adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (13)

In Sfaturi plante

Ce sunt lichenii decorativi și cum se întrețin?

Cu siguranță ai văzut cel puțin în imagini, dacă nu pe viu, diverse aranjamente cu licheni decorativi. Dar ce sunt lichenii decorativi? L-am luat la întrebări despre ei pe Cristian Anghel (foto mai jos) proprietarul firmei Arta Grădinilor, prima firmă care a adus licheni la noi în țară și care realizează tablouri cu licheni, dar și aranjamente la cerere, tocmai pentru că lucrează cu licheni și știe din propria experiență despre ei,. Dar hai să afli ce sunt și cum se întrețin.

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (2)

Cristian Anghel, proprietar Arta Grădinilor.

Cristian Anghel, proprietar Arta Grădinilor.

Înainte de toate merită să-ți fac un scurt rezumat asupra istoriei lichenilor decorativi. Ei au fost patentați ca și soluție decorativă de firma italiană Verde Profilo înființată în 2008. Ideea lichenilor decorativi i-a venit agronomului italian Stefano Laprocina, care a căutat soluții pentru a îmbina vegetația cu interiorul și exteriorul clădirilor contemporane, adică de a aduce în mediul urban natura, fără ca aceasta să necesite întreținere sau sisteme complexe de irigare. În 2009 a fost patentată ideea de a folosi licheni pe un suport, iar acest suport să fie mai departe montat pe pereți, produsul fiind denumit Mosswall. Desigur, după lansarea lor pe piață, comerțul cu licheni a crescut, iar firmele care au început să realizeze panouri similare cu licheni s-au înmulțit, deși cei de la Mosswall susțin că metoda lor este cea mai bună și cea mai ecologică posibilă.

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (8)
Dar ce sunt lichenii? Sunt organisme vii care cresc exclusiv în mediu natural, deci nu pot fi cultivați în medii controlate, cum ar fi serele. Ei sunt o simbioză dintre o ciupercă și o algă, de aici și aspectul lor cu totul deosebit. Lichenii folosiți în decorarea interioarelor sunt recoltați din țările nordice, mai exact din tundră și da, din păcate noi oamenii, cam atentăm la hrana naturală a elanilor. Lichenii sunt de aceea scumpi și vor fi din ce în ce mai puțin accesibili financiar vorbind pentru că recoltarea lor din mediul natural se face acum foarte controlat, tocmai pentru a nu dăuna mediului.

Licheni în mediul lor natural, Foto Willem van Kruijbergen

Licheni în mediul lor natural, Foto Willem van Kruijbergen

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (3)
Lichenii sunt la recoltare vii, dar ulterior ei sunt pur și simplu niște organisme stabile care-și păstrează structura, dacă au parte de un mediu cu umiditate cuprinsă între 40 și 60%.  După recoltare, sunt lipiți cu diverse tipuri de adezivi pe o suprafață suport, iar suprafața respectivă este mai apoi fixată acolo unde se dorește într-un spațiu interior. Dacă umiditatea scade sub 35%, atunci există riscul ca lichenii să devină rigizi, deci casanți, și să se degradeze.

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (4)
Lichenii nu au nevoie de întreținere, fiind antistatici și având chiar proprietați antifonice, având în vedere structura lor. Ei rezistă fără niciun fel de mentenanță circa 10 ani, timp în care-și păstrează aspectul, textura și culoarea. Nuanțele lichenilor sunt obținute prin vopsire cu coloranți alimentari, care nu le afectează structura și textura. Nu trebuie niciodată poziționați direct în bătaia razelor soarelui și de asemenea nici în spații uscate, unde umiditatea riscă să scadă sub 35%. De asemenea, e bine ca ei să nu fie poziționați în spații strâmte, de trecere pentru că pot fi dezlipiți prin frecare.

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (5)
În rest, imaginația fiecăruia este liberă pentru a-i folosi unde consideră fiecare, iar în acest articol puteți vedea diverse soluții aplicate de designeri și arhitecți, care după ce fac proiectele comandă pe bază schițelor lor firmelor specializate panouri sau structuri cu licheni decorativi. Deci, pentru amenajările interioare cu licheni aceștia se pot procura numai pe baza de comandă, iar prețul este calculat pe metru pătrat și este în jur de 300-360 de euro pe metru pătrat. De asemenea, puteți să găsiți la noi și tablouri deja realizate, de-a gata, cu licheni și cu plante stabilizate care se vând și online pe site-ul artagradinilor.ro, unde vă puteți face și o idee privind prețul unor astfel de obiecte. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (6)

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (10)

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (9)

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (12)

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (7)

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (1)

adelaparvu.com despre licheni decorativi, interioare cu licheni (11)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *