adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (21)

In Case, Design Interior

N-ai zice că această casă este amenajată într-un fost grajd de cai

Când ai imaginație și știi ce-ți dorești, întrevezi oportunitățile de a avea casa mult visată. Și sunt multe construcții care are putea fi transformate, cum ar fi grajdurile, mai ales dacă sunt ridicate din materiale durabile, cum ar fi piatra sau cărămida. Am ales să-ți prezint o casă din Anglia, una care în urmă cu doar câțiva ani era un grajd de cai, ieșit din uz, o construcție ridicată în urmă cu două sute de ani. Proprietarul, David Carden este designer de interior și a văzut astfel de transformări, dar nu erau pe placul lui din cauza înălțimii joase a grajdurilor. Ba chiar era cumva împotriva lor. Însă de această dată l-au cucerit plafoanele mai înalte, construcția la scară umană, zona pitorească și potențialul de-a amenaja o grădină așa cum visase. Dar hai să-ți spun cum a procedat.

Chiar mă întrebam de ce are atâtea corpuri casa și diferențe la nivelul acoperișului, dar când am aflat povestea ei am realizat că nu e vreun design intenționat, ci o adaptare la situație. Vechile corpuri de clădire au fost extinse, odată în lateral, baia fiind necesară aproape de dormitor (și a fost creat în spațiul acestuia), apoi zona de zi, care protejează o parte de grădină ce are aerul uneia interioare. La fel, designerul a exploatat și înălțimea mare a fostului case pentru căruță, care a devenit zona de noapte, a mansardat practic această parte de clădire, câștigând spațiu și pe verticală. David a găsit aici doar o construcție veche, dar solidă, și a început cu izolarea ei și organizarea spațiului interior. După ce și-a stabilit numărul de camere necesar pentru el și familia sa, a realizat și cum și cât ar fi bine să se întindă în jurul corpurilor de clădire existente. De asemenea, a schimbat tâmplăria și în locul unora dintre uși a montat ferestre generoase pentru ca la interior să ajungă lumină naturală din plin.

După lucrările de reorganizare a interiorul, izolarea și montarea tâmplăriei, a trecut la finisajele interioare. Pentru pardoseli a ales din start una de tip industrial în zona de zi, peste care a montat mochetă. De altfel mocheta se regăsește peste tot în camere, mai puțin în cele umede, bucătăria și băile, unde a optat pentru piatră. A scos la inveală bârnele vechi și le-a înglobat în aspcectul noilor încăperi, la fel ca și o parte din zidurile vechi, curățate și lăsate cu patina lor, fără a mai fi acoperite. Camerele par mult mai mari datorită ferestrelor generoase, dar dacă te uiți cu atenție vei vedea că înălțimea lor diferă, iar spațiile, mai ales în zona de noapte nu sunt deloc extravagante ca și dimensiuni.

În privința mobilării și decorării lucrurile au decurs firesc pentru David pentru că știa ce-i place. Evident un stil eclectic, cu piese plăcut combinate, de la mobilier actual tapițat, la mobilă clasică din lemn masiv, de la mobilă în stil rustic la piese de artă și corpuri de iluminat contemporane. Țesăturile conferă senzația de confort, căci piesele de mobilier destinate șederii, de la canapele la sofale, de la fotolii la banchete sunt tapițate. Prin țesăturile folosite pentru tapițerie designerul a introdus la interior și un strop de culoare și nu s-a sfiit să accesorizeze cu perne mici, dar viu colorate. În dormitorul matrimonail a ales un pat cu tăblie înaltă, care este singura culoare prezentă pe fondul gri al încăperii. Noptierele placate cu oglinzi aduc un plus de strălucire, dar în rest totul este discret, căci ferestrele generoase deschid încăperea către grădina mult visată.

Da, o astfel de casă arată bine pentru că este înconjurată de grădină, cea care prin ferestre mari ajunge să formeze adevărate tablouri vii ce pot fi admirate de la interior. David și-a dorit o grădină unde să se relaxeze activ, adică să muncească cu propriile mâini și unde să poată lua masa alături de familie și prieteni. A creat și o spațiu pentru fântână, inspirat fiind de grădinile de la Fundația Maeght din Saint Paul de Vence, din sudul Franței, unde pot fi admirate sculpturi semnate de maeștri celebri, cum ar fi Joan Miró și Alberto Giacometti. Aici, acasă la el, a ales pentru grădină o sculptură realizată de artista irlandeză Patricia Volk, una din piesele preferate din colecția sa. Când a ajuns cu casa la final s-a amuzat la gândul că era total împotriva unor asemenea transformări. Pentru el nu a fost doar împlinirea unui vis de a avea locul ideal cu grădină aproape de Londra, dar și o lecție de-a fi mai deschis la noi oportunități. Ai mai jos și o mică prezentare video unde designerul îți spune ceea ce-l inspiră în munca sa, dar și cum arată casa pe timpul toamnei. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (12)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (13)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (15)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (14)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (21)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (17)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (4)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (5)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (6)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (3)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (19)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (20)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (2)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (16)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (18)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (9)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (8)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (7)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (1)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (11)

adelaparvu.com despre grajd de cai transformat in casa, design interior David Carden (10)
Foto: via David Carden

7 raspunsuri pentru N-ai zice că această casă este amenajată într-un fost grajd de cai

 1. Cristina spune:

  Frumos!

 2. Alina spune:

  Nu, n-ai zice! 🙂

 3. Carnen Karmella spune:

  ADELA , ai reusit inca o data sa ma uimesti; îmi place MAXIM!!!!!Se vede ca si in acest caz, ca si in multe altele, ce cu mult talent in prezentarile tale le-am vazut, ,,omul sfințește locul”. I s-a dat o nota personală si acesta este tot farmecul……..dintr-un grajd de cai……..deci se poate.Felicitari!!!!!

 4. Veronica Miron spune:

  Draga Adela,

  Am mostenit un teren cu o casa veche pe el. Sunt medic si m-ar interesa ridicarea unui spatiu de locuit mic , dar placut si practic. Poate chiar o iurta. Oare mi-ati putea da un sfat, cu cine sa iau legatura in acest sens?

  Cu respect Dr Veronica Miron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *