adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (1)

In Case, Design Interior

Biserică părăsită transformată într-o fermecătoare casă de vacanță

De ani de zile, zeci de ani de zile mica biserică din piatră a fost abandonată și lăsată pradă intemperiilor, dar după ce a fost achiziționată de către un proprietar, acesta a reușit să salveze construcția și să-i schimbe destinația. Proiectul este unul deosebit, conceput de către biroul Evolution Design, și a fost premiat recent în Marea Britanie pentru cea mai reușită amenajare interioară a unei proprietăți private din nord-estul Angliei, respectiv cu distincția United Kindom Property Awards 2015-2016. Dar hai să-ți spun mai multe.

Poate că e prea mult spus biserică, mai corect ar fi capelă, dar cert este că ea este situată într-un peisaj pitoresc din zona rurală a Angliei, aproape de micul orășel Middleton-in-Teesdale și în vecinătatea parcului natural North Pennies, deci loc perfect pentru turism. Așa că proprietarul a întrevăzut potențialul ruinei și a apelat la arhitecții de la Evolution Design pentru a o transforma într-una de vacanță pentru a putea fi închiriată turiștilor. Primul pas a fost evaluarea ruinei pentru că acoperiș nu mai avea de mult timp, doar zidurile, iar ele au fost destul de afectate sub impactul intemperiilor. După ce s-a constatat că structura clădirii era în regulă, s-a trecut la etainșeizarea ei, respectiv construcția acoperișului, montarea de ferestre în golurile gotice și izolarea zidurilor la interior și a pardoselii. S-a încercat să se conserve cât mai mult din aspectul inițial al clădirii, așa că la exterior zidurile din piatră au fost curățate și reparate.

După ce capela a fost pusă la punct, arhitecții au reevaluat spațiul interior și în funcție de structura acoperișului, una realizată pe ferme din lemn. Aceștia au luat în considerare înălțimea existentă la interior și modalitatea cea mai facilă de a trasa instalațiile pentru viitoarea bucătărie, precum și pentru băi. Pentru că înălțimea a permis și o organizare pe verticală, la interior a fost prevăzut un mezanin, un etaj intermediar între cele două corpuri ale clădirii, pentru trei dormitoare și două băi. Ideea a fost ca la parter să existe un spațiu deschis între bucătărie și living, unde arhitectura gotică a fostei capele să se citească clar, ferestrele vechi refăcute ca tâmplărie să fie puse în evidență, iar luminozitatea spațiului să confere o stare de bine. Dormitoarele s-au dorit confortabile, funcționale, dar cât mai compacte pentru a putea asigura un număr cât mai mare de cazare (pot fi cazate 7 persoane).

Centrul de interes al casei este bucătăria, unde peretele din zona de lucru este placat în întregime cu plăci decorative, care aduc un plus de șarm interiorului. Într-un fel acest perete marchează locul fostului altar. Bucătăria are un aer ușor rustic dat de prezența fermelor de la nivelul acoperișului și al lemnului existent în ansamblul mobilierului, abordarea amenajării fiind în ansamblu una actuală, contemporană. Un stil eclectic unde totul vorbește despre starea de bine, despre bucuria de-a petrece timp de calitate și de a te regăsi într-un spațiul creionat de arhitectura veche a construcției, care te provoacă la introspecție, la acele momente în care poți fi tu cu tine.

Mi-a plăcut mult albul imaculat al pereților și înălțimea spațiului zonei de zi, lumina naturală din abundență, care pe lângă ferestre gotice pătrunde și prin ferestrele de mansardă. Apoi inserțiile de culori, de la ușa de acces vopsită în roșu la fotoliul în aceeași nuanță din living, dar mi-au atras atenția și locul de birou de sub scara interioară și modul practic de mobilare al dormitoarelor, care sunt mici și compacte ca spațiu. De altfel, întreaga suprafața utilă măsoară 141 de mp. Și da, fiind deschisă turiștilor, dacă te interesează să te cazezi aici o poți face prin rezervări pe Airnb. Interesantă soluție de salvare a unei clădiri vechi, dar și mai intereseantă schimbarea de destinației. Nu cred că la noi în țară cineva ar avea curajul să schimbe destinația unei mici biserici într-o locuință sau loc de cazare, dar cred că atunci când e vorba despre o clădire veche ar merita ca ea să fie salvată chiar dacă asta ar implica să aibă altă funcțiune. Până la urmă fiecare casă este ca un mic templu pentru sufletele noastre. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (21)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (22)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (4)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (3)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (2)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (99)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (8)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (1)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (6)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (5)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (7)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (9)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (23)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (10)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (25)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (17)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (18)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (19)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (15)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (14)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (16)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (11)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (12)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (13)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (24)

adelaparvu.com despre transformare capela in casa de vacanta, Boutique Chapel on the Hill, UK, design Evolution Design, Foto Chris Humphreys (20)
Foto: Chris Humphreys

22 Responses to Biserică părăsită transformată într-o fermecătoare casă de vacanță

 1. Eugenia spune:

  Ce trist mi se pare ..

  • Adela Parvu spune:

   Eugenia, eu am vazut la Milano o fosta biserica transformata in club de noapte. Crede-ma ca asa ceva e trist. Asta cu transformarea in casa de vacanta mi se pare o idee muuuult mai buna!

   • ion spune:

    Este la fel de trist. Cum poti sa locuiesti intr-o casa in care stii ca a fost biserica? In casa ai WC, stai tolanit, ai pat… E adevarat ca asta inseamna ca oamenii de acolo si-au pierdut credinta si de asta au parasit-o, dar si transformarea ei in altceva denota indrazneala proprietarului. Si cei care au vandut-o au la fel de multa credinta. Asa ca tristetea e intreita.
    Mai bine o lasau sa se darame.

 2. Iuli.R spune:

  E foarte frumos, decat sa ajunga o darapanatura, muuuult mai bine asa. felicitari proprietarilor, sa o foloseasca cu placere

 3. ba’ e super…. cat de trista pare,….. mi-ar place sa locuiesc in ea!!!!!

 4. Rodica spune:

  E foarte frumoasa amenajarea interioara dar exteriorul mi se pare cam sinistru chiar daca tocurile ferestrelor sunt rosii….

 5. Oana spune:

  Geniala ideea cap coada!! Totul e foarte bine gândit!

 6. eli spune:

  wuauuu! arata exceptional! mult spatiu, un interior luminos si o gramada de detalii frumoase. Multumesc de postare !!!! mie personal mi se pare tare trist ce se intamplala noi, case peste case, parasite..mai ales in zona rurala…parasite si abandonate pana la disparitie. Sa reamenajezi un spatiu(chiar daca a folosit odata pt biserica) si sa ii dai o „noua viata” mi se pare tare tare frumos!

 7. Alina spune:

  Am vazut asta acum cativa ani la tv , era o emisiune cu amenajari interioare pe un canal strain . Mi- a placut f mult

 8. rodica lupu spune:

  Frumos, linistitor, modern si..vint-age in acelasi timp. Avem nevoie de ceva timp sa inglobam noul in vechi. In Berlin se organizeaza concerte de muzica clasica in biserici, astfel string fonduri pentru intretinere sau renovare.Au si un mic bufet cu dulciuri si cafea, in timpul saptaminii vind prajituri facute in casa. Desigur, in unele biserici, nu in toate, dar ideea este sa salvezi acele biserici. Pina la urma, nu asteapta ca statul/primaria sa aloce banii. Gasesc modalitati de sponsorizare.

 9. Roxana Bitiq spune:

  O casa binecuvantata! Foarte frumoase detaliile, interior modern, priveliste exterioara de poveste. Surprinzator cum au exploatat fiecare coltisor. O minunata sursa de inspiratie.

 10. Ramona Roman spune:

  Foarte frumoasa in interior 🙂 de vis

 11. Nel spune:

  Este trista orice transformare de biserica … Nu-i nici o diferenta între club de noapte sau casa de locuit. Bisericile, indiferent de stare si statut , fac parte din patrimoniul spiritual al umanității. Fara suparare , dar articolul de mai sus arunca in derizoriu adevarata dimensiune a unui lacas de cult.

 12. cornelia spune:

  Este minunata, bun gust…..faină .

 13. Liana spune:

  Este un loc superb amenajat, eu cred ca a meritat aceasta investitie si intradevar a dat viata si culoare locului.Superrrrr

 14. Nici aici nu-s covoare 🙂 Cred ca arhitectii merg la scoliile gresite. Nu stiu ce se preda in general la arhitectura si design, dar sa nu punctezi colo si colo cu un pic de culoare ( nu doar la termopane) este un mare minus. Spatiul vechi cere alte culori decat alb si metalic pe pereti, si pe jos evident 🙂 una sau doua piese de mobila victoriane ( mici !) nu au voie sa lipseasca.

 15. Bianca spune:

  O poveste trista am auzit si la Radio Actualitati ora credintei acum cateva zile cu oameni care au luat materiale de constructii si altele de pe teritoriul unor manastiri ortodoxe din Ardeal care au fost incendiate cand s-a incercat trecerea fortata la catolicism.Rezultatul a fost din reportaj un blestem greu cu incendii si inundatii permanente in zona!

 16. […] au trei copii. Ei au visat la o casă contemporană cu încăperi mari, luminoase și înalte, o clădire veche, dar care să fie remodelată. Au dat peste o locuință ridicată la final de secol XIX, adică […]

 17. Dalia spune:

  Interesante accentele puternice de rosu (fotoliu, perne), negru (peretele, rama tablou) sau gri intr-un cadru interior atat de cald si calm. Placut si primitor; ar fi perfect fara tabloul ieftin gen Ikea.

 18. […] atras atenția combinația de contemporan și rustic, care mi-a plăcut foarte mult pentru că la final este scoasă în evidență o atmosferă […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *