Ți-am spus despre aplicația care te ajută să distingi bine culorile pe ecranul televizorului, dacă ești unul dintre cei care suferă de discromatopsie, dar eu am fost curioasă să testez împreună cu o persoană despre care știu că are deficiențe de vedere să aflu cum îl poate ajuta SeeColors. Ba mai mult, am primit și niște ochelari speciali concepuți pentru a corecta discromatopsia, care afectează la nivel global circa 8% dintre bărbați și circa 1% dintre femei. Eugen Raportoru este pictor și cu toate că are probleme în a percepe corect anumite culori, reușește să creeze niște lucrări absolut surprinzătoare. I-am făcut o vizită în atelier unde l-am provocat să testeze aplicația SeeColors cu ajutorul căreia poate calibra ecranul televizorului său. Cum noile televizoare Samsung pot fi folosite ca și ecrane pentru prezentări pentru vizionări ale albumelor de fotografii, pentru navigare pe internet, e clar că aplicația îi va fi de folos lui Eugen. Și ca totul să fie mult mai aplicat, am folosit ochelarii oferiți de Samsung cu ajutorul cărora oameni ca Eugen Raportoru pot vedea concret beneficiile aplicației.
Deși pictorul Eugen Raportoru nu distige toate culorile, picturile lui sunt extraordinar de suprinzătoare și la nivelul nuanțelor. Au o doză de mister care cu siguranță se datorează tocmai acestei deficiențe, care-l fac pe artist să creioneze o lume în nuanțe unice. Nu întâmplător se bucură de succes și lucrările sale sunt vândute mai ales în străinătate.
Aplicația inovatoare SeeColors este rezultatul a 20 de ani de muncă a unei echipe de cercetători, iar invenția lor este acum înglobată în aplicația SeeColors care aduce reale îmbunătățiri în percepția culorilor pentru cei care suferă de discromatopsie. Aplicația pentru testare este disponibilă pentru smartphonurile din generația mai recentă de la Samsung, precum și pe televizoarele Samsung din gama SUHD TV 2016. Găsești în Google Play aplicația SeeColors, iar pe site-ul www.samsung.com/ro/launchingpeople poți afla mai multe despre discromatopsie. Testează-ți și tu percepția culorilor și vei știi care sunt nuanțele lumii tale, așa cum am procedat și eu în cazul prietenului meu Eugen Raportoru.
Cu ochelarii oferiți de Samsung și concepuți de cercetătorii care au inventat aplicaia SeeColors, pictorul Eugen Raportoru mi-a spus cum s-a modificat pentru el percepția culorilor. Practic ochelarii simulează corecția oferită de aplicație.
Pictorul pictează și cu mintea. El vede denumirea culorilor pe tuburile de vopsea și le pune pe paleta lui într-o anumită ordine. Așa, rațional, el știe că folosește roșul pntru că știe în ce parte a paletei l-a pus, deși nu-l percepe ca și culoare.
Pictorul a fost și el foarte curios să-și testeze percepția culorilor cu ajutorul aplicației SeeColors, după ce i-am povestit despre ea și mai ales că știa că are deficiențe. Eu m-am uitat la picturile sale și am văzut tonuri subtile de alnastru, turcoazuri, multe nuanțe închise, dar contrastante cu alburi și ocru. Dar în mod paradoxal acolo unde eu văd aceste nuanțe, pictorul Eugen Raportoru vede griuri colorate și da, nu distinge roșul. Pentru mine a fost emoționat să fiu alături de pictor pentru prima dată când a descoperit culorile pe care noi le vedem și pe care el probabil doar le intuia. Vezi mai jos, în video, reacția lui. Te provoc și pe tine să vizionezi filmulețul de mai jos realizat în atelierul artistului, dar și să descarci aplicația din Google Play, să-ți testezi percepția culorilor, iar cu ajutorul aplicației să-ți calibrezi ecranul televizorului. După ce ai ecranul calibrat poți rula imaginile cu picturile lui Eugen Raportoru. Întrebarea mea este: tu vezi ceea ce spune pictorul în filmuleț că vede el? Întreabă-ți și copii și vei știi cine și cum percepe culorile mai bine din familia ta.
Mai jos, alături de talentatul pictor Eugen Raportoru în atelierul său din București.
3
Nu am fost niciodata un adevarat fan al picturii, dar intotdeauna mi-a placut sa am tablouri in casa si cred ca tocmai am gasit cadoul perfect pentru mine