeasi impresie de mai mult spatiu si lumina?
Da, pot da aceeasi senzatie cu conditia sa fie calde. Spre exemplu un galben foarte pal face o casa mai luminoasa decat un alb imaculat. Albul poate capata nuante de gri cand e intunecat afara, pe cand galbenul nu 🙂 In general culorile pastelate induc o atmosfera aerisita, dar cele foarte inchise pot aduce o senzatie de profumzime. De aceea conteaza enorm combinatiile.