Sunt nenumărate soluții de amenajare atunci când vine vorba despre un spațiu mic, dar îți spun din experiență că cel mai greu este să învingi teama de-a adopta o abordare atipică. Intervin nenumărate dileme, întrebări, dar cel mai mult este vorba despre nesiguranță. Avem tendința ca într-o locuință mică să păstrăm numărul de camere și împărțirea inițială pentru că e varianta sigură. Pe de altă parte, suntem prea puțini dispuși la schimbare. Când ne cumpărăm o locuință o facem cu gândul că e pentru totdeauna, dar viața e imprevizibilă. Când ai un anumit stil de viață amenajează-ți casa pentru ceea ce ai nevoie și cum simți. Mai departe, dacă te căsătorești, dacă vin copiii, readaptezi sau, pur și simplu, te muți. Nu există casa ideală pentru toată viața, ci locuința în care te simți bine pentru o perioadă de timp. Am ales să-ți prezint un apartament modificat pentru un cuplu care lucrează acasă. Și au făcut totul conform obiceiurilor lor, iar soluția adoptată pentru zona de zi este una chiar interesantă pentru că au obținut ceea ce-și doreau: mai mult spațiu și mai multă lumină.
Dacă te uiți pe plan vei vedea că totul este foarte deschis, mai ales în zona de zi, unde bucătăria, livingul, sufrageria și biroul comunică liber. Când ferestrele sunt prezente, deci lumina naturală e în cantitate mare, la fel ca și pardoseala liberă, senzația de spațiu amplu este amplificată. De asemea, o zugrăveală în culori neutre, peste tot aceeași într-un spațiu amplu, leagă ambientul, îi conferă un ton unitar, chiar dacă sunt mai multe funcțiuni care coexistă. Decât să te chinui să asortezi mobila pentru bucătărie, living și sufragerie, mai bine alegi finisaje la fel peste tot. Într-un cadru coerent restul obiectelor pot fi diferite, fără să fragmenteze spațiul, chiar dacă sunt colorate. Aici designerița Mayra Navarro s-a folosit de aceste trucuri. Merită să observi plinta înaltă care nu doar că încadrează frumos pereții zugrăviți într-o nuanță de gri deschis, dar e și practică (când dai cu aspiratorul sau mopul nu strici zugrăveala).
Pe lângă finisaje, merită remarcată mobila, care, în zona de zi, este în mare parte suspendată sau pe picioare înalte. Ce înseamnă asta? Că rămâne la vedere pardoseala, deci senzația de spațiu este mai pregnantă. De asemenea, vezi că mânerele lipsesc, deci suprafețele sunt curate, uniforme ceeq ce imprimă ordine ambientului. Tot ce e legat de electrocasnice în zona bucătăriei este mascat, inclusiv frigiderul pentru care a fost creată o nișă. La vedere e plita, care nu are deasupra hotă. De ce? Pentru că spațiul poate fi ușor ventilat, având în vedere că sunt două ferestre mari. Canapeaua care e o piesă de mobilă voluminoasă a fost aleasă tot gri, în ton cu zugrăveala. Pentru a aduce culoare la interior designerița s-a folosit de decorațiuni mici – carpetă, perne decorative, plante, dar și obiecte care le plac proprietarilor (cărți, suveniruri din călătorii). De asemenea, o piesă de mobilă veche a fost modificată și vopsită în nuanțe îndrăznețe pentru a conferi zonei de zi personalitate. Și pentru a amplifica senzația de spațiu zona de birou este delimitată cu o ușă armonică, lăsată deschisă în cea mai mare parte a timpului. Perete din spatelei mesei de birou este decorat cu tablouri, ceea ce aduce un plus de personalitate în living.
În zona de noapte, respectiv dormitor și baie și soluțiile sunt simple, dar frumos puse în practică. Spre exemplu, tăblia patului nu există, dar este sugerată prin finisajul de lemn în ton cu parchetul. De asemenea, corpurile de iluminat din zonă, ca și tablourile de deasupra aduc o notă de personalitate. Din lipsă de spațiu patu are o lățime mică, de 140 cm pentru ca pe lângă el să existe suficient loc pentru accesul la dulap și la baie, ambele delimitate cu uși glisante. Mi-a plăcut soluția pentru a face baia mai luminoasă, respectiv folosirea unei nuanțe vivace de galben, o culoare solară care dă impresia de mai multă lumină naturală și mai mult spațiu într-o încăpere mică. Un apartament actual, unde pe fundalul gri al pereților și pardoseala caldă din parchet, obiecte și culorile vin să creioneze un ambient perfect adaptat unui cuplu de tineri tocmai trecuți de 30 de ani. Sper să te inspire și pe tine!
Scaunele din sufragerie sunt piese de design de colecție. Modelul se numește Wegner Chair PP503 și a fost creat în 1949 de către designerul danez Hans Wegner. Astfel de scaune pot fi comandate cu finisaj la alegere pentru nuanța lemnului și tapițarie șezutului AICI pe Danish Design Store. Prețul unui scaun e în jur de 500-600 de euro, în funcție de finisaje.
Buna Adela. Foarte frumos si interesant articolul. Multumim frumos pentru postarile tale pline de inspiratie si pasiune 🙂 Doream sa te intreb ai idee de unde si-au achizitionat cei doi noptiera din living. Cea cu sertare colorate roz cu verde? E o piesa pe care mi-o doresc foarte mult.
Multumesc frumos!
Raluca
Raluca, este o piesa pe care au bricolat-o singuri din mobila mai veche si mai masiva. Au folosit doar cele doua corpuri de colt, le-au pictat si le-au pus picioare inalte 🙂 Arata bine si pentru ca sunt „unite” de oglinda din spate 🙂 Poti avea asa ceva cu ajutorul unui artist cum e Felix Albus https://adelaparvu.com/2014/05/06/mai-mult-decat-mobila-pictata-piese-unicat-semnate-de-artistul-felix-albus-din-cluj/ sau poti apela la Andra Irimia (0740.181.705), am scris despre ea aici https://adelaparvu.com/2015/04/07/sigur-o-sa-ti-placa-obiectele-acestea-realizate-manual-pe-care-le-am-gasit-la-targul-breslo/
Multumesc frumos pentru raspuns. Foarte util! 🙂
Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, unde se pot gasi/face usi glisante ca cele din articol?
Multumesc,
Ana
La orice firma care se ocupa de usi Ana 🙂 Una dintre ele este http://www.exclusivedoors.ro/
🙂 Multumesc
Buna. Eu sunt foarte curioasa cum e incalzit acest apartament,nu se vad calorifere si daca sunt mascate,mai emana caldura?
Daca sunt create fante caldura se distribuie bine, dar conteaza mult si cat de bine e izolata cladirea. Caloriferul de aici e in dreptul barului si da e mascat, dar are fante si deasupra si dedesubt.
Foarte multe spatii de depozitare, i like it, nu se vad caloriferele, i love it si o baie galbena ca lamaita, head over heels 🙂
Am vazut ca dusul e direct pe pardoseala si nu are prag. E in regula asa? Nu se duce apa prin toata baia?
Claudia, exista acum niste rigole speciale, la nivelul pardoselii, prin care se scurge toata apa, deci nu se împrăștie prin baie. Este una dintre cele mai actuale soluții, dar din păcate la noi prea puțini stiu să le execute. Trebuie dată o pantă foarte lină care să direcționeze apa către o astfel de rigolă și asta cere nu doar îndemânare, ci și experiență. De aceea mesterii propun mai mereu cădițe de duș ori zidesc o bordură in jurul locului de duș. Dar se poate fără cădiță.
Buna Adela,
Imi place foarte mult apartamentul si amenajarea lui.
Se afla in Bucuresti? In ce zona?
In acest moment sunt interesata sa achizitionez un apartament si sa-l amenajez cat mai dragut si eficient posibil, iar tu cu siguranta imi poti oferi cea mai pertinenta si avizata sugestie.
Si da, pentru acest gen de dus as opta indiferent de marimea si numarul bailor intr-un apartament.
Cunosti pe cineva care stie sa execute corect si eficient o astfel de lucrare?
Iti multumesc anticipat si sper sa colaboram curand :-),
A
Buna Ayssa, locuința nu este în București. Ca să poți face așa ceva, trebuie să-ți permită și structura de rezistență a blocului. Pentru partea de lucrări și finisaje eu colaborez cu firma Rosalie Construct, dna Liliana Rosin tel 0755.104.061
Inteleg.
Multumesc Adela pentru raspuns.
Voi tine cont de sugestie.
Toate cele bune, pe curand,
A
Cati mp are casa?
Scrie in titlu Florina 🙂
Draga Adela, imi plac mult ideile tale si incerc, pe cat posibil sa ma inspir din munca ta, pentru a-mi face casa mai frumoasa si mai practica. De mult voiam sa te intreb de usa armonica din articol, cine a construit-o? Pana acum nu am gasit nici o firma care sa ofere o solutie atat de facila ca cea din apartamentul de mai sus. Cu multa apreciere, Ioana