adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (15)

In Case, Design Interior

Casă veche frumos renovată în stil rustic

Sunt oameni care moștenesc de la bunici sau părinți case vechi, dar sunt și oameni care se îndrăgostesc de astfel de clădiri. Mai mult, sunt unii care aleg să investească în ruine pentru că văd potențial lor ori sunt încântați de povestea locului. Însă pentru a renova, ca să nu spun restaura o casă veche, trebuie să te înarmezi cu răbdare, să planifici totul din timp, să apelezi la specialiști și să dispui de resurse financiare. Consolidarea unei case vechi nu este deloc o treabă ușoară. Am ales să-ți prezint azi o fermă, de fapt o casă țărănească veche din Italia cumpărată de un cuplu rus care au doi copii. Au visat la o casă de vacanță în însorita pensinsulă și au găsit la un preț foarte avantajos o ruină din piatră lângă Lacul Garda. Știau că au nevoie de un arhitect italian specializat în restaurări și familiarizat cu birocrația italiană, dar pentru interior au apelat la designerul Zhenya Zhdanova. Întregul proces de proiectare a durat opt luni de zile pentru ca lucrările efective să mai dureze încă un an. Însă rezultatul este unul de-a dreptul inspirațional. Hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (13)

Indiferent de țară, atunci când vine vorba despre o casă veche lucrurile nu sunt deloc ușoare. Te poți trezi că legislația prevede anumite limitări, iar în Italia există un adevărat cult pentru tradiție. Deși clădirea cumpărată era din piatră cu structură la interior din lemn pentru acoperiș, ea era într-o avansată stare de degradare, dar nu se puteau obține avize prea ușor pentru modificări, chiar dacă era o simplă casă țărănească. Proprietarii au fost nevoiți ca fațadele să fie păstrate, inclusiv cu ferestrele mici, iar la interior structura de rezistență făcută astfel încât să nu pericliteze volumetria exterioară a casei și nici materialele vechi din care era construită casa.

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (2)

Zidurile groase de circa 70 cm din piatră nu erau atât de solide pe cât păreau, așa că au fost necesare consolidări cu materiale moderne, însă betonul turnat pentru fundare și stâlpi a întărit casa. La interior și exterior nu se citește nimic din intervențiile moderne pentru că spre exemplu stâlpii armați au fost ulterior îmbrăcăți cu un finisaj vechi, respectiv cărămizi recuperate de la alte clădiri vechi demolate. Structura de rezistență include după renovare și grinzi din oțel pentru ranforsarea planșeului și pentru a susține deschiderea în arcadă de la bucătărie. De asemenea, casa nu beneficia de instalație electrică, iar aceasta a fost trasată astfel încât să nu afecteze imaginea interioară, iar instalația de încălzire a fost trasă aparent.

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (1)

Amenajarea interioară este foarte armonioasă în acord cu povestea clădirii și cu finisajele ei preponderent din piatră. Fiind o casă pe două niveluri a trebuit găsită și o soluție pentru scara interioară într-un spațiu mic deoarece suprafața utilă a casei nu este una generoasă. S-a exploatat ai degrabă înălțimea casei, la mansardă existând zone, cum e cea a camerei copiilor unde pe verticală spațiul măsura în cel mai înalt punct 4,5 metri și unde s-a putut face loc separat pentru o zonă de zi cu tv și loc de dormit accesat prin intermediul unei scări. Ca și finisaje, casa fiind în zonă mediteraneană, la parter, adică acolo unde e livingul deschis către bucătărie s-a placat cu plăci ceramice, dar la etaj s-a optat pentru lemn, care e mai cald pentru dormitoare.

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (15)

Stilul rustic este frumos evidențiat prin materialelele vechi cum e piatra și cărămida puse în evideță de albul zugrăvelilor. Mare parte dintre piesele de mobilier și corpurile de iluminat sunt achiziționate de la magazine sau piețe de antichități, iar ceea ce este actual e la nivelul pieselor care țin de confort – canapele, saltele, lucruri care se pot schimba ușor. Designerul a mizat pe decorațiuni textile și mici piese sau elemente de mobilier pentru a aduce culoare la interior, dar și pentru creiona atmosfera rustică. Și totuși, în ciuda finisajelor și a mobilierului vechi, casa are un aer contemporan foarte plăcut, designerul reușind să combine rusticul cu actualul într-un mod armonios.

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (10)

Ambientarea rezultată este una foarte plăcută căci respectă tradiția locului, aduce note personale pentru decorațiuni textile cu motive slave, dar asigură și confortul dorit în ziua de azi. O casă rustică, dar actuală care te binedispune, o simplitate ce pare la îndemână, dar pentru care au fost necesare opt luni de proiectare, un ambient reconfortant, dar atât de frumos și atent decorat până în cel mai mic detaliu. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (14)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (9)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (16)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (7)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (8)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (19)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (5)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (20)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (4)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (24)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (21)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (22)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (12)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (23)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (6)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (17)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (18)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (11)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (3)

adelaparvu.com despre casa rustica in Italia, designer Zhenya Zhdanova (25)

12 raspunsuri pentru Casă veche frumos renovată în stil rustic

 1. miha_virg spune:

  Oui, c’est une maison de vacances parfaite ….

 2. angela spune:

  E SUPERBA EXACT PE STILUL MEU…cred ca intr-o astfel de casa poti fi atat de fericit ca poti chiar sa dai timpul inapoi.Superba si ce finisari .

 3. Elena spune:

  O adevărată încântare

 4. Adriana spune:

  Un tot foarte inspirat! Mă întreb cum arăta casa când o găsiseră ei – cuplul rus?!

 5. Gabriela spune:

  Minunat…..O casa ca o poveste !

 6. MARINA spune:

  IREAL ……. o minune de casa …….si unde mai pui …..in bella ITALIA !!

 7. sonia spune:

  superba….un stil indragit mie!!!!!

 8. Betianu spune:

  As vrea sa-mi fac o casa care sa fie rustica in acest gen dar romaneasca ca stil. Imi poti trimite ceva link-uri de inspiratie de pe blogul tau?

  Oare legislatia romaneasca n-ar putea sa incurajeze si ea acest lucru. S-ar mai naste si specialisti care ar pastra traditia caselor noastre.

 9. bia spune:

  blatul din baie e din travertin sau marmura?
  mutumesc

 10. Turica Crăița spune:

  E f frumos. Eu vreau sa decorez o casă mică la tara in stil romanesc și mă tem de erori. Nu știu ce să nu fac căci as instala o baie.

  • Adela Parvu spune:

   Păi nu are de ce să-ți fie teamă. Iar baia este firesc să o ai acum, chiar și într-o casă rustică. Uită-te pe blogul meu la amenjările de case rustice și vei găsi o mulțime de idei pentru amenajarea băilor rustice 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *