adelaparvu.com despre ambient natural, arhitect Lorna de Santos, Casa Decor 2020, Foto Nacho Uribe Salazar (4)

In Designeri si Arhitecti, In trend

Interior contemplativ

Foarte rar designerii și arhitecții au ocazia să propună niște proiecte de tip concept, și mai rar să le și materializeze. Dar de fiecare dată când o fac reușesc să ne surprindă. Acesta este și cazul ambientului de mai jos, creat ca un manifest pentru sustenabilitate, pentru meditație și reînvierea meșteșugurilor artizanale. Creatorul ambientul este arhitecta Lorna de Santos, din Spania, unul dintre zecile de designeri și arhitecți invitați să participe la concursul Casa Decor 2020. Dintre toate conceptele prezentate al Lornei mi-a atras atenția prin delicatețea lui, dar mai ales prin umanitatea ce transpare dincolo de forme, texturi și materiale naturale. Plus, mult calm și echilibru, un ambient care te invită să trăiești, dar cumva cumpătat, cu recunoștiință și apreciere.

Suprafețe sunt finisate în texturi similare microcimentului, iar pereții au texturi naturale. Finisajele au fost executate de Cine Valentine Pinturas, iar iluminatul cu ajutorul celor de la Jung.

Suprafețele sunt finisate în texturi similare microcimentului, iar pereții au texturi naturale. Finisajele au fost executate cu materiale de la Cine Valentine Pinturas, iar iluminatul cu ajutorul celor de la Jung. Bateria, din colțul camerei, este din colecția Tubes Radiatori, cu poziționare din plafon.

Mobilierul este realizat din lemn masiv de către firma Detarima, iar piesele tapițate executate de către atelierul Pepe Penalver.

Piesele tapițate sunt executate de către atelierul Pepe Penalver, iar parchetul și finisajele din lemn la firma Detarima.

O piesă spectaculoasă este șemineul, dar care este realizat integral manual, după conceptul arhitectei. În blatul din lemn masiv de la Detarima, este inserat un recipient pentru bioetanol, flacăra acestuia fiind parcă protejată de un pliu al peretelui finisat cu tencuieli speciale de la Cine Valentine Pinturas.

O piesă spectaculoasă este șemineul, dar care este realizat integral manual, după conceptul arhitectei. În blatul din lemn masiv de la Detarima, este inserat un recipient pentru bioetanol, flacăra acestuia fiind parcă protejată de un pliu al peretelui finisat cu tencuieli speciale de la Cine Valentine Pinturas și protejat cu panouri fine, metalice.

adelaparvu.com despre ambient natural, arhitect Lorna de Santos, Casa Decor 2020, Foto Nacho Uribe Salazar (4)

Arhitecta Lorna de Santos. Foto via Casa Decor 2020.

Arhitecta Lorna de Santos. Foto via Casa Decor 2020.

Fiind un concept prezentat în cadrul unui concurs, ambientul este creionat într-o singură încăpere, în care arhitecta Lorna de Santos a reușit să materializeze, cu ajutorul colaboratorilor săi, ceea ce consideră a fi un interior ideal în zilele noastre. Adică unul care te transformă, te duce către tine, către inima ta, un decor perfect în ciuda imperfecțiunilor texturilor, unde manualitatea se simte și te domolește (vezi trendul Minimalism Spiritual). Îți dai seama că trebuie timp, timp pentru ca lemnul să fie atât de masiv, timp pentru ca texturile naturale să fie aplicate, timp pentru a aprecia fiecare gest, dar și fiecare minut care înseamnă viață. Da, este o singură încăpere, ca atare, spațiul încearcă să cuprindă și să sugereze modul în care ar putea fi creionate funcțiunile. Astfel, chiar dacă decorul general vorbește despre un living, într-un colț al acestuia, lavoarul din piatră cu o baterie neobișnuită, sunt obiecte ce indică sugestia pentru o baie în stilul văzut de Lorna. Da, Topografias del Placer, așa se numește conceptul ei, dar nu e vorba numai despre plăcerea vizuală, ci mai ales de cea contemplativă a vieții. Pe pagina ei de Instagram (vezi aici) a indicat și numele firmelor și atelierelor care au lucrat pentru acest interior, de la cei care au realizat spectaculosul șemineu la cei care au realizat mobila. Absolut minunat concept! Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Nacho Uribe Salazar

 

2 raspunsuri pentru Interior contemplativ

  1. Mihaela spune:

    Deci…wow!!!

  2. Elena Dorneanu spune:

    Mulțumesc, Adela ! Chiar contemplativ, interiorul te poartă într-o altă lume, ireal de suavă, chiar dacă pereții par bruți prin finisaje, culorile, mobilierul, totul este SF !! Nu mai avem „Galerie”, sau nu o găsesc eu ?? M-aș uita mai în amănunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *