adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (3)

In Gradina, Sfaturi plante

Pachira aquatica, planta care-ți aduce noroc

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Sigur ai văzut prin florării, sere și magazine planta aceasta de interior cu tulpinile împletite. Ei bine, să știi că este vorba despre un arbust tropical nativ din zonele mlăştinoaseale Americii Centrale şi de Sud denumit Pachira. Succesul Pachirei împletite în variante de trei sau cinci tulpini a apărut mai întâi în Asia, unde i-a cucerit iremediabil pe japonezi, chinezi, iar apoi a făcut un nou pas victorios către Europa. Se numeşte Arborele norocos sau Arborele cu bani datorită faptului că frunzele au cinci lobi ce corespund, conform filozofiei Feng-Shui, celor cinci elemente fundamentale. Iar asemănarea cu o palmă a născut superstiţia că planta ar fixa norocul şi bunăstarea în casă. Mai mult decât atât, asiaticii agaţă în coroana sa amulete de culoare roşie pentru a-i potenţa puterile.

Dincolo de aceste legende trebuie să-ţi spun că în mediul natural Pachira formează nişte flori uriaşe, spectaculoase şi pline de mireasmă. Petalele sunt albe şi se răsfrâng către baza florii făcând loc unui mănunchi de stamine lungi. Din păcate nu am auzit să înflorească şi în condiţii de cameră, dar nu se ştie cum îţi poate surâde norocul.

adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (8)

Să ştii că Pachira se întreţine extrem de uşor şi poate fi planta de început pentru cei ce-şi doresc să încerce să îngrijească o floare. În primul rând, te sfătuiesc s-o uzi mai rar, aproximativ o dată pe săptămână, suficient de mult cât să se menţină solul moderat umed. Ghiveciul trebuie să aibă un drenaj bun, iar apa nu trebuie să stagneze în farfurioară. Pachira nu suportă excesul de umezeală în sol, deoarece creşte riscul de putrezire a tulpinilor. Preferă în schimb un nivel ridicat al umidităţii aerului. Aşadar o poţi pulveriza cu apă atât vara cât şi iarna când aerul este mai uscat.

adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (2)

În ceea ce priveşte poziţia în casă, îţi recomand o amplasare luminoasă, dar fară soare direct. În aceste condiţii de semiumbră trebuie să ai grijă s-o răsuceşti săptămânal, astfel încât să permiţi o creştere uniformă şi armonioasă. Din primăvară şi până în luna octombrie este obligatoriu să-i aplici şi ceva îngrășământ special pentru plantele decorative prin frunze. Având o hrană bună şi condiţii optime de mediu vei observa că planta manifestă un ritm de creştere alert, iar la un moment dat este nevoie să intervi cu ceva tăieri de scurtare a lăstarilor pentru a păstra un coronament echilibrat cu lungimea tulpinilor.

adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (1)

Din când în când vei vedea că pe tulpinile împletite apar mici lăstari care în timp tind să crească mai repede decât restul plantei. Nu ezita să-i îndepărtezi, să-i pui la înrădăcinat şi astfel să obţii noi exemplare de Pachira. Dacă îi vei lăsa să crească în voie, se va pierde sub frunzişul acestor lăstari toată frumuseţea împletiturii acestei plante. În final trebuie să-ţi mărturisesc că nu ştiu dacă te vei îmbogăţi de bani având o Pachira în casă, dar sunt sigur ca îţi vei îmbogăţi sufletul cu eleganţa acestei plante. Să ai noroc!

adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (6)

 

adelaparvu.com despre Pachira, planta de interior, Text Carli Marian (3)

10 raspunsuri pentru Pachira aquatica, planta care-ți aduce noroc

 1. Diana Efrem spune:

  Articol folositor. Sa nu-l „umbrim” cu exprimare defectuoasa: verbul „a imbogati” are un singur „i” final la toate conjugarile si la toate persoanele, exceptand perfectul simplu, la persoana I (exprimare in felul lui ‘Nea Marin: „ma imbogatii peste noapte, asa visai!”), ceea ce nu este cazul in textul de mai sus.

 2. George spune:

  Carli, Adela, heeeelp! Pachirei mele de cateva luni i se tot ingalbenesc frunzele si cad! A ramas cheala aproape! Un an intreg a infrunzit extraordinar de bogat, insa de cateva luni ii tot cad frunzele! Ajutati-ma! I am dat cu sare amara, i am dat cu ingrasamant, am oprit ingrasamantul o perioada, am udat o mai rar, am udat o mai des, i am schimbat pozitia, i am schimbat ghiveciul am incercat orice! De la baza vad ca ies lastari, cresc, dar coroana face muguri, cresc 7 cm si apoi se usuca si cad frunzele tinere! Nu stiu ce sa mai fac! Dati-mi un sfat va rog! Va multumesc!

 3. lazarel spune:

  Buna!cand se aplica taierea la Pachira aquatica???

 4. luminita spune:

  buna ziua am luat un ghiveci ci Pachira am observat ca de cateva zile i se usuca frunzele din varf nu stiu cum sa procedez va rog sa mi spuneti multumesc

  • carli spune:

   Buna ziua! Daca se necrozeaza varful frunzelor atunci umiditatea in casa este scazuta si se impune o pulverizare cu apa in fiecare zi sau folosirea umidificatoarelor! O alta cauza poate fi udarea in exces, ce determina putrezirea radacinilor si implicit uscarea la vf a frunzelor! Trebuie facuta o verificare a cauzei!

 5. Mariana spune:

  Bună,când se face tăierea și de unde,tb. să schimb glastra?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *