adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (1)

In apartamente, Design Interior

Și-au renovat singuri locuința de 39 mp

Da, locuințele mici sunt o provocare pentru toată lumea, de la cei cu experiență în amenajări interioare la cei fără experiență. Și totuși, un ochi avizat contează, mai ales atunci când are de-a face cu artele vizuale. În cazul de față cuplul care a cumpărat locuința de față într-o clădire veche din capitala Poloniei, a decis să renoveze pe cont propriu. Știau că se înhamă la un proiect care le va lua timp, că se vor lovi de probleme tehnice, dar au mizat pe talentul prietenei lor, pictoriță, ca să-i ajute să obțină o atmosferă plăcută la interior. Când au cumpărat studioul de 39 mp, fiecare încăpere era compartimentată. Nu le plăcea însă faptul că totul era foarte mic, iar la bucătărie nu aveau lumină naturală. Le-a plăcut, în schimb, înălțimea spațiului de circa 2,70 metri și ferestrele largi . Dar hai să-ți spun mai multe despre cum au procedat, nu înainte să-ți pun planul locuinței ca să vezi cum era compartimentat înainte de renovare.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (7)

Înainte de a se apuca de treabă, chiar dacă nu aveau experiență, au rugat-o pe prietena lor să-i ajute în privința proporțiilor. Și-au dorit să desființeze zidul dintre bucătărie și living, ceea ce a fost posibil, conform expertizei tehnice. Apoi, li s-a indicat ca dormitorul lung și îngust să aibă patul pe mijloc, chiar dacă lățimea camerei era exact cât lungimea patului (circa 2,15 metri). Asta pentru a mai câștiga spațiu în living pentru a așeza o masă fix pe centrul peretelui comun cu dormitorul. Pentru ca accesul în dormitor să fie facil pentru două persoane și pentru a exista și loc pentru un mic de birou aproape de fereastră, dormitorul are două intrări, de o parte și de alta a patului. Bucătăria a fost deschisă, dar prin configurarea unei structuri de tip bar se delimitează spațiul ei față de living. Uite mai jos planul după renovare.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (2)

În timpul renovărilor au avut de îndepărtat tencuiala veche și zugrăveala cu calciu, ca pe vremuri. Odată ce au început să umble la pereți, au constat că dedesubt cărămida arăta foarte bine. Ba mai mult, au descoperit o arcadă veche pe care au lăsat-o la vedere deasupra ușii de la intrare. Practic, acest element a fost cel de la care a fost regândită întreaga amenajare.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (3)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (9)

Inițial se gândeau la ceva modern, ulterior au mers pe un stil combinat de industrial cu scandinav. Așa că în prima parte a locuinței, unde sunt spațiile umede, au placat pardoseala cu același tip de gresie gri cu muchii rectificate, mai apoi au recondiționat parchetul vechi, păstrându-l, chiar dacă scârțăia. Pereții i-au tratat cu vopsea lavabilă gri deschis, după ce i-au placat cu plăci de gips-carton, prin spatele cărora au trasat instalația electrică. Asta pentru că a fost mai economic decât să sape șanțuri și să refac tencuiala veche.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (6)

Locul de chiuvetă este integrat în ansamblul corpului de tip bar, care separă bucătăria de zona de zi.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (12)

În dreptul locului de luat masa au integrat și un loc pentru televizor, prizele fiind mascate de structură realizată cu lambriul din lemn vopsit antichizat.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (5)

Între zona de zi și dormitor spațiul este separat cu ajutorul a două uși culisante gândite ca uși de mobilier integrate în ansamblul placării din dreptul mesei.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (11)

S-au folosit, în dormitor, de înălțimea spațiului pentru a configura deasupra dulapului un extra loc de dormit pentru rude venite ocazional în vizită. Accesul la acest loc se face pe o scară metalic prinsă de una dintre noptiere.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (4)

Și baia este excelent exploatată, mai ales pentru mașina de spălat rufe. Zidul băii a fost mutat mai către centrul locuinței și spațiul câștigat l-au folosit pentru depozitare și amplasarea mașinii de spălat, loc pe care l-au închis cu o ușă culisantă. Totul simplu, cu placări din lemn vopsite deschis în dormitor și zona de masă, cu griuri urbane ușor de întreținut și care îmbătrânesc frumos și mai multă lumină în zona de zi. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (8)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta 39 mp, Design Alice Pochopien-Kuzniarz, Foto Michal Mutor (10)Foto: Michal Mutor

7 raspunsuri pentru Și-au renovat singuri locuința de 39 mp

  1. dana spune:

    dar unde este sifonierul? unde isi tin hainele?

  2. mihaela marin spune:

    este foarte frumos. mi-ar placea sa am parerea lor, avand in vedere ca sunt in plin proces de amenajare. bravo!

  3. Lucia spune:

    Îmi place mult patul din dormitor si măsuța. Îmi poți da mai multe detalii? As vrea și eu in genul.

  4. Andreeea spune:

    Totul e frumos si bine gandit la aceasta locuinta! 🙂 Imi place in special zona cuierului si cum a fost ascunsa masina de spalat (inclusiv spatiul de deasupra masinii). Usile de la dormitor sunt foarte discrete si utile, culoarea mobilierului, se imbina foarte armonios cu caramizile. 🙂 Simplu si totusi sofisticat, foarte frumos! 🙂

  5. Ionela spune:

    Buna Adela,

    Imi place foarte mult furnirul mobilei de dormitor (aspectul de vintage). As vrea sa te intreb daca acest aspect se poate obtine la o mobila cumparata de la naturlich care este cu furnir lemn wenge si ma gandeam ca as vrea sa o apelez la cineva din domeniu ca sa o vopseasca, crezi ca este posibil sa se obtine aceasta patina prin vopsire? Imi poti recomanda pe cineva?

    Multumesc si mult succes in toate proiectele tale! Ma bucur de fiecare data cand postezi ceva nou 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *