adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (11)

In Idei pentru acasa

Livingul gândit ca spațiu de refugiu, de tihnă pentru familie

Sunt atâtea idei și variante prin care se poate amenaja un spațiu de zi, un living, dar în final contează ceea ce te reprezintă pe tine și modul cum ai vrea să te simți alături de familia ta. Și ca să-ți dai seama cum poți ajunge să afli ce te reprezintă, dincolo de orice altă influență, am ales să-ți prezint azi un concept inedit pentru o cameră de zi de 25 metri pătrați. Arhitecta braziliană Ana Sawaia, invitată să participe pentru prima dată la Casa Cor 2019, cea mai amplă serie de expoziții dedicate arhitecturii, designului de interior și peisagisticii din America de Sud, a propus o amenajare inspirată de propriile ei trăiri. A imaginat spațiul livingului ca un loc de repaus din tumultul agitației cotidiene, un refugiu de încărcare a bateriilor alături de cei dragi, un loc de reconectare cu familia și totodată de evadare pe acordurile muzicii. Pentru Ana Sawaia, fiică de compozitor, spațiul familiei este unul în care simțurile sunt alintate, văzul este încântat de lucrări de artă, simțul tactil și mirosul sunt delectate de finisaje și texturi naturale, iar auzul de muzică odihnitoare ascultată în surdină. Totul într-un cadru unde formele sunt preponderent sinuoase, organice, lumina caldă, iar culorile armonios combinate. Un living unde Ana și-a imaginat propria-i familie ca într-un cuib, spațiu care apropie, dar și o încăpere unde mișcările corpului pot fi libere, unde obișnuitul este alungat, făcând loc vieții. Refugiu? Odihnă? Evadare? Mișcare? Răsete? Voie bună? Da, se poate atunci când ai curajul să faci ce simți. Dar hai să vezi ideile materializate de către arhitectă în acest living de circa 25 de metri pătrați, amenajat cu gândul la o familie cu copii.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (10)

Ce înseamnă pentru tine să ajungi acasă? Pentru arhitecta Ana Sawaia înseamnă să stai alături la propriu de cei dragi, iar asta în opinia ei nu se poate face pe o canapea obișnuită. Însă o poți face într-un loc precum un cuib, un spațiu protejat, confortabil, ca o cutie capitonată cu o mochetă groasă sau un covor pufos (aici covor design Rodrigo Ohtake), un loc unde să-ți poți întinde picioarele, unde te poți tolăni alături de copii, unde poți sta la povești, dar și un loc unde să îți poți manifesta afecțiunea și să-i drăgălești pe cei pe care-i iubești. Un loc unde ești înconjurat de cărți, de lucrări de artă, de picturile copiilor, de ceea ce te reprezintă și te ajută să evadezi dincolo de grijile cotidiene.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (1)

Locul de reîntâlnire al familiei într-un spațiu clar separat, dar care lasă corpul să fie liber, degajat, invită la sinceritate, la deschidere, la comunicare. Însă Ana Sawaia este arhitect, ea a fost atentă și la partea funcțională. Așa că lucrurile necesare sunt la îndemână, dar ferite privirii din locul de ședere, de întâlnire.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (2)

Unice, irepetabile și atât de inocente – desenele copiilor merită să fie expuse în spațiul de zi al familiei. Arhitecta Ana Sawaia propune o soluție simplă, dar funcțională și plăcut din punct de vedere vizual: două panouri de sticlă între care sunt ordonate operele celor mici. Prin prezența acestor desene, copii se simt valorizați de către părinți, simt că spațiul casei este al tuturor, inclusiv al lor și că împreună pot face ca ambientul să fie mai armonios, mai frumos.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (7)

De partea opusă a locului pentru desenele copiilor este o zonă dedicată evadării. Podestul este un element care invită la odihnă, un loc de trecere și un mod prin care arhitecta s-a jucat cu înălțimile în încăpere, oferind noi funcțiuni.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (9)

Spațiu de reconectare cu familia, dar și de regăsire personală, individuală. Așa că pe lângă zona de ședere, de tolăneală, un loc de fotoliu permite evadarea pe acordurile muzicii. Și pentru că poziția este una ce îndreaptă privirea către plafon, la nivelul acestuia o formă rotundă cu raza de circa 3,5 metri vine să imprime ideea de ordine, de cerc al vieții, dar și să radieze lumină caldă, blândă.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (8)

Pardoseala din plăci decorative din ciment (de la Ladrilar) este decorată cu simboluri abstracte preluate din muzică. Realizate pe comandă special pentru acest spațiu, ele sunt urcate și pe verticală. Lumea muzicii este așadar sugerată prin elemente decorative ca într-un templu dedicat armoniei familiale.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (6)

În spațiul livingului este prezent și un loc pentru mâncare, pentru băuturi, pentru că viața de familie este strâns legată și de hrană. Arhitecta a regândit ideea de bar sub forma unei arcade. Și da, barul poate fi loc de preparare al unui ceai, dar și loc pentru activități cu copii, cum ar fi modelare, pictură sau orice altceva unde e nevoie de apă pentru a crea împreună sau altături de cei dragi.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (3)

Tencuiala folosită în acest living dedicat vieții de familiei este una naturală, minerală cu textură rugoasă care contrastează cu netezimea plăcilor decorative din ciment. Totul frumos, simplu, clar, unde petele de culoare sunt puține, dar atât de evidente și de reconectante cu natura. Blatul realizat din MDF este făcut pe comandă la firma braziliană Romanzza, conform proiectului arhitectei.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (4)

Și obiectele mici contează într-un ambient, de la o aplică cu o lingură pe post de întrerupător și până la vase din ceramică cu forme organice și texturi fine.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (5)

Cine spune că nu poți folosi un lavoar în loc de chiuvetă, mai ales când vine vorba despre o cameră de zi? Arhitecta Ana Sawaia merge dincolo de orice standarde și le vine cu propuneri care te provoacă să te gândești la viața de zi cu zi și mai puțin la ce se poartă sau ce are oricine acasă. Aici lavoar și baterie de la Deca.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (1)

Da, acasă nu este doar pe timpul zilei, ci mai ales seara, când se reunește familia, așa că lumina artificială este importantă pentru starea de bine. Arcada din living este așadar și sursă de lumină caldă, devenind un punct de reper plăcut indiferent de momentul zilei. Scaunele sunt create de designerul Gustavo Bittencourt.

adelaparvu.com despre amenajare living, concept Casa Cor 2019, design interior Ana Sawaia, Foto Evelyn Muller (11)

Un altfel de living, unul în care atenția este îndreptată către oamenii ce ar urma să populeze spațiul și nu către spațiul în sine ca obiect arhitectural. Până la urmă ce este un loc dedicat familiei dacă nu unul care te ajută să te manifești, să te exprimi, să trăiești? Așa că acest concept de living vine, dincolo de imaginea atipică, să te provoace să-ți pui întrebări adevărate pentru care să găsești răspunsuri adevărate, printre care: cum ai vrea să te simți acasă? Sper să te inspire și pe tine amenajarea de față!

Foto: Evelyn Muller

 

5 raspunsuri pentru Livingul gândit ca spațiu de refugiu, de tihnă pentru familie

 1. Diana spune:

  Unde este scurgerea de la chiuveta? 😳

  • Adela Parvu spune:

   Diana, există acum lavoarele cu scurgerea direct sub ele, gândită pe orizontală. Am găsit un model de acest tip și la noi. Am să scriu curând despre ele pentru că tipul nou de scurgere chiar este o inovație tehnologică.

   • Isabelle spune:

    Super! Astept cu nerabdare articolul despre subiectul acesta. La anul vreau sa-mi refac integral baia si am mare nevoie de informatii actuale. Multumesc.

 2. Isabelle spune:

  Absolut superb! Dar toate articolele tale sunt extrem de inspirationale. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *