adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (16)

In Design Interior, Horeca

De poveste acest refugiu rustic, o cabană șarmantă din lemn cu terasă și grădină

Parcă e desprinsă dintr-o scenă de film această cabană din lemn, unde toate detaliile au fost atent tratate, de la textura materialelor folosite la obiectele decorative. Sigur va fi pe placul celor care iubesc natura, dar dincolo de asta merită să obervi bine locul pentru că această cabană are multe funcțiuni pe care oricine și le-ar dori pentru propria casă de vacanță, începând de la șemineul exterior și până la fereastra de deasupra patului. Mai mult, pe lângă funcțiuni vei vedea și soluții originale de finisare, mai ales la baie, unele care nu presupun costuri mari. Mie mi-a atras atenția modul cum e conceput întregul loc, de la deschiderea amplă către terasă la felul cum e încadrată de grădină, unde dai și peste un iaz natural. Dar hai să-ți spun mai multe.

Ce-ți dorești de la un refugiu rustic? Cu siguranță posibilitatea să te bucuri de tot ceea ce nu ai parte la oraș, adică să poți fi degajat, să nu te streseze absolut nimic din ambient, să trebuiască să ai grijă pe unde calci și pe unde îți lași lucrurile și de asemenea, un loc unde să fii provocat să descoperi obiecte, locuri, povești noi. Deși modestă ca și suprafață și mai mult lungă și îngustă, cabana de față este excelent exploatată ca spațiu. Funcțiunile sunt organizate logic, începând de la bucătărie, apoi sufragerie, living și se termină cu dormitorul și baia. Partea frumoasă este că zona de zi (bucătărie, sufragerie, living) se deschide către terasă, adică două uși ca de hambar permit comunicarea directă a interiorului către exterior. Astfel, pe timpul sezonului cald cabana pare mult mai spațioasă și mai luminoasă. Terasa la rândul ei este o adevărată cameră în aer liber, cu șemineu, cu protecție pentru soare și cu priveliște către grădină.

Partea interesantă la nivelul finisajelor este combinația de lemn recuperat cu tablă ondulată acoperită cu staniu, ceea ce îi dă un aer ușor industrial. Mi-a plăcut soluția de placare a plafonului cu această tablă în zona de zi, acolo unde ferestre de mansardă te invită să privești cerul, dar și prezența tablei la baie, unde înclocuiește plăcile ceramice. O soluție interesantă, accesibilă ca preț, ușor de pus în practică și rezistentă în timp. Un material care cu siguranță îmbătrânește frumos și conferă interiorului mai mult caracter. Bucătăria este la rândul ei șarmantă, organizată în U în jurul sobei de fontă, cu aspect vechi, ea include electrocasnice actuale, dar bine camuflate, cum ar fi hota suspendată.

Chiar dacă e vorba despre un spațiu modest, nimic nu a fost uitat din dotările pe care ți le-ai dori să le regăsești într-un refugiu rustic, cum ar fi șemineul din fața canapelei confortabile. Structura hornului generos din cărămidă refractară găzduiește două focare, unul la interior, altul la exterior. Dacă în living în jurul focarului totul este finisat cu aspect de ciment fin, ieșind în evidență în ansamblul pereților placați cu lemn recuperat, la exterior piatra plachează structura și aduce un plus de textură alături de materialele rustice (lemn). De altfel piatra se regăsește și pe terasa dormitorului, separată de cea principală prin corpul destinat camerei de baie, care formează latura fixă a verandei din față.

Și în dormitor te izbește prezența metalului, de la tăblia de pat pe care nu te-ai aștepta să o vezi din panouri de metal și până la plafonul, de asemenea, placat cu tablă ondulată. Dormitorul este separat de zona de zi cu o draperie, o soluție simplă, dar de efect pentru că îți dă impresia prezenței unei alte ferestre când stai la interior, deci alungă senzația de claustrofobie. Baia este și ea spectaculoasă pentru că deși e relativ nou amenajată, obiectele sanitare și bateriile îți dau impresia de piese de muzeu salvate și recuperate. Dar totul este intenționat, iar efectul este garantat. Până să dau de baia asta uitasem de rezervoarele de wc suspendate din fontă. Cada, ca și pardoseala băii sunt din ciment cu mozaic fin, unul bine finisat, special pentru astfel de funcțiuni, iar combinația cu tablă și apoi cu lemn dă excelent. Mi-a plăcut și aspectul caloriferelor, unele din fontă dar cu finisaj gri, bine alese pentru a fi încadrate în povestea de aici.

Detalii decorative însă contează enorm, la fel ca și forma pieselor de mobilier, în special a celor de ședere. Ai să vezi pe fronturile mesei insulă din bucătărie unelte tipice unui tăietor de lemne, în zona sufrageriei fixate de perete recipiente pentru plante, de grinda din zona de zi atârnate corpuri de iluminat ale căror cablu a fost mascat cu sfoară marinărească, până și oalele și vesela par desprinse din altă lume. Foarte închegat tot decorul și nu întâmplător pentru că fiind o destinație de vacanță din Anglia cabana este concepută pentru a te transpune într-o altă lume. Poți sta și tu aici la Cabana Firefly din sudul Marii Britanii în regiunea Cornwall, căci cabana este de închiriat. Mie mi-a plăcut mult modul cum a fost construită, organizată și decorată. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (8)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (11)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (13)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (15)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (17)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (18)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (16)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (19)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (20)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (21)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (22)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (7)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (4)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (5)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (6)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (1)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (2)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (3)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (14)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (12)

adelaparvu.com despre cabana rustica si tuse industriale, Firefly Cabin, Cornwall, Anglia, Foto Unique Home Stays (9)
Foto: Unique Home Stays

9 raspunsuri pentru De poveste acest refugiu rustic, o cabană șarmantă din lemn cu terasă și grădină

 1. Adrian spune:

  Părerea mea nu contează, dar cred că folosirea expresiei ”șarmantă”, în cazul cabanei, ește greșită.

 2. Bianca spune:

  Bravo Adela frumos spus!

 3. cornelia spune:

  Absolut fermecătoare !

 4. Irina Anghel spune:

  Este, într-adevăr, şarmantă şi am reţinut, din nou, aragazul (strănepotul electric al celui de acum 50 de ani). *Adrian, bea cu sifon, altfel îţi par toate damigenele sexy!

 5. […] deschise pentru finisaje, păstrând câteva elemente din cele existente inițial, cum ar fi șemineul placat cu piatră, tâmplăria pe care a vopsit-o în alb (inclusiv la ferestre, dar doar la interior), o parte din […]

 6. […] deschise pentru finisaje, păstrând câteva elemente din cele existente inițial, cum ar fi șemineul placat cu piatră, tâmplăria pe care a vopsit-o în alb (inclusiv la ferestre, dar doar la interior), o parte din […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *