KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
De remarcat tapițeria gri pentru canapele, o culoare care se asortează ușor cu orice altă nuanță, dar care rezistă și la murdărire, mai ales că în această casă sunt trei copii de vârstă școlară. Covorul este și el simplu, ales într-o nuanță luminoasă de gri pentru că în rest totul este destul de ritmat la nivelul plafonului prin bârne, la nivelul ferestrei prin jaluzele, iar în zona de șemineu prin tapetul care-l încadrează. 

In Case, Design Interior

Modernizare originală a unei case rustice

Fiecare casă are particularitățile ei legate atât de construcția în sine, cât și de familia care o locuiește. Dar cert este că stilul rustic rămâne în preferințele oamenilor pentru căldura sa, mai ales când și contextul, adică locul unde este ridicată casa se pretează pentru așa ceva. Am ales să-ți prezint azi o casă cu finisaje rustice, dar care a fost actualizată prin câteva transformări de impact. Este o casă aflată în Spania, unde tradițional casele sunt ridicate din zidărie, dar în cazul de față mare parte din structura din lemn este la vedere. Proprietarii, o familie cu trei copii, au decis să schimbe zona de intrare și zona de zi a casei, dar pentru toate acestea au apelat la biroul Cuca Arraut Interiors pentru ca totul să fie armonios și conform legislației, adică modificările făcute să fie cuprinse în actele casei. Dar hai să afli despre cum a fost modernizată casa.

Inițial casa avea o mică terasă la intrare. Noii proprietari și-au dorit ca aceasta să fie închisă și transformată în hol de intrare. Ca atare, fațada este acum modificată, dar totul s-a făcut în acord cu finisajele deja existente. - ziduri placate cu piatră decorativă și tâmplărie din lemn cu structură metalică la interior.

Inițial casa avea o mică terasă la intrare. Noii proprietari și-au dorit ca aceasta să fie închisă și transformată în hol de intrare. Ca atare, fațada este acum modificată, dar totul s-a făcut în acord cu finisajele deja existente – ziduri placate cu piatră decorativă și tâmplărie din lemn cu structură metalică la interior.

În noul hol configura se mai citește finisajul pietrei, care inițial era la exterior. În fostul hol a fost acum amplasată bucătăria, dar proprietarii s-au mulțumit cu o zonă de cuier mai mică. Ceea ce i-a avantajat în aceste modificări pe arhitecți a fost configurația inițială a casei, care avea deja multe ferestre. Asta a permis ca la interior compartimentarea să se facă mult mai ușor, fără a interveni masiv pe fațada casei. Orice modificare care se face într-o casă, cu atât mai mult la fațadă, are nevoie la noi de Autorizație de Construire.

În noul hol configura se mai citește finisajul pietrei, care inițial era la exterior. În fostul hol a fost acum amplasată bucătăria, dar proprietarii s-au mulțumit cu o zonă de cuier mai mică. Ceea ce i-a avantajat în aceste modificări pe arhitecți a fost configurația inițială a casei, care avea deja multe ferestre. Asta a permis ca la interior compartimentarea să se facă mult mai ușor, fără a interveni masiv pe fațada casei. Orice modificare care se face într-o casă, cu atât mai mult la fațadă, are nevoie la noi de Autorizație de Construire.

Din hol se intră în camera de zi care cuprinde sufrageria (locul de luat masa) și livingul cu canapea și șemineu. Pentru ca după separarea holului lumina naturală să nu fie afectată la interior, zidul cu ferestre, inițial exterior, a fost păstrat.

Din hol se intră în camera de zi care cuprinde sufrageria (locul de luat masa) și livingul cu canapea și șemineu. Pentru ca, după separarea holului, lumina naturală să nu fie afectată la interior, zidul cu ferestre, inițial exterior, a fost păstrat. Toată tâmplăria la interior a fost vopsită în nuanță deschisă, la fel ca și plafonul din lemn. Asta a ajutat ca atmosfera interioară să fie mai luminoasă, iar pereții mai puțin fragmentați.

Locul de luat masa este primul ca se vede la intrarea în casă, după hol, ceea ce-i conferă zonei de zi un aer primitor. Fiind locul de la parter cu cele mai multe ferestre era ideal pentur locul de luat masa.

Locul de luat masa este primul ca se vede la intrarea în casă, după hol, ceea ce-i conferă zonei de zi un aer primitor. Fiind locul de la parter cu cele mai multe ferestre era ideal pentru locul de luat masa. Pentru a-i păstra sufrageriei caraaterul rustic, după ce finisajele au fost alese deschise pentru tot ce înseamnă lemn la nivelul tâmplăriei și plafonului, arhitecții au prevăzut ca masa să aibă în jurul ei scaune din colecția de grădină. Corpul de iluminat are aer industrial și este asortat cu galeriile draperiilor.

În același spațiu cu sufragerie este și locul de conversație marcat prin poziționarea mobilierului. Practic doar prin așezarea canapelelor s-a demarcat livingul, fără alte separări. Dar și livingul beneficiază de o fereastră generoasă, ceea ce contribuie la atmosfera generală a casei. Dacă în sufragerie s-au prevăzut draperii, fără perdele, mai departe în living au fost prevăzute jaluzele orizontale din lemn. Fiind în același spațiu cele două zone, țesăturile draperiilor se simt în ambientul parterului, dar ele ar fi incomodat în living unde una dintre canapele este cu spatele la fereastră. De remarcat tapițeria gri pentru canapele, o culoare care se asortează ușor cu orice altă nuanță, dar care rezistă și la murdărire, mai ales că în această casă sunt trei copii de vârstă școlară.

În același spațiu cu sufragerie este și locul de conversație marcat prin poziționarea mobilierului. Practic, doar prin așezarea canapelelor s-a demarcat livingul, fără alte separări. Dar și livingul beneficiază de o fereastră generoasă, ceea ce contribuie la atmosfera generală a casei. Dacă în sufragerie s-au prevăzut draperii, fără perdele, mai departe în living au fost prevăzute jaluzele orizontale din lemn. Fiind în același spațiu cele două zone, țesăturile draperiilor se simt în ambientul parterului, dar ele ar fi incomodat în living unde una dintre canapele este cu spatele la fereastră.

De remarcat tapițeria gri pentru canapele, o culoare care se asortează ușor cu orice altă nuanță, dar care rezistă și la murdărire, mai ales că în această casă sunt trei copii de vârstă școlară. Covorul este și el simplu, ales într-o nuanță luminoasă de gri pentru că în rest totul este destul de ritmat la nivelul plafonului prin bârne, la nivelul ferestrei prin jaluzele, iar în zona de șemineu prin tapetul care-l încadrează. 

De remarcat tapițeria gri pentru canapele, o culoare care se asortează ușor cu orice altă nuanță (cum e aici cea a pernelor), dar care rezistă și la murdărire, mai ales că în această casă sunt trei copii de vârstă școlară. Covorul este și el simplu, ales într-o nuanță luminoasă de gri pentru că în rest totul este destul de ritmat la nivelul plafonului prin bârne, la nivelul ferestrei prin jaluzele, iar în zona de șemineu prin tapetul care-l încadrează. În living nu există un corp de iluminat central, iluminatul artificial fiind asigurat prin lampadar și veioze.

Șemineul a fost regândit mult mai actual. Focarul este încadrat la nivel inferior de o poliță înhisă la culoare din piatră, cee ace dă impresia că este mai lat, iar la nivel superior coșul este placat cu lemn, lamele verticale ce-i oferă alură înaltă, dar și ancorează într-un stil rustic-industrial. Totul simplu, elegant rezolvat.

Șemineul a fost regândit mult mai actual. Focarul este încadrat la nivel inferior de o poliță închisă la culoare din piatră, ceea ce dă impresia că este mai lat, iar la nivel superior coșul este placat cu lemn, lamele verticale ce-i oferă alură înaltă, dar îl și ancorează într-un stil rustic-industrial. Totul simplu, elegant rezolvat.

În lateralul livingului și al sufrageriei există culoarul de circulație care face legătura cu celelalte încîperi ale casei. Bucătăria (dreapta) a fost inițial holul casei, separată acum prin intermediul undei uși culisante.

În lateralul livingului și al sufrageriei există culoarul de circulație care face legătura cu celelalte încăperi ale casei. Bucătăria (dreapta) a fost inițial holul casei, separată acum prin intermediul undei uși culisante. Nuanța închisă a tâmplăriei ușilor îi conferă ambientului un aspect cu note industriale, iar tapetul de la Gancedo în carouri îi dă un șarm englezesc. Practic, o combinație de stiluri care fac amenajarea una originală.

