adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-111

In apartamente, Design Interior

Și-au dorit un apartament colorat, cu biblioteci încăpătoare pentru cărți

Când știi exact ce-ți dorești, pare simplu să te apuci de reamenajat, dar totuși nu e tocmai așa atunci când locuința are o formă mai atipică. Am ales să-ți prezint azi un proiect mai inedit, cu soluții ingenioase de separare a spațiilor din zona de zi a unui apartament generos, unde proprietarii sunt mari iubitori de cărți. Aveau multe volume și o locuință cu numeroase încăperi mici, delimitate între ele cu ziduri, ferestrele doar pe o parte și nu știau cum să organizeze totul astfel încât ambientul să nu devină sufocant. Au apelat la arhitecta Ana Yoshida, care le-a recompartimentat spațiul apartamentului situat în Sao Paolo, Brazilia, și a folosit culoare pentru a conferi veselia pe care proprietarii doreau să o regăsească aici, dar mai mult, s-a folosit de biblioteci pentru a crea interesante separări în zona de zi. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-1

Toată zona de zi, de la intrarea în casă până la dormitoare și băi a fost reorganizată conform proiectului arhitectei. Aceasta, după ce a constatat cum era configurată structura de rezistență a blocului, a regândit spațiile pe care le-a deschis, încăperile comunicând acum între ele în prima parte a locuinței. Bucătăria, sufrageria și livingul formează un spațiu amplu și luminos, separat parțial de mobilier. Pentru că era clar din start că vor exista multe cărți și câteva tablouri importante, arhitecta a avut în vedere ca alte lucruri în afară de acestea să fie cât mai ascunse privirii. Poate mulți oameni nu realizează faptul că volumele de cărți colorează și aglomează o încăpere, dar arhitecta știa acest lucru. De aceea, încă din holul de la intrare, ea a prevăzut și zone libere, placate simplu (cu lem pentru a integra și ușa de la intrare în ambient) sau zugrăvite cât mai curat. A delimitat holul cu un panou decorativ traforat pentru a lăsa lumina să pătrundă prin el, dar să fie suficient de eficient a masca din pragul ușii decorul ambientului din living.

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-10

Din hol ceea ce se vede la accesul în zona de zi este sufrageria, marcat de culoare prin plăci decorative din ciment, care reproduc modelele vivace create de artistul vizual Marcelo Rosenbaum. Aceste plăci prezente la nivelul pardoselii și a peretelui direcționează privirea și oferă o notă de spectacol zonei. Apoi, pentru a compensa lipsa luminii naturale în zonă, plăcile decorative din ciment sunt flancate de placări cu oglinzi, care induc și senzația că spațiu ar fi mai amplu.

 

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-11

Mai departe în zona de living, după ce zidurile de delimitare au fost eliminate, ferestrele asigură dintr-o dată mult mai multă lumină naturală. Astfel, deși spațiul este atipic, cu puține zone de amplasare a tablourilor și cu multă mobilă destinată șederii, el nu se simte sufocant. Dar secretul constă și în alegerea unor nuanțe deschise pentru tapițeria mobiliei și a albului pentru rafturile omniprezente. Bibliotecile separă parțial zona de living de cea de sufragerei, estopând astfel prezența culorilor vesele, care ar fi prea obositoare dacă ar fi privite mereu. Mult alb, pazii ce încadrează rafturile destinate cărților, completat cu plinte albe, asigură un plus de respiro pentru volumele colorate, iar nuanța gri deschis de pe pereți induce o stare de calm, de ordine, mai ales că în living tabloul prezent aici este vizibil și colorează ambientul.

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-7

Fâșia de plăci decorative din ciment conduce privirea dintre sufragerie înspre bucătărie. Aici, deși totul este cât mai actual amenajat și mobilat, spațiul este parțial ferit privirii din zona de ședere a livingului. Ca atare arhitecta nu s-a sfiit să propună corpuri galbene, o nuanță solară care induce senzația de veselie și lumină mult dorită de către proprietari. De altfel, galbenul este punctat și prin prezența scaunelor, în contrast cu finisajele din lemn și cele de inox din spațiul de gătit.

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-4

 

Dormitoarele nu sunt foarte mari, dar sunt bine organizate după nevoile proprietarilor. Cel matrimonial este de-a dreptul senin, cu o atmosferă calmă imprimată de combinația alb turcoaz și un perete placat de cărămidă ce sugerează locul pentru tăblia patului. Baia adiacentă acestui dormitor este contemporană, unde un singur perete placat cu gresie atrage atenția, având încastrată o nișă binevenită pentru depozitare în cabina de duș cu rigolă îngropată. Mult alb pentru a spori senzația de luminozitate și spațiu igienic. În camera de tineret mi-a atras atenția locul pentru tv, gândit în lipsa zidurilor (pe care sunt poziționate dulapurile) pe marginea patului delimitat prin mobilier. Cert este că acum locuința este mult mai aerisită decât înainte, s-au găsit locurile pentru depozitarea numeroaselor cărți, dar și modalități interesante de a colora ambientul prin finisaje și poziționarea tablourilor. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-5

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-8

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-12

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-15

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-13

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-14

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-2

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-9

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-3

adelaparvu-com-despre-apartament-100-mp-cu-loc-pentru-carti-arh-ana-yoshida-foto-sidnei-doll-6Foto: Sidnei Doll

2 raspunsuri pentru Și-au dorit un apartament colorat, cu biblioteci încăpătoare pentru cărți

  1. Drumea Ilie spune:

    Sunt culori asortate si arata forte bine.

  2. Cristiana spune:

    As putea afla va rog de unde au fost achizitionate masa si scaunele din living? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *