Câteodată locul unde este situată locuința poate fi o bună sursă de inspirație, asta pe lângă preferințele proprietarilor. În cazul de față, apartamentul situat la parterul unui bloc nou construit beneficiază de o terasă proprie cu peluză de iarbă de circa 82 de metri pătrați, aproape dublu cât măsoară locuința la interior. De aici și ferestrele generoase din zona de zi, care se deschid către exterior, lucrur care evident lasă multă lumină să pătrundă în locuință. Și pentru că proprietarilor le place marea, designerii polonezi de la biroul Dream House, care au amenajat locuința aceasta din Cracovia, au propus o amenajare în stil marin american, mai exact inspirat de Hampton, locul unde cei cu dare de mână din New York își fac case de vacanță pe malul oceanului. Dar hai să-ți spun mai multe.
Când te gândești la un decor marin ce-ți vine în minte? Desigur nuanțe de albastru, dar și mult alb, precum norii pufoși de vară sau spuma mării, dar stilul de viață marin presupune și texturi și obiecte inspirate din satele de pescari, cum ar fi sforile, vâslele, colacele de salvare și lemn, unul cu tentă vintage, ca și cum ar purta amprenta timpului și vremii. Ca și motive decorative dungile sunt categoric asociate acestui stil de decorare, dar pe lângă ele merg foarte bine și cele patchwork aflate în vogă. Ei bine, aici la interiorul acestui apartament toate au fost frumos combinate, astfel încât imaginea finală să aibă un aer plăcut, dar nu foarte rustic, ci cu tușe de clasic.
Și clasicul se simte în privința liniilor și formelor mobilierului, unele piese cumpărate de-a gata, cum sunt rafturile și dulapul cu vitrină din living, alături de canapele și fotolii, altele făcute pe comandă, cum ar fi bucătăria și dulapul din dormitor. Găsești etajeră, comode și vitrină similare și la noi (vezi Mobexpert colecția Elisabet sau Jazz), iar canapele cu model similar poți avea pe comandă la EverArt (vezi model Oscar) sau cu tapițerie pe comandă de la Elvila (vezi model Belle), fotolii potrivite acestui stil găsești la Kika (vezi model Marquis) sau D’antan (vezi model Circles), iar măsuță din lemn poți găsi la Mobila Regal. În privința covorului împletit poți găsi modele similare la Original Decor, Tarra Carpet, Decorino sau Outlet Covoare.
Pentru a păstra aspectul luminos al locuinței, suprafețele mari, cum sunt pardoselile și pereții sunt îmbrăcați cu finisaje de nuanță deschisă. Parchetul este unul laminat, care în zona de zi, deschisă către bucătărie este frumos combinat cu o gresie în stil patchwork, la fel și în holul de la intrare. Găsești gresie în acest stil la Evconstruct, Idea Casa sau Progetto Casa. Mobila de bucătărie este realizată pe comandă din MDF frezat ca să aibă aspect de lambriu, iar baltul este din lemn. Și pentru ca totul să fie în notă rustic elegantă, electrocasnicele sunt cu aspect vintage (vezi colecții similare de la Franke gama Country, Gorenje gama Gorenje Classico sau Whirlpool gama Retro).
Pentru textură și noi nuanțe în ambient, designerii nu s-au sfiit să aleagă scaune și masă diferite în zona de sufragerie (găsești scaune similare la Phoenix Bucea, masă de acest gen la Ikea). Practic pe fundalul deschis al finisajelor și mobila masivă preponderent albă, piesele mici de mobilier și decorațiunile sunt legate între ele și aduc culoare și textură la interior. Draperiile și storurile sunt realizate la comandă, în ton cu restul ambientului, iar galeriile sunt alese albe. Corpurile de iluminat sunt și ele inspirat alese, de la lampadarul cu suport îmbrăcat în sfoară (vezi model similar AICI), la lustra din fier (vezi AICI) și suspensiile cu abajur împletit din hol.
Dormitorul este plăcut decorat și funcțional amenajat, cu toate cele necesare, de la un pat confortabil la un dulap încăpător. Modul cum sunt însă combinate finisajele și piesele de mobilier îi conferă un aer mai special, începând de la tapetul care seamnă cu o placare din lemn și terminând cu noptierele realizate de către designeri ori corpurl de iluminat cu ventialator, clar în stil american. Baia este și ea suprinzătoare ca ambientare, iar designerii au ales ca în loc de cadă să fie montată o cabină de duș pentru a exista loc și pentru mașina de spălat aici.
Tema marină se simte din plin la nivelul culorilor și decorațiunilor din baie. Plăci ceramice de acceași dimensiune, dar în culori diferite îmbracă majoritatea pereților, însă cel din dreptul lavoarului este cu faianță patchwork. Și pentru că era mult imprimeu în această zonă, au ales ca mobilierul să fie unul simplu și cu o simplă perdea în partea de jos. Pentru a atenua prezența portprosopului, deasupra wc-ului designerii au ales uși lamelare, care au același model cu radiatorul, adică dungi orizontale (în acord și cu placarea de pe pereți). Cabina de duș are rigolă îngropată, ceea ce permite eliminarea cădiței de duș), de aici și senzația că spațiul este mai mare.
Mi-a plăcut cum au fost combinate finisajele la nivelul pereților, soluții care se simt încă de pe holul de la intrarea în casă. Este o alăturare de lambriuri cu tapet (model similar găsești la Axelen, TapetCenter, Hornbach la comandă) care imprimă stilul marin încă de la primi pași după ce treci pragul casei. Ușile interioare albe sunt elegante, cu profile în acord cu liniile mobilierului din casă (găsești uși similare la Terra Mobili, Holver sau Dekodoors). Este de fect și oglinda de pe hol ce pare o fereastră și care aduce un plus de lumină în spațiul mai puțin luminat natural. O locuință plăcută despre care n-ai spune că are 48 de metri pătrați, dar frumos decorată și ambientată. Sper să te inspire și pe tine!
Simplitate si bun gust ! De apreciat 🙂
cate eforturi faci pentru noi.. sa treci produse asemanatoare.. apreciem munca depusa.. multumim!
Si eu iti multumesc pentru ca ai remarcat Lucica 🙂
Buna! Mi aș dori tare mult să te pot intalni.
Pai putem stabili o intalnire la biroul meu Mioara 🙂
De mare ajutor link-urile catre produsele similare! Sunt in cautarea unor canapele clasice si ma ajuta indicatiile tale 🙂
Buna Adela,
Imi place foarte mult blogul tau, toate articolele sunt interesante si deosebite. Mereu urmaresc link-urile cu produse similare, sunt de foarte folositoare.
Imi spui te rog unde as putea sa gasesc o masuta asemanatoare cu cea de pe hol? Este superba !!
Merci frumos 🙂
Buna! Faianta din baie se numeste Key West, produsa de Grupo Halcon, Spania. Se gaseste si la noi, intr-un anumit magazin, daca pot spune… si pretul e rezonabil, 60 lei mp. Stiu pentru ca e alegerea mea la baie 🙂 Nu mi-a venit sa cred cand am recunoscut-o in acest articol! Felicitari pentru un blog grozav.
Buna Andreea! Da, normal ca poti spune si poti da si link. Pana la urma de aia ne-am adunat aici pe blog ca sa comunicam si sa ne ajutam unii pe altii 🙂
OK. Se gaseste la Tiger Amira. Link catre site-ul producatorului: http://halconceramicas.com/en/productos/serie/key-west/ Exista si gresie in colectie, precum si o gama pe visiniu si bej, mai potrivita pentru bucatarii.
Ma intereseaza in dormitor cu e placat peretele din spatele patului?si de unde este achizitionat?