Ți-am spus în detaliu despre linoleum că este un material cu compoziție naturală, antibacterian și antialergic și ți-am și explicat cum îl poți diferenția față de vinilin sau pardoselile din PVC care sunt artificiale. Ei bine, de această dată am marea bucurie să te anunț că grație celor două tinere arhitecte Andreea Batros și Flavia Scînteanu de la Dare to Rug, motivele românești au ajuns să fie prezente în colecția unuia dintre cei mai mari și importanți producători de linoleum la nivel mondial – Forbo. Este extraordinară această reușită pentru că este pentru prima dată când motivele românești sunt preluate și promovate la nivel internațional în domeniul designului de către un producător de talie internațională. Dar hai să-ți spun mai multe.
Cum au ajuns cele două tinere arhitecte care și-au lansat propriul brand în 2015 să ajungă atât de repede în atenția unui gigant ca Forbo? Ei bine, pe lângă faptul că au creat ceva cu adevărat consistent și de calitate, respectiv covoarele Dare to Rug (despre care ți-am scris aici), s-au promovat foarte mult și au știut unde să fie prezente pentru a atrage atenția. Astfel, în 2016 au avut propriu stand la Salone Satellite din cadrul târgului de mobilă de la Milano, unde cei de la Forbo le-au remarcat. Specialiștii Forbo au fost atrași de motivele decorative de pe covoare și au întrebat despre ele. Arhitectele le-au explicat despre semnificația motivelor, le-au spus despre proveniența lor și despre cum aceste motive românești se regăsesc și pe iile noastre. Ei bine, la cuvântul ie au reacționat și olandezii de la Forbo pentru că știau câte ceva despre ele, așa că pe ultima sută de metri a târgului și a colecției lor Marmoleum Imagine (marmoleum e denumirea pentru linoleumul produs de Forbo), le-au invitat să creeze câteva modele. Și iată-le deja pe piață!
Colecția creată de Dare to Rug pentru Forbo se numește Folk și include 21 de modele diferite care conțin trei motive tradiționale reinterpretate și combinate între ele. Motivele sunt geometrice, supradimensionate și fac trimitere la Bujor, Albină și Câmpie, motive care se regăsesc în cultura noastră tradițională pe țesături și costume folclorice. Aceste motive sunt printate în culori diferite pe suprafața linoleumului prin tehnica Aquajet. Producătorul Forbo a creat special tehnica Aquajet prin care poate reproduce prin tăiere și cele mai complicate desene și care permite o creativitate nesfârșită la nivelul materialului în privința culorilor și modelelor.
Dar desigur că linoleumul poate fi folosit și pe alte suprafețe decât pardoseli. Poate îmbrăca frumos și pereții, dar și diferite obiecte de la placări la uși, de la piese de mobilier la paravane. Colecția Folk se vinde sub formă de panouri imprimate, iar în jurul lor se poate completa ulterior cu alte tipuri de marmoleum de diferite culori. Panourile au grosimi de 2,5 cm și dimensiuni diferite, unele de 64×96 cm, altele de 96×96 cm și nuanțe diferite (combinații) pe care le poți vedea AICI, iar prețurile le poți afla de la distribuitorii Forbo din România. Mai jos ai o listă cu acești distribuitori care îți pot asigura și montajul pentru aceste minunate piese din colecția Folk.
Îți spun din toată inima că sunt tare mândră de cele două arhitecte cu atât mai mult cu cât și pe site-ul Forbo în descrierea colecției lor se menționează explicit despre România (vezi AICI). Este extraordinară reușita tinerelor Andreea Batros și Flavia Scînteanu cu atât mai mult cu cât Forbo nici nu are reprezentanță sau birou la noi în țară, ci au reușit să atragă atenția direct celor din Olanda prin creativitatea și talentul lor. Bravo Dare to Rug! Bravo Forbo! Mai jos ai și un video de prezentare a colecției în limba engleză. Sper să te inspire și pe tine această colecție minunată!
Colecția Folk, Marmoleum Imagine, model Albină (Bee), este disponibilă în șase variante și trei culori, cu dimensiunile de 64 x 96 cm fiecare bucată. Arhitectele de la Dare to Rug descriu modelul astfel „Este un model mai greu de intuit, care se insinuează subtil și care, nu-i așa, este factorul esențial al răspândirii ADN-ului; ei bine, rolul ei aici este de a transpune creativitatea românească departe, în cât mai multe zone ale lumii.”
Colecția Folk, Marmoleum Imagine, model Câmpie (Meadow), este disponibilă în 6 variante și trei culori, dimensiuni 64 x 96 cm fiecare bucată. „Câmpia este cea care unifică aceste modele și care este de milenii un spațiu în care creativitatea se dezvoltă și își are rădăcinile.”, spun arhitectele de la Dare to Rug.
Colecția Folk, Marmoleum Imagine, model Bujor (Peony) este disponibilă în variante și trei nuanțe colorate în combinație cu alb și negru. Dimensiunile sunt de 96 x 96 cm pentru fiecare bucată. Arhitectele spun despre acest motiv că „Este adesea întâlnit în cultura românească în trecut, și a fost regăsit de către designerii Dare to Rug în căutarea unor elemente foarte specifice, care să aducă o notă de originalitate în crearea de modele pentru un material atât de versatil precum linoleumul destinat interioarelor rezidențiale sau de birou.”
Colecția Folk, Marmoleum Imagine, model Combi are dimensiunile de 96 x 512 cm pentru fiecare bucată și include toate cele trei motive de bază, dar combinate în variantele afișate mai sus.
Distribuitori Forbo în principalele orașe de la noi din țară: București – MV GRUP CONSTRUCT www.mvgrup.ro/ Cluj-Napoca – DACCA GROUP TRADE dacca.ro/ Suceava – SC EVESICRAN COM www.evesicran.ro
17
Arata atit de proaspat, vesel, tineresc! Chiar din toata inima
FELICITARI
Foarte bine arata. Felicitari lor! o transformare foarte frumoasa a unui produs.
Felicitari si succes pe mai departe!Multumim Adela pentru informatii!
Care este limita dintre „inspiratie” si „copy paste” sau dintre „autentic facut in China” si „autentic facut in Catunul din varful dealului” ?
E mult spus ca ceea ce voi faceti e „creatie” cand de fapt ati copiat niste elemente decorative pe care le-ati redimensionat IIllustrator si le-ati dat print la jetul de vopsea. Daca voi numiti asta design, musamaua de pe masa bunicii de la tara e arta si are toate sansele sa ajunga la Satelitte din Milano.
Toata junimea creatoare romaneasca tremura de patriotism cand ne baga strainii in seama iar in aceeasi lume (nu paralela) sunt mesteri care transpira si n-au cui sa transimta mai departe mestesugul autentic. Asta pentru nu au invatat copy paste si nici Illustrator la Milano sau Mincu.
Hai sa fim sinceri si sa recunoastem ca un print obosit nu e design de obiect….
Hai să fim sinceri și să recunoaștem că ceea ce fac aceste tinere este să promoveze România. Este foarte ușor să te apuci să critici ceva după ce acel lucru este deja făcut. Sfatul meu este ca, înainte să criticăm, să ne gândim serios la ce am făcut fiecare dintre noi și cu ce putem contribui fiecare dintre noi în domeniul acesta creativ. Tu cu ce te lauzi Claudiu? Mai bine ne spui despre partea cu meșteșugul și, în loc să fii supărat, hai să găsim soluții împreună 🙂
nu uita de titlu: „premiera mondiala” :)))))
Cum datul cu parerea este sport national, imi pot da si eu cu parerea ca tot ce a facut Claudiu este gresit. Nu il cunosc dar, internetul imi da posibilitatea sa imi dau cu parerea.
Este posibil sa fie numai parerea mea, nu si a celorlalti dar, ce conteaza, sunt pe internet:)
Consider ca este minunata ideea, nu conteaza ca are influente asiatice 🙂 cum cred unii, dar chiar asa ,cei ce critica de ce n-au facut ei? Felicitari Adela !