adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (6)

In Case, Design Interior

Superbă casa asta de 157 mp! Rustică la exterior, colorată cu piese artă la interior

Dacă ar fi să aleg să-mi fac o casă cu siguranță cea de față ar fi pe lista mea de referințe. De ce? Pentru că are toate ingredientele care-mi plac: arhitectură onestă, priveliște și lumină naturală din plin, materiale deosebite, dar mai ales lucrări de artă și de artizanat. Arta este după mine cea mai sigură investiție și, dincolo de bani, e vorba despre suflet. Când ajungi să-ți permiți mai mult în viață, acest lucru ar însemna să-ți permiți pentru educație, pentru cultură, pentru frumos. La urma urmei câte case, mașini sau piese de mobilier poți avea și de câte te-ai putea realmente bucura? Dacă e să-ți petreci zilele înconjurat de lucruri frumoase, da, gândește-te la artă. Ei bine, am ales să-ți prezint această locuință pentru că ea vorbește despre pasiunea pentru frumos, dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (2)

Proprietarii acestui loc au deja o casă, una de veche, ridicată la 1905, acum renovată. Poate ți-ai dat seama după imagini, dacă nu îți spun eu, că ea se află în SUA, mai exact în Newport, aproape de golful Narragansett Bay. Colecționari de artă, proprietarii și-au dat seama că nu au suficient loc în casă, așa că și-au dorit o extindere, dar soluția cea mai sigură a fost ridicarea pe locul vechiului hambar a unei alte clădiri. Arhitecții de la birpul Mark P. Finlay Architects au conceput o clădire cu suprafața totală de circa 157 metri pătrați în armonie cu cea existentă deja pe proprietate, dar nu copiată după ea. Cum adică? Adică și-au dorit să se vadă că este o construcție nouă, dar să fie în acord estetic cu cea de veche, renovată. Contemporaneitatea se citește în mărimea suprafeței vitrate, a volumelor simple și clare și a lambriului de cedru roșu ce îmbracă zona superioară a fațadelor. Dar mai mult, tot ce e modern descoperi la interior, în primul rând prin prezența pardoselii din beton amprentant și colorat, apoi prin modul de organizare al anexei.

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (3)

Totul la interior este gândit pentru a evidenția frumos lucrările de artă, de-a le oferi un spațiu de expunere bine meritat care să bucure privirea. Nu întâmplător de-o parte și de alta a generoasei ferestre cu priveliște către golf se află etajere înalte care găzduiesc piese mai voluminoase. Da, nu doar că sunt frumos expuse, dar totodată sunt ferite de acțiunea directă a razelor soarelui, care se știe că pot avea un efect dăunător asupra obiectelor de artă. De aceea majoritatea pieselor sunt expuse sub zona de dormitor, gândită la mansardă ca o supantă închisă, un loc unde există vizibilitate, dar nu și acțiune directă a soarelui.

Cât despre decor ce să-ți spun? O combinație reușită de rustic și actual, dacă suprafețele mari sunt tratate foarte neutru și simplu (vezi zugraveli albe, beton lustruit pe pardoseli), există elemente precum scara interioară din lemn, balustrada din fier a dormitorului care parcă vin în completarea colecției de obiecte de artizanat. Printre aceste piese frumoase și-au făcut loc cu succes tablouri cu temă abstractă, contemporană, o alăturare tare plăcută, un contrast rafinat, subtil, care în final nu face decât ca această casă să fie foarte plăcută. Contează mult în ambianța generală prezența țesăturilor, de la tapițeria canapelei la covoarele din dormitor, căci aduc acea notă de confort și familiaritate specifică unui ambient primitor. M-aș vedea pe canapeaua din living cu ochii pierduți în detaliile pieselor expuse, dar și cu șevaletul în fața ferestrei, care este precum un peisaj în continuă schimbare. O casă care-ți dă o stare de bine numai când îi privești încăperile, darămite să și locuiești acolo. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (4)

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (8)

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (6)

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (7)

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (5)

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (9)

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (10)

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (11)

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (13)

adelaparvu.com despre casa rustica cu interior galerie de arta, casa SUA, Newport Art Barn, Arhitectura Mark P. Finlay Architects, Foto Warren Jagger (1)
Foto: Warren Jagger

4 raspunsuri pentru Superbă casa asta de 157 mp! Rustică la exterior, colorată cu piese artă la interior

  1. Roxana spune:

    Foaarte frumos! o casa …mic muzeu lesne locuibil care iti creeaza o stare de bine si o bucurie. Foarte frumos!

  2. Radu spune:

    Primul lucru la care m-am gandit e ca aceasta casa iti confera multa energie. Probabil datorita pieselor de arta am avut sentimentul a ceva durabil, ce dainuie in timp.

  3. Emilia-Ana spune:

    Este deosebit de frumoasa aceasta casuta. Plina de viata si primitoare. Parca ne zambeste.

  4. […] cu adevărat minunat, un crâmpei de natură care să te încânte în fiecare anotimp. Deci, ferestre largi, lumină naturală din plin și te vei simți dintr-o dată revigorat. Adio perdele și draperii, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *