adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (11)

In Balcoane, Gradina, Sfaturi plante

Leandrul, bogăție florală în grădină și pe balcon

Cari Marian, inginer horticol si designer florist

Cari Marian, inginer horticol si designer florist

L-ai văzut prin vacanţe, înfloreşte toată vara şi are un regim de îngrijire puţin pretenţios. Este un arbore care se îngrijește ușor și care poate fi cultivat atât în grădină, cât și în ghivece mari, deci potrivit și pe balcon. În perioada verii te va bucura cu florile sale, dar și atunci când nu este înflorit, Leandrul îți oferă umbră, grație frunzișului său des și a coroanei care se dezvoltă frumos, iar dacă îl ai la ghiveci te va bucura cu frunzele sale verzi. Dar pentru toţi iubitorii Leandrului adevărata provocare este să reuşească înmulţirea varietăţilor de culoare albă, galbenă, roşie, violet sau ciclamen. Există două tipuri de arbori cunoscuți sub denumirea de leandru, primul Nerium olander este cel pe care-l găsești la noi și mai există o varietate denumită popular Leandru galben, care face flori sub formă de trompetă, dar care este de fapt Thevetia peruviana (sau nume comun Peeli Kaner), care are proprietăți medicinale (FOTO jos aranjament de grădină cu Leandru Galben). Eu am să-ți vorbesc însă despre Nerium Oleander pe care îl găsești cu ușurință la noi în florării și sere.

adelaparvu.com despre leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Peeli Kaner, Text Carli Marian (15)

Să ştii că Leandrul este capabil să înflorească tot timpul anului dacă îi sunt îndeplinite cerinţele biologice, însă este bine ca în sezonul de iarnă să fie trecut printr-o perioadă de repaus uşor. Repaus care trebuie să se desfăşoare într-o încăpere bine luminată, cu temperaturi de 5-10°C şi udări rare. Pe parcursul sezonului rece să ştii că este atacat frecvent de păduchi şi ar fi bine să-l ţii sub observaţie pentru a evita tratamentele fitosanitate repetate. În timpul perioadei de vegetaţie planta suportă bine scăderile umidităţii relative din atmosferă, dar nu si uscăciunea de la nivelul solului, mai ales dacă se află în perioada de creştere sau înflorire, când există pericolul să-şi întrerupă înflorirea, florile existente să cadă, iar frunzele să se răsucească uşor. (Foto jos AZ Plant Lady)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (1)

Doar menţinând un sol umed în permanenţă, fără stagnarea apei, vei avea flori din iunie până în septembrie-octombrie. Ai grijă să nu administrezi la udare o apă prea rece, deoarece poate cauza un şoc termic cu efecte neplăcute asupra plantei. Plantele mature de circa un metru în înălţime suportă mult mai bine seceta în comparaţie cu plantele mai tinere.

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (4)

Dacă plantele sunt în aer liber ai grjă să le protejezi de aversele de ploaie din timpul verii, deoarece excesul de apă determină maronirea şi putrezirea florilor. Iar perioada între două faze de înflorire durează ceva timp şi ar fi păcat să nu te bucuri de flori.

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (19)

Leandrul să ştii că preferă un solul fertil, bine drenat, cu un pH ce poate fi atât acid cât şi alcalin. Este o plantă extrem de rezistentă la poluare şi se dezvoltă bine folosind chiar şi lumina reflectată de către clădiri, fiind astfel o specie pretabilă chiar şi în locurile unde nu beneficiază de soare direct. De asemenea, se adaptează de minune şi în zonele maritime, deoarece suportă sarea din aer şi din sol fără niciun fel de problemă. Leandru rezistă foarte bine şi la curenţii puternici de aer, deoarece ramurile sale sunt elastice şi nu există riscul de rupere, doar puţină atenţie la ancorarea ghiveciului.

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (16)

Transvazarea, adică schimbarea ghiveciului, în principiu se face numai atunci când rădăcinile apar în stratul superficial al solului, acesta fiind un semn ce reflectă faptul că rădăcinile au invadat în întregime ghiveciul şi că este nevoie de unul mai mare care să-i permită plantei să se dezvolte armonios. La plantele mature cu ghivece deja mari îţi recomand ca în fiecare an să schimbi stratul superficial de pământ cu unul proaspăt. Iar pentru o înflorire mai bogată şi cu flori intens colorate îţi recomand să foloseşti un fertilizant bilunar din aprilie şi până la sfârşitul înfloririi.

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (17)

Tunderile de regulă se execută primăvara pentru corectarea coroanei la plantele mature şi pentru a stimula ramificarea la plantele tinere. Pe parcursul perioadei de înflorire te sfătuiesc să înlături în mod constant inflorescenţele trecute, deoarece numai în acest mod vei forţa apariţia de noi boboci şi nu vei stopa procesul de înflorire.

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (9)

Dacă vrei să înmulţeşti Leandrul atunci poţi apela fie la seminţe, fie la butaşii de vârf. Cel mai potrivit moment pentru înrădăcinarea butaşilor ar fi luna iunie, când poţi recolta vârfuri semilemnoase lungi de circa 20 de cm, cărora să le laşi doar 1-2 perechi de frunze. Pentru o înrădăcinare de succes poţi folosi un stimulent hormonal (Atonik) şi un substrat poros pe bază de perlit. Deşi controversat din cauza toxicităţii sale, eu îmi menţin părerea că merită să ai un leandru pe balcon sau pe terasă, pentru bucuria florilor şi a parfumului său. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (18)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (13)

adelaparvu.com despre Nerium Oleander, leandrul potrivit in gradina si pe balcon, Text Carli Marian (14)Foto: Az Plant Lady/ Floradania/ GreekerthantheGreeks/ TheGardencatCottage

10 raspunsuri pentru Leandrul, bogăție florală în grădină și pe balcon

 1. larisa spune:

  ii ador si ii admir pe unde ii gasesc dar mi e teama sa adopt unul din cauza de copil si catel… am salvat unul aruncat de proprietareasa, l am adus la mine in bloc pe hol dar nu si in casa si l a preluat un vecin care are grija de el de atunci… multumesc pentru info! m ar interesa grozav sa aflu despre hortensii, le iubesc la nebunie dar nu m am incumetat inca sa cumpar un ghiveci pt ca am impresia ca numai in gradina pot prospera… sper sa ma insel si sa ma bucur de ele o data si o data….

 2. tatiana spune:

  multumim pentru articol! Am 2 leadrii care au fost infestati pentru iarna cu ceva urit. Frunzele sunt piscate pe dedesubt si fac niste umflaturi micute. In final se usuca. Desi le-am stropit cu diverse substante de la fitofarmacie, am taiat leandrii de la radacina in primavara, si noi crengute aparent sanatoase au aparut ( au deja 40 cm inaltime), acum vad ca fenomenul se manifesta din nou. Cu ce pot sa -I tratez eficient ? Multumesc

  • carlimarian spune:

   Buna seara Tatiana! Acele umflaturi sunt de fapt paduchii testosi, pe care ii poti extermina aplicand un tratament cu insecticidul Actara. Succes!

   • tatiana spune:

    Multumesc mult pentru sugestie, De cate ori se repeta procedura si care ar trebui sa fie concentratia, a.i. sa nu se arda frunzele ?

 3. marga spune:

  Multumesc de articol eu am cred ca vreo treizeci de leandri .Vara ii scot afara iar iarna pentru ca nu mai am loc pe terasa ii urc in pod alaturi de brugmasii .Isi mai lasa ei din frunze dar primavara le creste la loc .Desi este otravitor ca si ficusul .brugmasia si multe alte flori eu am invatat pe nepotel sa nu puna minuta pe plante ,iar catelul nu cred ca maninca frunzele nu am avut probleme niciodata sa-mi roada plantele .Va doresc o zi buna si plante frumoase .

 4. mioara spune:

  cum pot scapa de negreala de pe frunze care apare iarna
  ,uneori chiar si in tipul verii,

 5. Madalina spune:

  Buna, sa inteleg ca rezista la noi Leandrul iarna plantat in gradina? Trebuie acoperit/invelit ?

 6. Savianu adriana spune:

  Doresc sa cumpăr leandru pt sol , cum a s putea sa iau legătura cu d voastra

 7. Mihai spune:

  Bună ziua!
  Am cumpărat 4 leandri la ghiveci din Grecia, 2 alb-crem si 2 piersică. Au fost replantati in ghivece mai mari si vreau sa va spun ca o duc foarte bine. In sezonul cald sunt ținuți afara, iar in cel rece intr-un balcon închis alături de alte flori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *