adelaparvu.com despre apartament de 43 mp cu un extra dormitor, designer Maria Stepanova, Foto Sergey Krasyuk (11)

In apartamente, Design Interior

Din două camere au obținut trei, în locuința de 43 mp

Ce faci când ți-ai dori să reamenajezi locuința, dar nu ai suficienți bani disponibili pentru renovare? Primul pas pe care-l poți face este să apelezi la un specialist pentru un proiect. De ce? Pentru că pe baza proiectului poți știi și câți bani ai nevoie pentru reamenajare, iar în funcție de stilul tău de viață, poți decide să aștepți până strângi banii ca să poți implementa proiectul. Am ales să-ți prezint azi un astfel de caz, o familie din Moscova, cu doi copii, care locuiește într-un apartament de 43 de metri pătrați. Ei și-au dorit o reorganizare a casei astfel ca părinții să aibă propriul dormitor, să beneficieze de o bucătărie spațioasă, cameră pentru ambii copii cu loc de dormit, joacă și birou și neapărat spații de depozitare. Ce au făcut? Au apelat la designerul Maria Stepanova, care le-a întocmit un proiect de amenajare interioară, iar pe baza acestuia au avut indicații clare cu privire la finisaje, furnizori de finisaje, mobilă și echipă de meșteri. Așa că timp de doi ani de zile au strâns bani, după care au pus în practică proiectul designerului. Rezultatul? Inedit, dar așa cum și-au dorit. Hai să vezi cum a fost reorganizată locuința, conform planului pe care-l vezi mai jos.

Inișial locuința avea două camere, din care livingul era deschis către bucătărie. Designerul a prevăzut ca dormitorul părinților să fie amenajat în dreptul ferestrei din living și să fie separat față de cameră prin uși culisante. De asemenea, în camera copiilor, designerul s-a folosit de înălțimea de 3 metri a locuinței pentru a amplasa un pat dublu etajat pentru ambii copii, astfel ca sub pat să existe loc de joacă și bibliotecă, iar în dreptul ferestrei loc de birou. Spațiile de depozitare au fost create pe mijlocul aparamentului, respectiv dulap în dormitorul părinților, dulap în camera copiilor, dulap pe hol, la care se adaugă debaraua obținută după recompartimentarea camerei copiilor (care a fost ușor micșorată). Spațiul bucătăriei a fost și el regândit pentru ca această funcțiune să fie cât mai generoasă.

Inițial locuința avea două camere, din care livingul era deschis către bucătărie. Designerul a prevăzut ca dormitorul părinților să fie amenajat în dreptul ferestrei din living și să fie separat față de cameră prin uși culisante. De asemenea, în camera copiilor, designerul s-a folosit de înălțimea de 3 metri a locuinței pentru a amplasa un pat dublu etajat pentru ambii copii, astfel ca sub pat să existe loc de joacă și bibliotecă, iar în dreptul ferestrei loc de birou. Spațiile de depozitare au fost create pe mijlocul aparamentului, respectiv dulap în dormitorul părinților, dulap în camera copiilor, dulap pe hol, la care se adaugă debaraua obținută după recompartimentarea camerei copiilor (care a fost ușor micșorată). Spațiul bucătăriei a fost și el regândit pentru ca această funcțiune să fie cât mai generoasă.

La intrarea în locuință, pe hol, este amplasat un dulap încorporat cu fețele din oglinzi. Finisajul de tip cărămidă nu este unul aplicat, ci este obținut după decopertarea zidurilor și ulterior vopsit totul în alb. Parchetul este montat peste tot în zona de zi și camera copiilor, mai puțin în dreptul ușii de intrare, unde au fost folosite plăci ceramice VitrA montate sub forma unui covoraș.

La intrarea în locuință, pe hol, este amplasat un dulap încorporat cu fețele din oglinzi. Finisajul de tip cărămidă nu este unul aplicat, ci este obținut după decopertarea zidurilor și ulterior vopsit totul în alb. Parchetul este montat peste tot în zona de zi și camera copiilor, mai puțin în dreptul ușii de intrare, unde au fost folosite plăci ceramice VitrA montate sub forma unui covoraș.

Bucătăria este generos gândită, având în vedere spațiul mic al locuinței. Și asta pentru că familia care locuiește aici gătește des. Corpurile suspendate sunt înalte pentru extra depozitare, iar iluminatul la nivelul plafonului este realizat difuz prin benzi LED integrate în spatele profilelor decorative de tip cornișă.Astfel, fără corpuri de iluminat centrale sau suspendate, senzația de spațiu ordonat este mai accentuată.

Bucătăria este generos gândită, având în vedere spațiul mic al locuinței. Și asta pentru că familia care locuiește aici gătește des. Corpurile suspendate sunt înalte pentru extra depozitare, iar iluminatul la nivelul plafonului este realizat difuz prin benzi LED integrate în spatele profilelor decorative de tip cornișă. Astfel, fără corpuri de iluminat centrale sau suspendate, senzația de spațiu ordonat este mai accentuată. Mobila a fost realizată pe comandă, iar pentru a schimba locul plitei, s-a renunțat la țeava de gaze și s-a montat o plită cu inducție. Ca atare, peretele din zona plitei, ca și cel din zona mesei a putut fi vopsit cu vopsea cu efect de tablă. În zona chiuvetei peretele este îmbrăcat cu panouri din PAL care înlocuiesc faianța. Combinația de alb și negru integrează mai bine electrocasnicele închise la culoare, dar este și suficient de neutră pentru ca piesele mici din rest să fie colorate.

Dormitorul este separat față de living prin intermediul unor uși culisante cu sticlă sablată, realizate pe comandă, care lasă lumina să pătrundă către zona de zi. Un compromis necesar atunci când se doresc mai multe funcțiuni într-o locuință modestă. Spațiul livingului este mic, practic cât lungimea canapelei, dar deschiderea către bucătărie ajută, la fel ca și deschiderea către dormitor.

Dormitorul este separat față de living prin intermediul unor uși culisante cu sticlă sablată, realizate pe comandă, care lasă lumina să pătrundă către zona de zi. Un compromis necesar atunci când se doresc mai multe funcțiuni într-o locuință modestă care are un număr limitat de ferestre. Spațiul livingului este mic, practic cât lungimea canapelei, dar deschiderea către bucătărie ajută, la fel ca și deschiderea către dormitor.

Patul din dormitor este poziționat pe un podium care are dublu rol: de depozitare pentru că include sertare și de ședere, atunci când vin oaspeți în vizită ei se pot așeza ca pe o banchetă. De aceea înălțimea podiumului este de 40 cm, similară unor taburete.

Patul din dormitor este poziționat pe un podium care are dublu rol: de depozitare pentru că include sertare și de ședere, atunci când vin oaspeți în vizită ei se pot așeza ca pe o banchetă. De aceea înălțimea podiumului este de 35 cm, aproape similară unor taburete (care măsoară de regulă 40 cm înălțime).

Televizorul este așezat în așa fel încât să poată fi văzut și din dormitor. Mobilarea este absolut mininală, fără contraste față de suprafața pereților.

Televizorul este așezat în așa fel încât să poată fi văzut și din dormitor. Mobilarea este absolut mininală, fără contraste față de suprafața pereților.

Pentru debara a fost gândită o uă culisantă, iar pentru un aport suplimentar de lumină camera copiilor are ușa interioară cu geamuri sablate.

Pentru debara a fost gândită o ușă culisantă, iar pentru un aport suplimentar de lumină, camera copiilor are ușa interioară cu geamuri sablate.

În camera copiilor a fost gîndit un volum de mobilier multifuncțional cu lateralele pentru cărți, iar în partea superioară pat dublu la care se accede prin intermediul unei scări. Locul de birou este configurat simplu în fața ferestrei u un blat montat în console ascunse.

În camera copiilor a fost gândit un volum de mobilier multifuncțional cu lateralele pentru cărți, iar în partea superioară pat dublu la care se accede prin intermediul unei scări. Locul de birou este configurat simplu în fața ferestrei u un blat montat în console ascunse.

Sub patul etajat dublu, suficient pentru ambii copii, există un mic spațiu de lectură, dar și de joacă, plus rafturi pentru numeroase volume de cărți.

Sub patul etajat dublu, suficient pentru ambii copii, există un mic spațiu de lectură, dar și de joacă, plus rafturi pentru numeroase volume de cărți.

Baia a fost și ea foosită la maximum, cu spații de depozitare în dreptul lavoarului, iar după ușă loc pentru mașina de spălat rufe. Casa a fost păstrată pentru copii, iar ambientarea la nivelul finisajelor este tratată ca în restul locuinței în alb și negru.

Baia a fost și ea foosită la maximum, cu spații de depozitare în dreptul lavoarului, iar după ușă loc pentru mașina de spălat rufe. Casa a fost păstrată pentru copii, iar ambientarea la nivelul finisajelor este tratată ca în restul locuinței în alb și negru.

Totul este bine gândit în funcție de ce și-a dorit familia, iar ca abordare vizuală amenajarea este tratată în nuanțe deschise pentru a amplifica lumina naturală și în contrast cu negru pentru a conferi senzația de adâncime. Pe fundalul alb-negru, petele de culoare sunt prezente prin obiecte mici și ele ajută ca atmosfera să fie resimțită ca primitoare. O abordare inedită pentru a configura al doilea dormitor, dar totodată interesantă. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Sergey Krasyuk 

15 raspunsuri pentru Din două camere au obținut trei, în locuința de 43 mp

 1. Turica Crăița spune:

  F ingenios.

 2. Dan spune:

  Buna ziua,
  Ma puteti ajuta cu cateva firme, de preferat din Bucuresti, care pot realiza pe comanda astfel de usi culisante?

  Multumesc,

 3. alexandra spune:

  Buna ziua.Pe pereti este tapet? sau faianta (Stil caramida alba)? si de unde a fost achizitionat? multumesc

 4. Ana G spune:

  Buna dimineata! Am o garsoniera de 35 mp utili, decomandata si as dori o redefinire a spatiului, ma puteti ajuta in acest sens!? Va multumesc mult! Si un pret pentru proiect, multumesc deasemenea!

  • Adela Parvu spune:

   Te rog trimite-mi planul garsonierei pe [email protected] și spune-mi ce ți-ai dori sau ce dileme ai în privința amenajării.

   • Adina B spune:

    Buna Adela, ai idee unde pot gasi cada freestanding la dimensiuni 140×65 cm? Sau unde pot face pe comanda?
    De asemenea am vazut intr-o postare de-a ta ca ai folosit placi decorative din ciment si nu gasesc sa cumpar (modelul din poza). Multimesc frumos!

    Screenshot_20190119-152353_Chrome

    • Adela Parvu spune:

     Bună Adina! Încearcă la Diseno.ro și la Sanoland.ro pentru cadă. Pentru plăci decorative din ciment vezi unele din import pe care le poți găsi prin Diseno.ro, Progetto Casa, Tempini.ro, Reviaexpert.ro

 5. Mioara Badea spune:

  Buna ziua!Din cunoasterea si experienta dvs. puteti sa-mi spuneti daca fac o alegere buna acoperind faianta din bucatarie cugips carton sau rigips ?Este ok fara profile pentru a nu micsora suprafata ?Mentionez ca in prezent faianta este bine fixata pe pereti,nu exista umezeala.Doresc sa schimb aspectul bucatariei deoarece acum ,cu faianta pe toti pereti,din pardoseala pana in tavan,ma face sa nu ma simnt „acasa ”
  Multumesc cu recunostinta !
  p.s. Sunt deschisa si la o alta solutie care sa fie viabila pe termen lung!

  • Adela Parvu spune:

   Problema este că vei avea un spațiu între faianță și placa de gips-carton, spațiu în care se va face condens și va afecta în timp placa. Cea mai sigură metodă este să fie îndepărtată faianța veche și montată alta nouă. O altă metodă ar fi să vopsești faianța existentă. Am scris pe blog despre vopsea pentru faianță.

 6. Cristescu spune:

  Foarte frumos gândit fiecare loc al casei.Urmăresc cu mare placere si cu mult interes.Eu am un living de 54 mp si nu ajungem la un consens în ceea ce privește amenajarea.Bucătăria este open space, mobilierul de culoare albă.Eu as merge pe storuri romane în loc de perdele.As opta pentru zugrăvit culoarea albă în combinație cu gri s -au crem.Cu mobilierul nu stau cum să-l încadrez deoarece am si doi stâlpi .Ma puteți ajuta cu câteva sfaturi? Multumesc!

 7. Camelia Nica spune:

  Buna ziua!Pentru amenajarea unui apartament cu trei camere,as dori sa folosesc pe anumiti pereti tapet.Cum se comporta in timp? Ce sfaturi imi puteti da?Este adevarat ca nu respira peretii si ca se face mucegai?Multumesc anticipat!

  • Adela Parvu spune:

   Bună Camelia! Nu știu de unde ai aflat că tapetul împiedică pereții să respire sau că se face mucegai. E prima dată când aud așa ceva. Pot spune că nu am întâmpinat probleme de genul celor meționate de tine niciodată când s-a montat tapet. Important este să fie montat corect de către profesioniști, în rest nu știu să aibă efecte negative. Este un material decorativ folosit de sute de ani, așa că nu e nimic nou sub soare decât o incredibilă varietate. Așa că alege ceva ce-ți place și folosește-l cu încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *