adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (21)

In Mobila, Romania Mea, Shopping

Mobilă la prețuri bune produsă la Timișoara într-una din cele mai moderne fabrici din Europa

Am avut ocazia să vizitez una dintre cele mai mari fabrici de mobilă de la noi din țară și una dintre cele mai moderne din Europa. Am rămas impresionată nu doar de faptul că aici muncesc, după cum îmi spunea directorul general Marius Raia, circa 1100 de oameni pe platforma ce însumează 12.000 mp, oameni care fac naveta din satele din apropierea Timișoarei și pentru care concederea fabricii asigură transportul, ci mai ales de povestea firmei românești. Îți spun despre o firmă despre care sigur ai auzit, dar cred că n-aveai de unde să știi cum a pornit și cum s-a dezvoltat atât în ultimii zece ani. Este vorba despre Casa Rusu, care are fabrica, mai bine spun fabricile, la circa 12 km de Timișoara în Dudeștii Noi. Când vezi așa ceva îți dai seama că în țara asta se fac lucruri extraordinare, că există români ambițioși care se gândesc la conaționalii lor și pentru care sentimentul de patriotism este nu doar declarativ, ci materializat în fapte. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (29)

Desigur că primul lucru de care eram tare curioasă a fost numele. De ce Casa Rusu? Am avut prilejul să stau de vorbă chiar cu Laura Rusu, doamna care conduce departamentul de design al fabricii și am intuit eu că nu e doar coincidență de nume. Laura Rusu mi-a spus că pe actuala platformă exista o fabrică de pâine, apoi după ce n-a mai mers într-una din vechile clădiri, care arată ca o căsuță a fost deschis biroul de importuri. Da, la început firma importa mobilă. Cristi Rusu, soțul Laurei, și unul dintre principalii acționari a vizitat multe fabrici, în special, din Polonia, țară de unde a fost importate cantități mari de mobilă. Asta până când Cristi Rusu s-a ambiționat și și-a spus că dacă polonezi pot să facă mobilă trebuie să putem și noi românii. Știa că avem lemn, că există oameni harnici și pricepuți la Timișoara, deci forță de muncă, așa că a început și activitatea de producție. La început modest, cu mașini second-hand. Dar și-au dat seama că le trebuie un nume. Și-au propus să facă mobilă accesibilă pentru toți românii și și-au dorit ca numele să fie ceva ușor de reținut, dar și unul care să exprime ideea de acasă, de familie, de căldură. Laura Rusu îmi spunea că-și aduce aminte de discuția asta purtată în mașină și cum le-a venit pur și simplu ideea să spună Casa Rusu, după numele lor, căci exprima tot ce și-au dorit ei.

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (16)Căsuța asta a fost primul birou al firmei dedicat importului de mobilă

 

Casa Rusu a început așadar să producă mobilier, în special din PAL, dar cu gândul la prețuri bune și din ambiția de a face lucruri în România pentru români. Laura mi-a spus că ei la Casa Rusu au fost primii din țară că au început să producă mobilier modular și își aducea aminte cum clienții erau ușor bulversați că nu înțeleageau cum corpuri diferite pot fi combinate ca să-și creeze singuri ansambluri de mobilă pentru living sau pentru a-și personaliza bucătăria. Ea a fost cea care a făcut designul primelor sisteme modulare. Îți spun sincer că mi-a spus care au fost ele, denumirea lor, dar nu le-am reținut. Cert este însă că încet și sigur și prin vizitarea târgurilor de afară, prin atenția acordată specialiștilor au ajuns să investească constant pentru noi linii de producție și de această dată performante. Știi ce m-a uimit în fabricilor lor? Faptul că n-am văzut resturi de lemn sau PAL. Există sisteme speciale de aspirare, iar la exterior sunt niște corpuri mari, n-aș putea spune containere, dar un soi de tancuri de aspirare în care resturile de mobilă sunt depozitate și apoi refolosite în circuitul funcțional, termic al fabricii. E foarte curat peste tot și mi-a plăcut și faptul că există ferestre, deci lumină naturală la interior. Tot fluxul este bine gândit astfel că de la intrare până la ieșire, adică la secția de ambalare, poți urmări cum se produce mobila.

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (1)

După ce producția de mobilier din PAL și MDF a fost bine pusă pe picioare și au început să deschidă și magazine, s-au ambiționat să facă și mobilier tapițat. Poate ție ți se pare firesc, dar să știi că mobila tapițată e alt soi de mobilă față de cea din lemn sau plăci de PAL și MDF. Ai nevoie nu doar de materiale dedicate (bureți, stofe, piei etc), ci și mână de lucru calificată plus utiliaje și linii de producție diferite. Nu e deloc ușor să produci toate tipurile de mobilă, de aceea la Casa Rusu există de fapt mai multe fabrici. Când le-am vizitat eu era aproape de schimbul între ture, așa că unele secții erau deja goale, dar tot am prins la zona de canapele câțiva meșteri care ambalau colțare de bucătărie. I-am întrebat dacă și-au luat pentru casa lor mobilă din cea pe care o fabrică și au început să-mi spună fiecare ce model și-a ales. Mi-am dat seama că și cei din fabrică au gusturi la fel de variate ca noi restul oamenilor, care nu știm cum se produce mobila, așa că n-aș putea să-ți spun că au indicat vreun model anume. Mie îmi plac canapelele și fotoliile tapițate cu stofe pentru că au un aer mai de familie și în plus dacă te plictisești de stofă o poți schimba parcă mai ușor. Pielea mi se pare mai pretențioasă, mai ales când ai copii sau animale de companie.

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (13)

Când vezi câtă muncă e pentru orice piesă de mobilă zău că-i înțeleg pe cei care se stresează ca să-și păstreze bunurile cât mai îngrijit. Până nu-i vezi pe oamenii care cos husele, care montează bureții, care fac structura mobilierului ai impresia că există mașini care pur și simplu asamblează totul și că oamenii ar fi implicați doar pentru a apăsa pe butoane. Ei bine, nu pentru toate etapele e chiar așa. Pentru unele însă e bine că există doar mașini. Sper exemplu, la Casa Rusu, în loc de vopsitoria cu pistol, adică realizată manual, există una dintre cele mai moderne și performante mașini de vopsit care nu implică munca oamenilor. Această mașină este extraordinară din mai multe puncte de vedere – cu ajutorul ei se pot obține plăci de PAL lucios și supralucios, ceea ce nu era posibil până acum decât pe MDF, Casa Rusu fiind singura fabrică din țară care poate asigura așa ceva, dar cel mai important este faptul că s-a eliminat intoxicarea oamenilor de la vaporii vopselurilor. Munca de vopsitor este una dintre cele mai dificile și care n-are cum să nu le afecteze sănătatea celor care o practică. Am fost chiar fericită să constat că în această fabrică nu sunt oameni care vopsesc mobila, ci e un utilaj de ultimă generație, perfect etanș, care face treaba repede și bine.

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (6)

Dar nimic din ceea ce vezi n-ar fi fost posibil fără ambiția lui Cristi Rusu și fără o viziune clară. Laura Rusu mi-a spus că înainte de producție soțul ei i-a spus că simte că asta trebuie să facă – mobilă. Aici există un departament de proiectare, unde lucrează mulți specialiști care fac proiectele fiecărei piese de mobilă, dar mai mult, după ce proiectează ceva ei merg la linia de producție ca să urmearească tot procesul, iar apoi trebuie să asambleze singuri piesele pe care le creează. Laura Rusu spune că dacă un proiectant reușește să-și ansambleze propria creație atunci înseamnă că e bună. Dacă nu înseamnă că n-a proiectat-o bine. Și crede-mă că atunci când vezi un simplu pat nu te-ai gândi că sunt peste 14 elemente componente, nu mai spun de accesorii de prindere. M-am uitat și eu pe fișa unui produs și am rămas uimită câte detalii sunt integrate. Șeful de la proiectare Eusebiu Crețu spune că nu doar aspectul și funcționalitatea mobilierului sunt importante, ci și modul cum sunt prinse și fixate în casă. Ori în fiecare locuință există situații diferite, cum ar fi, spre exemplu, casele care au și la interior pereții îmbrăcați cu plăci de polistiren sau încăperi cu pereții acoperiți de piatră ori plăci ceramice. Adică totul iese bine când e gândit cum trebuie din start. Deci de la proiectare pornește totul.

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (28)Alături de Marius Raia, directorul general Casa Rusu (dreapta) și Eusebiu Crețu șeful departamentului proiectare

N-aș fi bănuit că mobila de la Casa Rusu se exportă. Da, îți spun sincer că mă gândeam că astfel de mobilă accesibilă este doar pentru noi românii, dar am aflat că una din țările unde ajunge mobila de la Timișoara este Japonia. M-a și amuzat când mi-a spus Laura că japonezii au vrut asigurări că toate componentele mobilierului sunt din România sau din Europa și că nu există nimic, dar absolut nimic din China. Da, cine s-ar fi gândit că există clienți care vor asemenea garanții? De asemenea, cei de la Casa Rusu participă și la târguri internaționale de mobilă ca expozanți, ultimul la care au fost cu stand propriu fiind în Dubai. Sunt multe realizări de care pot fi mândri cei de la Casa Rusu, dar cred că e foarte important mesajul lor – și noi românii putem produce bunuri la noi în țară, unele care să se bucure de succes și peste hotare. Dacă ești patriot cumpără ceea ce ai nevoie pentru casa ta de la producătorii noștri. Nu zic să cumperi totul, dar nu omite să întrebi mai multe, să afli mai multe și să alegi măcar parțial ceea ce se face la noi în țară. Și profită de fiecare ocazie să vizitezi astfel de fabrici sau standurile producătorilor când sunt la expoziții sau târguri ca să afli povestea lor. S-ar putea să afli că povestea lor este într-un fel a noastră, a tuturor. Sper să-ți prindă bine informațiile astea!

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (3)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (2)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (4)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (5)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (7)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (8)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (9)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (10)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (11)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (12)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (14)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (17)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (18)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (26)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (27)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (23)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (25)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (20)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (24)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (19)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (22)

adelaparvu.com despre mobila produsa in Romania, mobila Casa Rusu, Timisoara (21)

14 raspunsuri pentru Mobilă la prețuri bune produsă la Timișoara într-una din cele mai moderne fabrici din Europa

 1. Iulia spune:

  Sunt incantata sa vad ca se mai produce ceva in Romania. Bravo D-lor!

 2. […] Mobilă la prețuri bune produsă la Timișoara într-una din cele mai moderne fabrici din Europa […]

 3. adriana spune:

  Umaresc de foarte multa vreme ceea ce postezi si am aflat de diversi producatori sau diverse lucruri de care habar nu aveam.Gasesc lucruri interesante si te felicit pt. ceea ce faci.Succes mai departe!

 4. sookie spune:

  daca reusesc sa mi vand casa din arad,am sa mi fac alta de lemn,vie..superbe poze.mi.a incalzit sufletul!

 5. […] de living în stil minimalist poate avea în mare aceeași formă și aceleași nuanțe, dar la un producător român să găsești un model la prețuri mai mici de câteva mii de lei, dar la firme de design care […]

 6. […] alături de designerul Mihai Grama, am muncit enorm, dar cu mult drag pentru amenajarea magazinului Casa Rusu din complexul Carrefour Colentina. Am avut ocazia să cunosc echipa de aici și să mă simt ca […]

 7. […] de living în stil minimalist poate avea în mare aceeași formă și aceleași nuanțe, dar la un producător român să găsești un model la prețuri mai mici de câteva mii de lei, dar la firme de design care […]

 8. […] De ce? Pentru că spațiul poate fi ușor ventilat, având în vedere că sunt două ferestre mari. Canapeaua care e o piesă de mobilă voluminoasă a fost aleasă tot gri, în ton cu zugrăveala. Pentru a […]

 9. Clientul nemultumit spune:

  Tocmai am cumparat mobila de sufragerie si un pat pentru dormitor de la Casa Rusu, Bucuresti, Colentina.

  Experienta foarte neplacuta cu personalul: incepand cu tipa din showroom care era foarte neprietenoasa (o blonda foarte frustrata, care era mereu dupa noi sa ne tot reproseze cate ceva) si terminand cu cei care au montat mobila ( foarte neglijent, au ciobit-o la instalare, pentru pat le-am atras atentia de doua ori ca loveste in lateral, avea un joc foarte mare si raspunsul lor a fost ” nu avem ce sa ii facem”).

  Personalul de la montaj erau 2 baieti mari cat usa, care daca le mai ziceam ceva imi si dadeau una asa erau de – scuzati cuvantul, dar se potriveste foarte bine pentru a descrie situatia – „sictiriti”. 🙂

  Si asa am ramas si cu banul luat (aproape 4000 ron) si cu mobila de proasta calitate.

  In plus daca vrei sa iei un produs care nu e pe stoc in momentul respectiv platesti cu 10-20% mai mult fata de pretul din magazin, ceea ce mi se pare hotie.

  Nu mai spunem de manipularea componentelor care desi se urca cu liftul, cumparatorul plateste % din suma facturata per etaj.

  Din pacate, cu toata investitia facuta, daca nu va imbunatatiti partea de relationare cu clientul, nu vad cum veti rezista.

  In concluzie, nu recomand Casa Rusu.
  Voi avea grija sa fac cunoscuta experienta mea si altor prieteni .

 10. client nemultumit spune:

  nici eu nu am parere foarte buna,am cumparat un coltar Luca in 2014 si panza de tapiterie este de cea mai proasta calitate s-a scamosat toata si la fel toate colturile sunt rigide adica simti bucata de lemn ,copilul chiar s-a lovit de cateva ori ,la pretul de 2178 de lei cat am dat pe acest coltar sunt foarte nemultumita si imi pare rau ca am luat acest produs,fiind in garantie am reusit sa il trimit inapoi sa vedem ce ii mai face sau cu ce sschimba acel material de tapiterie .
  nici eu nu as recomanda daca nu isi imbunatatesc calitatea materialelor,e ceva la modul scump si de proasta calitate.

 11. GI spune:

  Am cumparat un cuier + pantofar ( mic, doar cu un sertar) si a fost un cosmar sa le montez. Piesele de mobilier nu sunt numerotate si deasemenea piesele pt. asamblare ( suruburi, dibluri, etc)nu sunt numerotate, nu stii unde apartin……Schita de instalare este f. greu de inteles. Piesele necesare pt asamblare nu sunt complete, lipsesc ……
  Am montat mobila de la Mobexpert, Momax si Jysk, a fost extrem de simplu , incomparabil cu cea de la Casa Rusu.
  Am comandat produsele si a durat destul de mult pana au fost gata.Am spus ca doresc sa le ridic din magazin insa cei de la magazin mi-au zis ca o sa mai dureze o saptamana pana le primesc si ca, pot sa merg la depozit sa le ridic eu in 1-2 zile…..
  Se pare ca nu le prea pasa de clientii daca le ingreuneaza achizitionarea si montarea produselor .
  Mi s-a spus ca sa nu cumpar de la Casa Rusu , dar nu am ascultat , am crezut ca exagereaza persoana care mi-a spus insa am vazut pe pielea mea ca este adevarat.
  Nu recomand nimanui sa cumpere mobila de la Casa Rusu, servicii proaste , calitate indoielnica, montare de groaza . Nu faceti aceeasi greseala care am facut-o eu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *