KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre planta Clivia, Text Carli Marian (5)

In Gradina, Sfaturi plante

Clivia, planta cu inflorescențe bogate, care înflorește în ianuarie

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Dacă îţi doreşti o Clivia acasă trebuie să ştii că acum este momentul s-o cauţi prin florării sau prin magazinele de specialitate. Clivia este floarea  lunii Ianuarie. Este o plantă cu florile mari, asemănătoare celor de crin, de culoare roşie cu nuanţe verzi spre vârf cum e la Clivia nobilis sau flori portocalii cu roşu spre vârf cum e la Clivia miniata. Florile sale sunt grupate în inflorescenţe mari în vârful unei tije viguroase, înalte de 40-50 cm. Înflorirea se desfăşoară în timpul iernii sau în primăvară. Florile se deschid eşalonat, astfel încât înflorirea durează câteva săptămâni, urmând ca după aceea să formeze fructe roşii, cărnoase, extrem de decorative.

Dacă vrei o pată de culoare care să energizeze un spațiul din casă, atunci îţi recomand un ghiveci cu Clivia. Trebuie să-ţi spun că este o plantă  puţin pretenţioasă, care preferă încăperile mai reci şi care rezistă  excelent în spaţiile cu atmosferă uscată şi cu schimbări bruşte de temperatură. Temperatura optimă pentru o creştere armonioasă se încadrează undeva între 18-20° C.

Să ştii că udarea plantei se va  face cu cantităţi moderate de apă la temperatura  camerei, Clivia  fiind sensibilă la excesul de umezeală. Ai grijă ca din martie şi până în septembrie s-o  fertilizezi de două ori pe lună şi s-o amplasezi într-o zonă cu semiumbră.

Transplantarea o vei face la 2-3 ani, după terminarea procesului de înflorire, având grijă să nu rupi rădăcinile. Substratul folosit trebuie să fie ceva mai greu şi să conţină: 1/3 pământ de grădină sau de ţelină, 1/3 mraniţă, 1/3 pământ din frunze. Pe parcursul perioadei de iarnă trebuie să-i acorzi toate condiţiile optime de creştere, deoarece se află în plină vegetaţie pregătindu-se pentru înflorire.

Trebuie să ştii că planta de Clivia va începe să înflorească  doar după ce va  ajunge în anul 3-4 de cultivare, respectiv după  apariţia celei de-a V-a serie de frunze, asta în cazul în care ai obţinut planta din sămânţă. Iniţierea procesului floral este strict legată de cantitatea de lumină pe care planta o primește, iar Clivia are pretenţii mari faţă de lumină dar fără soare direct. Un alt aspect determinant în apariţia florilor constă în satisfacerea unei perioade de repaus undeva la sfârşitul toamnei, când planta se udă rar şi se menţine la o temperatură nocturnă  de 8-10° C. Și da, o găsești în această perioadă în florării și în magazinele online dedicate plantelor. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu.com despre planta Clivia, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre planta Clivia, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre planta Clivia, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre planta Clivia, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre planta Clivia, Text Carli Marian (2)

3 raspunsuri pentru Clivia, planta cu inflorescențe bogate, care înflorește în ianuarie

  1. Drumea Ilie spune:

    florile sunt superbe.

  2. Mihaela spune:

    Bună ziua! Am 2 clivia, iar tijele florale nu se înalță, rămân între frunze, florile sunt „strivite”. Ce e de făcut? Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *