Se întâmplă ca spații aparent neprimitoare să poată fi transformate în locuințe funcționale și plăcute. Am ales să-ți prezint azi un apartament, care, în ciuda formei sale lungi și înguste, ce impunea o organizare de tip vagon a camerelor, avea un atuu: terasa. Fiind situat la ultimul nivel al blocului avea deschidere către un spațiu exterior. Însă cu ajutorul unui desinger, Mireia Pla, locuința a devenit o oază de relaxare, căci prin intervențiile prevăzute de ea, totul a fost reorganizat și mult mai luminos tratat. Primul lucru pe care designerul l-a aut în vedere a fost lumina naturală. Dar hai să-ți spun mai multe.
Când ai de-a face cu spații atipice, înguste, dar există posibilitatea de-a le deschide către alte zone ale casei, ele nu vor mai fi simțite ca fiind claustrofobe. Spre exemplu aici, bucătăria lungă și îngustă a fost deschisă către terasă prin intermediul unor suprafețele generoase de ferestre, dar s-au configurat și luminatoare în acoperiș, care lasă lumina naturală să pătrundă din plin deasupra blatului bucătăriei. Deși e loc de trecere dinspre holul de la intrare către interiorul casei, bucătăria nu mai este resimțită ca un spațiu neprimitor, ci din contră devine o zonă plăcută și funcțională. Pentru a diminua efectul de spațiu lung, designerul a prevăzut o masă de tip bar la capătul bucătăriei, perpedincular pe mobila desfășurată perimetral. Astfel, a fost subliniată și lățimea spațiului, dar și separarea față de restul.
Chiar dacă livingul nu beneficiază de ferestre de o parte și de alta a încăperii, designerul a prevăzut o deschidere laterală către terasă. În plus, a renunțat la holul de legătură și a extins camera înspre el, loc unde a poziționat masa și scaunele sufrageriei. De asemenea, a lăsat golurile ușilor libere, lumina pătrunzând dinspre bucătărie către living.
Mai departe, pe o zonă intermediară între living și dormitor, s-a folosit de spațiul ce avea o diferență de nivel, pentru a crea un loc de odihnă și posibil de găzduire al oaspeților. Arată ca o nișă înconjurată de un ansamblul de mobilă albă, fără mânere, cu rol de depozitare.
Dormitorul este mai boem amenajat, feminin, accentele decorative fiind la nivelul tapițeriei, corpurilor de iluminat și obiectelor. În rest, spațiul a fost tratat cât mai simplu și curat cu puțință. De altfel, zugrăvelile în alb ajută aici pentru camuflarea formei atipice a locuinței, unde sunt prezente diferențe de nivel, golurile nu sunt neapărat aliniate cu alte deschideri. Parchetul din stejar aduce căldură locuinței, iar restul pieselor, care atrag atenția, cum ar fi canapeaua cu tapițerie din catifea, pernele decorative, covoarele imprimă senzația de confort și colorează ambientul. Piesele mai mici, de la măsuțe, la scaune, aduc note rustice în context urban. Dar terasa rămâne atracția principală, iar designerul a prevăzut totul astfel încât deschiderile către ea să existe și imaginea ei să inspire o stare de relaxare. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via Vuong
Până pe 15 maritie 2017 ai șansa să câștigi ferestre de mansardă VELUX pentru renovarea podului tău. Participă și tu și vei beneficia de ferestre, accesorii pentru acestea, montajul lor și consultanță din parte unui arhitect. Ai toate detaliile despre concurs pe www.povestidinmansarde.ro
10
Superb! Ideea poate fi aplicata si vechilor case stil vagon, la care ai de obicei doar un straif ingust de curte….
Frumos ! Dar ce se intampla cu terasa cand ploua ?!
Ahh…ce terasa! Cred ca e un vis sa-ti bei cafeaua la prima ora a diminetii pe terasa, inconjurata de atatea perne colorate. Superb!
Buna! este foarte frumos apartamentul. noi am cumparat de curand o pensiune cu restaurant in germania si trebuie sa o renovam. ati putea sa ne recomandati un designer de interioare? multumim, fam. bellon
Terasaaa. Cine nu si-ar dori un conltisor atat de frumos ?