Pentru că bucătăria are ferestre în latura opusă, unde e locul de luat masa a fost prevăzută ușa culisantă cu geamuri, care lasă lumina naturală din living să pătrundă aici.

Pentru că bucătăria are ferestre în latura opusă, unde e locul de luat masa a fost prevăzută ușa culisantă cu geamuri, realizată pe comandă, care lasă lumina naturală din living să pătrundă aici. Iluminatul este la vedere cu cabluri trasate vizibil, dar care nu deranjează, având în vedere notele industriale abordate aici (inclusiv prin designul scaunelor).

Fostul hol al casei a fost adaptat pentru bucătărie, gîndită fără corpuri suspendate din cauza prezenței ferestrelor. Ca atare, arhitecții au prevăzut o hotă decorativă care să marcheze aerul rustic. Partea modernă survine la nivelul blatului și placării pereților cu același material compozit pentru a crea suprafețe simple, curate, ordonate.

Fostul hol al casei a fost adaptat pentru bucătărie, gândită fără corpuri suspendate din cauza prezenței ferestrelor. Ca atare, arhitecții au prevăzut o hotă decorativă care să marcheze aerul rustic. Partea modernă survine la nivelul blatului și placării pereților cu același material compozit pentru a crea suprafețe simple, curate, ordonate.

La etaj sunt dormitoarele și băile aferente lor. Cea mai mare provocare a fost vopsiea tâmplăriei și a plafoanelor în nuanță deschisă. Inițial totul era în nuanță de stejar, dar asta închidea și mai mult atmosfera, pe lângă forma și dimensiunile mici ale camerei. Chiar dacă soțul s-a împotrivit inițial vopsirii suprafețelor din lemn, la final a apreciat transformarea majoră a ambientului.

La etaj sunt dormitoarele și băile aferente lor. Cea mai mare provocare a fost vopsiea tâmplăriei și a plafoanelor în nuanță deschisă. Inițial totul era în nuanță de stejar, dar asta închidea și mai mult atmosfera, pe lângă forma și dimensiunile mici ale camerei. Chiar dacă soțul s-a împotrivit inițial vopsirii suprafețelor din lemn, la final a apreciat transformarea majoră a ambientului. Tot etajul are pardoseala îmbrăcată în mochetă.

Am plasarea patului s-a făcut sub fereastra Velux nu pentru că își doreau neapărat asta, ci pentru că configurația camerei permite amplasarea comodă a unui dulap în zona mai înaltă. Într-o mansardă întotdeauna pereții înalți ți drepți sunt cei mai indicați pentru poziționarea în dreptul lor a dulapurilor.

Amplasarea patului s-a făcut sub fereastra Velux nu pentru că își doreau neapărat asta, ci pentru că configurația camerei permitea amplasarea comodă a unui dulap în zona mai înaltă. Într-o mansardă întotdeauna pereții înalți și drepți sunt cei mai indicați pentru poziționarea în dreptul lor a dulapurilor.

Baia corespondentă dormitorului matrimonial a fost o adevărată provocare din cauza pantei acoperișului. Mobilierul a fost realizat pe comandă pentru a se potriv la fix aici, zona de duș a fost creată în cea mai înaltă porțiune a încăperii, iar pe pereți în loc de faianță s-a aplicat microciment pentru ca spațiul să fie cât mai ordonat și deci, mai puțin fragmentat de finisaje.

Baia corespondentă dormitorului matrimonial a fost o adevărată provocare din cauza pantei acoperișului. Mobilierul a fost realizat pe comandă pentru a se potrivi la fix aici, zona de duș a fost creată în cea mai înaltă porțiune a încăperii, iar pe pereți în loc de faianță s-a aplicat microciment pentru ca spațiul să fie cât mai ordonat și deci, mai puțin fragmentat de finisaje.

Cel mai mare dintre dormitoare a fost alocat copiilor, care își împart frățește camera. Este o idee foarte bună ca frații să stea împreună pentru că așa învață să comunice unul cu celălalt, să fie mai puțin egoiști, să se respecte și să se aprecieze reciproc, dar mai ales să se joace împreună și să aibă amintiri extraordinare.

Cel mai mare dintre dormitoare a fost alocat copiilor, care își împart frățește camera. Este o idee foarte bună ca frații să stea împreună pentru că așa învață să comunice unul cu celălalt, să fie mai puțin egoiști, să se respecte și să se aprecieze reciproc, dar mai ales să se joace împreună și să aibă amintiri extraordinare. Locul de birou este trasat și el la comun, practic un blat în fața ferestrei.

Zona celor doi băieți este amplasată într-o parte a camerei cu paturile puse în L, astfel ca pe timpul zilei ele să dea impresia unei canapele. Nișe de depozitare au fost prevăzute în loc de noptiere. Dormitorul are pardoseala îmbrăcată cu mochetă, dar peste ea s-au amplasat ulterior covoare care aduce un strop de culoare pe lângă lenjeriile de pat.

Zona celor doi băieți este amplasată într-o parte a camerei cu paturile puse în L, astfel ca pe timpul zilei ele să dea impresia unei canapele. Nișe de depozitare au fost prevăzute în loc de noptiere. Dormitorul are pardoseala îmbrăcată cu mochetă, dar peste ea s-au pus ulterior covoare care aduc un strop de culoare pe lângă lenjeriile de pat.

Zona camerei copiilor dedicată băieților este ușor separată cu o etajeră, de fapt un motiv de a masca o parte din structura mansardei. Pe zona înaltă a camerei sunt amplasate dulapurile încastrate, tratate să pară ca niște lambriuri.

Zona camerei copiilor dedicată băieților este ușor separată cu o etajeră, de fapt un motiv de a masca o parte din structura mansardei. Pe zona înaltă a camerei sunt amplasate dulapurile încastrate, tratate să pară ca niște lambriuri.

Zona fetiței din camera copiilor se ghicește ușor după nuanța lenjeriei roz, dar este amplsată opus față de cea a băieților, astfel ca la mijloc centrul camerei să rămână liber pentru joacă.

Zona fetiței din camera copiilor se ghicește ușor după nuanța lenjeriei roz, dar este amplasată opus față de cea a băieților, astfel ca, la mijloc, centrul camerei să rămână liber pentru joacă. De remarcat însă cât de luminoasă este întreaga încăpere, ceea ce a ajutat foarte mult în poziționarea corectă a mobilierului.

În baia copiilor pardoseala pare să fie mochetată, dar de fapt sunt plăci ceramice care imită aspectul unei țesături cu imprimeuri caroiate.

În baia copiilor pardoseala pare să fie mochetată, dar de fapt sunt plăci ceramice care imită aspectul unei țesături cu imprimeuri caroiate, un model de gresie din colecția producătorului Neoceramica.

Un spațiu mic, dar baia copiilor este luminoasă grașie finisajelor alese și a prezenței ferestrei de mansardă. Mobila realizată pe comandă este potrivită la fix, iar pereții sunt finisați cu microciment. O casă plăcută, caldă, camere armonios amenajate și o combinație de elemente din variate stiluri, dar care se potrivesc bine împreună. Sper să te inspire și pe tine!

Un spațiu mic, dar baia copiilor este luminoasă grașie finisajelor alese și a prezenței ferestrei de mansardă. Mobila realizată pe comandă este potrivită la fix, iar pereții sunt finisați cu microciment. O casă plăcută, caldă, camere armonios amenajate și o combinație de elemente din variate stiluri (rustic, industrial, cottage englezesc), dar care se potrivesc bine împreună și creionează un ambient original. Un exemplu de casă rustică frumos modernizată. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Stella Rotger

4 raspunsuri pentru Modernizare originală a unei case rustice

  1. Ana spune:

    Este plina de visare 🙂 caldura si bun gust! Este minunata. Acum as vrea sa traiesc in ea 🙂

  2. Mihaela spune:

    De vis!

  3. Sanda spune:

    Ce frumos 🙂 Îmi plac aşa de mult ideile tale. Soţul meu doreşte să ne mutăm undeva la munte într-o zonă rurală şi să achiziţionăm o casă veche.
    Dacă se va întâmpla, acum am şi idei 😉
    Aş dori mai multe informaţii despre construirea unei case parţial îngropată, dacă se poate.
    Mulţumesc

  4. Adriana spune:

    Toate spațiile pe care le prezinți dau niște soluții uimitoare prin simplitatea lor, dar în același timp prin funcționalitatea, frumusețea și surpriza pe care o creează.
    Pentru mine, e o oază de relaxare și încântare de fiecare dată. Excelent! Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *