adelaparvu.com despre aplicatia SeeColors de la Samsung, Foto Shutterstock (9)

In Idei pentru acasa

Tu vezi corect culorile?

Am un prieten pictor ale cărui lucrări m-au intrigat întotdeauna pentru că sunt în nuanțe foarte întunecate. Îți dau o senzație de melancolie. L-am întrebat ce e cu toate acele tonuri de griuri înunecate cu tente de verde, albastru, bordo. Eugen Raportoru mi-a spus că el folosește și culori mai vivace, dar eu nu le-am regăsit. Apoi am aflat secretul său: suferă de o tulburare a percepției culorilor. Și se pare că acest lucru afectează foarte mulți oameni la nivel global, adică circa 8% din bărbați și circa 1% dintre femei. Deci în timp ce majoritatea văd milioane de nuanțe, cei afectați de discromatopsie nu disting la fel de multe. În cazul amicului meu, e clar de ce folosește multe nuanțe apropiate.

adelaparvu.com despre aplicatia SeeColors de la Samsung, foto Eugen Raportoru (1)

Lucări semnate de pictorul Eugen Raportoru

adelaparvu.com despre aplicatia SeeColors de la Samsung, foto Eugen Raportoru (2)

Ei bine, după ce am aflat despre discromatopsie, m-am întrebat dacă eu văd bine, dacă nu cumva am și eu probleme la acest capitol, mai ales că ecranele pe care lucrez, de la laptop la telefonul mobil par să-mi afișeze diferit aceleași imagini. Cu aplicația SeeColors de la Samsung am avut însă o revelație. Nu doar că mi-am testat percepția asupra culorilor, dar cu ajutorul ei am reușit să-mi calibrez mai bine ecranul televizorului. Dar partea cea mai frumoasă este că această aplicație îi ajută pe cei ca Eugen să perceapă culorile cât mai fidel, practic le corectează culorile. Și nu doar atunci când se folosesc de telefonul mobil, ci și când privesc la tv, căci aplicația este valabilă atât pentru smartphone, cât și pentru televizoare.

adelaparvu.com despre aplicatia SeeColors de la Samsung, Foto Shutterstock (2)

Așa că merită să testezi și tu această aplicație, măcar ca și curiozitate, dar mai ales să povestești despre ea celor care suferă de discromatopsie. Cu ajutorul ei acești oameni au o percepție ajustată la realitate și vor vedea mai bine culorile așa cum sunt ele pentru majoritatea dintre noi.

adelaparvu.com despre aplicatia SeeColors de la Samsung, Foto Shutterstock (1)

Pentru această aplicație inovatoare SeeColors, Samsung a fost premiat în cadrul celui mai mare festival de creativitate din lume –  Cannes Lions 2016  – cu două medalii de bronz la categoria Digital Craft (Innovative Use of Technology) și la categoria Mobile (Connected Mobile Technology). Pentru această aplicație s-a muncit foarte mult, respectiv ea s-a bazat pe 20 de ani de cercetări științifice, în urma cărora s-a patentat invenția de către Colorlite®, o companie ungară. Începând din 2016, această aplicație aduce reale îmbunătățiri vieții celor care suferă de discromatopsie, fiind disponibilă pe smartphonuri și televizoarele Samsung din gama SUHD TV 2016. Așa că intră și tu în Google Play și descarcă aplicația SeeColors. Iar dacă vrei să afli mai multe despre discromatopsie, intra pe site-ul  www.samsung.com/ro/launchingpeople/ ca să vezi cum îți poți testa și tu dacă vezi corect culorile. Vorba mea: O viață avem? Colorată să fie!

 

adelaparvu.com despre aplicatia SeeColors de la Samsung, Foto Shutterstock (14)

adelaparvu.com despre aplicatia SeeColors de la Samsung, Foto Shutterstock (7)

adelaparvu.com despre aplicatia SeeColors de la Samsung, Foto Shutterstock (10)

Un raspuns pentru Tu vezi corect culorile?

  1. iuliana spune:

    Eu prefer combinatia de gri cu albastru si bleumarin,mai ales la tablourile cu peisaj de iarna cusute in cruciulite,goblen,pictate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *