adelaparvu.com despre Hamamelis virginiana, text Carli Marian (4)

In Gradina, Sfaturi plante

Alunul vrăjitoarelor înflorește iarna

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Cu siguranţă nu te-ai gândit că în mijlocul iernii poate înflori ceva în grădină, dar uite îţi prezint astăzi Alunul vrăjitoarelor sau Hamamelis virginiana, care îţi va spulbera toate prejudecățile asupra anotimpului rece. Este denumit Alunul vrăjitoarelor pentru că seamănă foarte mult cu un alun de pădure, iar utilizarea în tratarea diferitelor boli sunt considerate adevărate magii şi chiar nu glumesc.

Planta provine din America de Nord, dar s-a aclimatizat destul de bine şi în Europa. Hamamelisul, dacă nu este cultivat în scop curativ, este un excelent arbust decorativ datorită înfloririi din timpul iernii. Micile flori apar în ianuarie sau chiar în decembrie, dacă iarna este mai blândă. Florile pot fi de culoare galben-auriu sau roşu- purpuriu cu un aspect uşor ciufulit, extrem de decorative. Să ştii că mireasma florilor este una plăcută şi destul de persistentă, astfel că un singur exemplar este suficient pentru a-ţi parfuma întreaga grădină.

Un alt motiv pentru care ar merita să-l ai în grădină este legat de denumirea sa, de Alunul vrăjitoarelor, şi asta pentru că amerindienii îi atribuiau efecte curative miraculoase, altfel spus făcea vrăji atunci când era folosit. La finalul articolului îți enumăr și câteva din bolile care pot fi tratate cu ajutorul arbustului, dar e bine să știi despre el, căci vei găsi în plafare sau în farmarciile naturiste produse pe baza lui.

În ceea ce priveşte utilizarea în grădină îţi recomand să îl plantezi într-un loc în care să te poţi bucura de vederea lui. Hamamelisul este foarte frumos atunci când este cultivat în mod solitar. Dar poţi amplifica efectul dacă vei planta două exemplare diferite de Hamamelis unul lângă celalălt, de exemplu un Hamamelis galben „Boskoop” alături de un Hamamelis roşu „Diane”. Ai grijă unde alegi să plantezi arbustul deoarece în timp devine destul de mare şi are nevoie de spaţiu. După circa 10 ani, atinge înălţimea de aproximativ 3 metri.

Locul ales pentru acest arbust trebuie să fie scăldat de soare, dar se descurcă excelent şi dacă este plantat în penumbra altor arbori. Preferă un sol bine aerisit şi fertil. Ai grijă să aplici udări regulate în perioadele de secetă, mai ales în primul an de la plantare. Întotdeauna iarna planta va aprecia existenţa la bază a unui strat de mulci. Primăvara, după perioada de înflorire, poţi aplica şi ceva tăieri de scurtare a ramurilor prea lungi sau care se intersectează în coroană.

La final, dacă mai este nevoie să te conving să-l ai în grădina ta, îţi spun că frunzele şi scoarţa fac vrăji atunci când sunt folosite pentru: eczeme, tromboflebite, ulcere varicoase, varicozităţi, hemoragii post traumatice, hemoroizi, varice esofagiene, contuzii, hemoragie intra oculară, varicocel, orhită, eritemului (o înroşire a pielii din cauza dilatării vaselor sangvine), pentru tratarea problemelor circulatorii precum durerile din gambe. Da, deci și nu doar decorativ, ci și bun în farmacia casei. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre Hamamelis virginiana, text Carli Marian, foto thehoneytreenursery (1)
Foto via
adelaparvu.com despre Hamamelis virginiana, text Carli Marian (4)
Foto via
adelaparvu.com despre Hamamelis virginiana, text Carli Marian (5)
Foto via
adelaparvu.com despre Hamamelis virginiana, text Carli Marian (2)
Foto via
adelaparvu.com despre Hamamelis virginiana, text Carli Marian (1)
Foto via

adelaparvu.com despre Hamamelis virginiana, text Carli Marian (3)

14 raspunsuri pentru Alunul vrăjitoarelor înflorește iarna

 1. Mira Miranda spune:

  Foarte frumos! Da’ de unde il luam?

 2. Extraordinar! Multumesc pentru acest articol! Imi va fi de folos!

 3. lenuta39 spune:

  Lupta pentru viata si iarna !
  Superb arborel !
  Multumesc !……si
  La Multi Ani, Adela !

 4. Liana spune:

  De unde il putem procura ? Cam la ce pret este acest exemplar ?

 5. Stela spune:

  Este foarte frumos

 6. adriana spune:

  poate fi condus prin taieri intr-o forma aplatizata, sustinut pe un perete?

 7. Alex spune:

  Cum se poate inmulti?

 8. georgeta spune:

  Buna Adela, si tuturor , mai exista un arbust superb care infloreste in aceasta perioada , cu flori galbene in forma de mici clopotei cu mijlocul ciocolatiu si miros de zambila . Se numeste Calycanthus Praecox.

 9. dianablinda spune:

  Adela, ce articol interesant ! ma bucur ca ai scris despre alunul vrajitoarelor ! foarte interesant ! multumesc

 10. este foarte frumos ! Multumesc pentru acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *