adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (113)

In Case, Design Interior

Livingul este la etaj pentru că de acolo se vede mai frumos peisajul

După volumetria casei, adică două paralelipipede unite printr-o pasarelă, n-ai zice că e mare lucru la interior. Dar simplititatea ascunde de multe ori beneficii reale pentru locuire. Casa aceasta a fost chiar una premiată în 2007 pentru că este prietenoasă mediului, adică una eco, dar cel mai important este că oferă proprietarilor un ambient plăcut pentru viața de zi cu zi. Da, când zici casă eco poate te-ai aștepta la materiale recuperate sau ziduri din baloți de paie ori tencuieli cu lut, dar uite că conceptele și materializările pot fi diferite, iar locuința de față este un exemplu în acest sens.Mie mi-a plăcut tare mult faptul că nu s-a respectat organizarea clasică, adică la parter să fie livingul, ci toată zona de zi este la etaj, de unde pe ferestrele largi se pot admira peisajele din jos. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto Abaton (9)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto Abaton (10)

Casa de care-ți povestesc se află în Spania, într-o zonă montană, și a fost concepută de arhitecții de la biroul Abaton a căror semnătură este una contemporană, adică locuințe foarte minimaliste ca arhitectură. Pentru cea de față au avut în vedere ca peisajele din zonă să fie cât mai bine evidențiate, să se bucure de ele proprietarii casei, atât de la interior, cât și de pe terasa superioară realizată pe unul dintre cele două corpuri ale casei. Clima caldă de aici te invită să petreceri timpul liber la exterior, așa că spațiile din afara casei sunt foarte importante, la fel ca și legătura dintre ambientul interior și spațiul din jurul casei. De aici și ferestrele ample, numeroase accese în casă și o distribuție atipică a funcțiunilor. Prin volumetria casei s-a reușit și salvarea unor copaci, astfel încât vegetația existentă aici să nu fie afectată. Și nu e doar o chestiune de estetică, ci și una practică, pentru că atunci când ferestrele îți sunt umbrite în mod natural, consumi mai puțină energie pentru climatizarea casei pe timp de vară.

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto Abaton (8)

Mi-a plăcut mult faptul că livingul este la etaj și mai ales acel colț de la fereastră unde poți sta cu o carte bună în mână sau cu ochii pierduți în zare. Dar îți spun sincer că și contrastul dintre finisajele actuale, mult beton la vedere, multe griuri îmi plac cum sunt îmblânzite de piese de mobilă plăcute și obiecte decorative cu texturi naturale. Totul sugerează o casă în relația cu natura, chiar dacă asta nu se vede la prima vedere, cum ar fi piscina a cărei apă este încălzită cu ajutorul panourilor solare ori șemineul a cărui instalație, respectiv conducte încălzesc și alte zone din casă. Și contrastele continuă și între modul de mobilare al încăperilor. Dacă bucătăria este una contemporană, cu linii impecabile, fronturi fără mânere, ei bine, sufrageria are mobilier vechi, din lemn, care încălzește toată atmosfera.

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto Abaton (13)

Lumina naturală contează enorm în percepția unui spațiu, dar și pentur pofta de viață pe care și-o oferă. Când casa este înconjurată de vegetație, iar deschiderile către exterior îți oferă panorame de vis, oricât de simplă ar fi arhitectura interiorul devine o poveste atunci când sunt alese obiecte în primul rând confortabile și cu aspect familiar. Canapeaua din living te invită la tolăneală, rafturile de cărți te provoacă la lectură, iar dormitorul te cucerește pentru a visa cu ochii deschiși. Câteva piese de mobilă achiziționate din magazinele de antichități, țesături naturale pentru cuverturi, lenjerii de pat, storui și perdele, tablouri puține, dar frumos așezate și totul devine un cămin șarmant. Da, o casă prietenoasă nu doar cu natura, ci și cu privirea și starea omului. Pentru asemenea peisaje și eu mi-aș face livingul la etaj. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (3)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (4)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (3)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (1)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto Abaton (12)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (7)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto Abaton (11)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto Abaton (7)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (10)

adelaparvu.com despre casa eco Spania, arhitectura Abaton, Foto ElMueble (9)Foto: ElMueble/ Abaton

5 raspunsuri pentru Livingul este la etaj pentru că de acolo se vede mai frumos peisajul

 1. Andrei spune:

  Cand o sa vedem si in Romania „locsoare” dintrastea facute cu stil si bun gust ?
  Ne umplem de porotherm si „polestiren” in nestire.
  Invatatura constructiilor se reduce la un Bauhaus Corpusian de mahala ridicata la extrem si stridenta cu detaliile lasate in vant sub pretextul inexistentei lor.
  Atat am avut de spus.

  • silvia spune:

   Este interesanta parerea ta despre acele „locsoare”. Case dintr-astea costa o avere si la urma urmei fiecare isi construieste „locsorul” daca este norocos , dupa cuam ii place si in bugetul pe care il are. Nimic gresit sa apelezi la materiale noi.
   Casa este intr-adevar superba.

  • Cipri spune:

   ceea ce se potriveste la clima Spaniei nu se potriveste si in tarisoara noastra. Nu putem renunta la „polisteren” dar o arhitectura curata si cu bun gust intr-adevar se poate. Chiar si cu un buget mai mic.

  • Ana spune:

   Apelând la specialiști, se poate și în România să se facă astfel de „locșoare”, cu tot cu porotherm și polistiren – ale căror probleme nu le-ai menționat, ce au? Dar dacă încercăm să tăiem de peste tot cheltuielile, iese și mai urât, mai disfuncțional și, pe termen lung, cu siguranță și mai scump, că o să le tot învârtim și schimbăm că n-o să fim mulțumiți de ele.

 2. Radu spune:

  Chiar daca geamurile mari au atatea avantaje, au si un mare dezavantaj – intimitatea, indiferent de locul in care se afla casa respectiva,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *