Când știi ce îți dorești și rămâi concentrat pe ceea ce ai stabilit inițial, fără să te lași sub implusul ofertelor din magazine sau influențat de rude și prieteni, poți ajunge să-ți amenajezi singur locuința într-un mod plăcut. Secretul este să stabilești din start lucruri importante: bugetul în care vrei să te încadrezi, stilul de amenajare (panou cu idei), timpul alocat renovării. Există etape clare în amenajarea unei locuințe, iar proprietarii apartamentului de patru camere de față, care măsoară circa 80 de metri pătrați, trecuseră deja printr-o amenajare, așa că știau ce îi așteaptă. Au căutat o locuință de patru camere în care ei și fetițele lor să aibă suficient spațiu de depozitare, iar ca stil au visat la ceva scandinav, luminos, dar cald. Când au cumpărat locuința au găsit bucătăria deschisă către living, și o parte din finisaje, mai ales la nivelul pardoselilor pe care le-au păstrat, dar au intervenit ei la nivelul pereților și au ales mai departe mobila astfel încât să obțină ce și-au dorit: un cămin plăcut pentru familia lor. Dar hai să vezi câteva din ideile pe care le-au aplicat.

Finisajele de la nivelul pardoselilor existau deja, iar proprietarii s-au gândit că gresia din hol și bucătărie va putea fi estompată dacă pe unul dintre pereții livingului vor pune cărămidă aparentă. De asemenea, golurile dintre bucătărie și living și dintre living și holul de intrare le-au îmbrăcat cu lemn într-o nuanță similară parchetului. După ce aau ales finisajele: nuanțe cărămizii și griuri (pentru faianță, pereți) au stabilit că următorul pas este să amplaseze mobila. În funcție de poziția mobilei urmau să stabilească dacă și unde mai sunt nevoie de prize și corpuri de iluminat. Ca atare, pentru și-au planificat bine etapele, atunci când s-a îmbrăcat golul dintre bucătărie și living au mascat și cablul pentru alimentarea corpului de iluminat de deasupra mesei.

Masa este așezată foarte bine la granița dintre bucătărie și living, având în vedere faptul că spațiul nu este foarte generos în camera de zi. De asemenea, masa așezată deasupra profilului dintre parchet și gresie maschează o mare parte a pardoselii, mai ales că masa este aleasă în ton cu finisajele pardoselii. În plus, au ales inspirat ca pe perete să fie o etajeră care face legătura dintre lemnul ce îmbracă golul și masă. Pentru decorațiunile textile combinația de gri și alb a fost aleasă, iar ca imprimeuri ceva simplu, dar tipic unu stil cald, cu influențe rustice: carouri și dungi.

Bucătăria este bine organizată cu spațiu în plită și chiuvetă, iar frigiderul amplasat astfel încât să nu se vadă dinspre living. Pentru un plus de luminozitate, în fața mobilei de bucătărie au pus o carpetă gri. Mobila a fost aleasă de la IKEA, iar pentru peretele din zona blatului au ales o faianță montată întrețesut ca și cărămida.

Detaliile contează întotdeauna, așa că spre exemplu mânerele mobilei alese negre sunt asortate cu alte accesorii cum ar fi suporturile pentru prosoape, dar și cu galeriile pentru draperii și perdele, precum și cu alte obiecte decorative (ceasul dinspe living).

Spațiul livingului nu este foarte generos, dar este amenajat plăcut, cu multe note personale. Mobila aleasă de la IKEA a fost potrivită astfel ca centrul camerei să fie cât mai liber, de asemenea și spațiul din fața ferestrelor. Au ales ca unul dintre pereți, adică cel opus ferestrei să fie vopsit într-o nuanță închisă, fundalul perfect pentru poze de familie înrămate. Deasupra canepelei, un raft montat aproape pe aceeași linie cu baza fotografiilor completează frumos zona și este loc pentru o veioză, binevenită mai ales pe timpul serii.

Dormitorul matrimonial este amenajat în ton cu restul casei. Pentru a avea mai mult loc pentru dulapuri au ales ca patul să fie unul cu saltea de 140 cm, practic o somieră cu saltea, iar pe perete să sugereze o tăblie cu o bucată dintr-un fost pat de lemn. Au personalizat zona cu un tapet în carouri (de la LeroyMerlin) și au tratat zona ferestrei mai elegant, cu măști de calorifere și glaf mai generos pentur obiecte. Combinația de stor cu draperii este atât funcțională, cât și plăcută vizual. Au avut grijă să asorteze decorațiunile textile, de la modul de aranjare al patului la cel al ferestrei – toate în ton cu tapetul.

Baia îngustă ca spațiu a fost amenajată cu mobilă pe comandă, unde ușile sunt din panouri lamelare. Au folosit fiecare centimetru pătrat pentru a beneficia de mai multă depozitare. Combinația de alb-gri-lemn a fost păstrată și aici, iar stilul dorit este marcat prin ușile lamelare, dar și corpul de mobilier ce include oglinda.

Și-au dorit să păstreze cada pentru că au doi copii mici, dar au montat un paravan de sticlă pentru a proteja o etajeră care oferă extra spațiu de depozitare. Astfel se face și mai puțină apă în baie, dar au și rezolvat elegant amplasarea etajerei fără a știrbi din lumina naturală de care beneficiază baia. De remarcat combinația de faianță: pe cadă la fel ca pe pardoseală, apoi un brâu de faianță gri ca în zona lavoarului și mai departe faianță albă. O locuință caldă, plăcută, chiar dacă peste tot combinațiile de materiale și culori pe suprafețe mari sunt aceleași. Da, cel mai bine este să rămâi la suprafețe mari cât mai simple pentru că prin obiectele decorative, piese mici de mobilier, plante, cărți, tablouri pot aduce întotdeauna culoare la interior. O amenajare în care s-a păstrat ce se putea, cum ar fi pardoselile, și unde mobila a fost aleasă conform spațiului, bugetul pentru renovare fiind de circa 350 de euro pe metru pătrat. Sper să te inspire și pe tine!
Buna ziua Adela,
Îmi puteți spune unde găsesc storuri precum cel din bucatarie , husele de pe scaune și raftul cu suport căni ?
Mulțumesc mult !!!
Buna ziua,
Am putea sa vedem și un plan? Ma interesează foarte mult și dimensiunile camerelor dacă se poate. Mulțumesc mult!
Bună Alexandra! Dacă îl public se poatre, dacă nu, înseamnă că nu se poate. Mulțumesc pentru înțelegere!