adelaparvu.com despre acoperisuri in stil traditional Tegola, casa Bucovina, Foto Tegola (2)

In Constructii, Romania Mea

Materiale moderne pentru acoperișurile caselor în stil tradițional

Există zone din România unde arhitecții sunt atenți la arhitectura locală și concep noile case ori pensiuni în stil tradițional reinterpretat. Dar ritmul de construcție s-a schimbat mult de pe vremea bunicilor noștri, ca să nu mai spun în despre tipul materialelor folosite. Pe vremuri casele se construiau mai lent, datorită timpului necesar pentru uscarea diverselor materiale, dar și pentru că era multă muncă manuală implicată în finisarea lor. Spre exemplu, pentru acoperișuri, șindrila, șița și acum se face manual din lemn, doar că au rămas foarte puțini meșteri care să mai producă așa ceva. Apoi, oricât ar fi șindrila, de frumoasă, fără o întreținere laborioasă și metodică în timp, acoperiul este afectat. Care ar fi soluția? Îți spun imediat una dintre soluții, aplicată cu succes de către arhitecții din zona Bucovinei.

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect conceput de arh. Bogdan Adomniței

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect conceput de arh. Bogdan Adomniței

adelaparvu.com despre acoperisuri in stil traditional cu Tegola, proiect casa Arh Bogdan Adomnitei, Foto Tegola (1)

Am fost în urmă cu doi ani de zile în nord-estul țării, unde am descoperit lumea fascinantă a satului bucovinean. Mi-au plăcut porțile și gardurile construite în același stil, chiar dacă variau ca și nuanțe de la casă la casă, dar care parcă legau comunități întregi. Apoi mi-au plăcut foarte mult casele. Nu e de mirare că în Bucovina s-a dezvoltat turismul, căci sunt multe obiective preponderent religioase și istorice de vizitat, dar e de apreciat faptul că tot mai multe proiecte cu fonduri europene se materializează aici în spiritul locului.

Pensiune cu acoperiș Tegola, proiect semnat de arh. Olteanu

Pensiune cu acoperiș Tegola, proiect semnat de arh. Olteanu

adelaparvu.com despre Tegola pentru acoperisuri in stil traditional, proiect casa Arh Olteanu, Foto Tegola

adelaparvu.com despre Tegola pentru acoperisuri in stil traditional, proiect casa Arh Olteanu,Foto Tegola

M-am bucurat să constat că în comparație cu Maramureș, în Bucovina sunt arhitecți responsabili care se gândesc la specificul zonei și reinterpretează foarte reușit stilul tradițional, folosind materiale actuale. Iar acoperișurile sunt primele pe care le zărește oricine când se apropie de o localitate, așa că deseori în locul șiței arhitecții folosesc Tegola. Am vrut să aflu de ce, așa că am vorbit cu arhitecții Ciprian Hison și Elena Hison (elena@hison.ro), care semenează multe proiecte de case, dar și pensiuni, precum și cu arhitectul Sebastian Adamovici (office@defrumu.com), care-și petrece mult timp pe șantiere pentru a fi sigur că proiectele sale se materializează calitativ.

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect casă semnat de arh. Ciprian Hison

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect casă semnat de arh. Ciprian Hison

Detaliu acoperiș Tegola. Proiect casă semnat de arh. Ciprian Hison

Detaliu acoperiș Tegola. Proiect casă semnat de arh. Ciprian Hison

Arhitecții spun că șarmul caselor de ordinioară este dat de experiența la care s-a ajuns în sute de ani în privința construcțiilor din zonă, oamenii învățând și transmițând mai departe ce materiale rezistă mai bine în timp, materiale de construcție prelucrate din resurse locale. Și stilul construcțiilor este imprimat de stilul de viață, dar și de climă. În Bucovina iernile nu sunt ușoare, iar cantitatea de precipitații este consistentă de-a lungul anului, zăpadă iarna, ploi primăvara și toamna. Așa că forma acoperișului este una specifică, cu pante care să împiedice stagnarea zăpezii și a apei de ploaie. În ultimii ani însă, din cauza schimbărilor climatice, verile sunt destul de toride. În asemenea condiții, este necesar ca acoperișurile caselor să facă față cu brio la temperaturi extreme, să fie etanșeizeze perfect acoperișul, una dintre cele mai vulnerabile părți ale casei în timp și să îmbrătrânească frumos.

adelaparvu.com despre acoperisuri in stil traditional Tegola, casa Bucovina, Foto Tegola (3)

adelaparvu.com despre Tegola pentru acoperisuri in stil traditional, Design casa Arh. Bogdan Adomnitei, Foto Tegola (2)

Sunt multe acoperișuri cu lucarne configurate sub formă de arce în județul Suceava, pe semirotund, ceea ce implică muncă pentru montarea învelitorii. Dar materialele Tegola se pretează excelent pentru astfel de acoperișuri. De ce? Pentru că sunt ușor de montat, rezistă mult în timp, iar în privința esteticii ele seamănă foarte bine cu șița ca ritm și culoare. Arhitectul Elena Hison spune că și la capitolele financiar și timp de execuție, învelitorile Tegola sunt mai puțin costisitoare decât șindrila din lemn. În plus, grație flexibilității învelitorilor Tegola, nu este nicio problemă ca acestea să îmbrace etanș și estetic lucarne specifice zonei.

adelaparvu.com despre acoperisuri Tegola, proiect casa Arh Sebastian Adamovici , Foto Tegola (2)

Arhitectul Sebastian Adamovici spune că a început să folosească Tegola în urmă cu 10-15 ani, pe vremea când acest material nu era atât de cunoscut la noi, dar care oferea avantajele legate de costuri, montaj, rezistență în timp și aspect plăcut. El spune că aceste materiale se află în topul recomandărilor sale alături de țiglă și cupru, pentru care trebuie gândită o altă structură de acoperiș (mai solidă în cazul țiglei) sau pentru care meșterii trebuie să fie înalt calificați, materialul fiind scump (în cazul cuprului).

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect casă semnat de arh. Sebastian Adamovici

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect casă semnat de arh. Sebastian Adamovici

Partea bună la învelitorile Tegola este faptul că pot fi montate pe orice tip de acoperiș, indiferent de pantă și indiferent de zona geografică. Cei de la Tegola au soluții inclusiv pentru acoperișurile tip terasă, deci plane, și chiar și pentru acoperișuri verzi. Dar atunci când vine vorba de acoperișuri pentru case sau pensiuni gândite în stil tradițional, cu siguranță vei găsi sistemul complet la Tegola, de la învelitoare la sistemul de apă pluvială (jgheaburi și burlane), la un raport preț-calitate avantajos. Ca orice firmă mare, Tegola, unul dintre liderii mondiali la capitolul producție șindrilă bituminoasă, este prezentă cu produse accesibile și în magazinele de bricolaj, dar gamele mai estetice și mai variate le găsești direct la sursă, la reprezentanța companiei AICI sau prin distribuitori autorizați.

adelaparvu.com despre acoperisuri Tegola, cabana zona Suceava (2)

Din 2008 Tegola oferă și cursuri gratuite de montaj, așa că dacă ești meșter e bine să știi despre asta și să mergi la cursuri pentru a primi certificarea de montator calificat (vezi AICI lista cu montatori certificați).

Cabana de munte din bârne de lemn cu acoperiș Tegola

Cabana de munte din bârne de lemn cu acoperiș Tegola

adelaparvu.com despre acoperisuri Tegola, cabana zona Suceava (3)

Ai toate informațiile și datele necesare pe site-ul www.tegola.ro referitoare la produse și servicii, dar și filmulețe cu instrucțiuni de montaj, iar pe pagina de Facebook/Tegola ai multe imagini cu case de la noi, precum și noutăție legate de promoții și concursuri. Cert este că arhitecții, precum Sebastian Adamovici, consideră astfel de învelitori, care se află în lista sa scurtă de preferințe, mult mai bune decât tabla, pe care pur și simplu spune că nu ar recomand-o niciodată, mai ales pentru construcții concepute într-un stil tradițional reinterpretat. Așa că, dacă îți place acest stil, dacă forma acoperișului este mai deosebită, merită să știi despre acest material de învelitoare și să te consulți cu arhitectul casei tale. Casele și pensiunile pe care le vezi în imagini sunt toate cu acoperișuri îmbrăcate cu Tegola și cu siguranță îți vor da noi idei. Sper ca informațiile acestea să-ți fie de folos!

adelaparvu.com despre acoperisuri in stil traditional Tegola, casa Bucovina, Foto Tegola (2)

adelaparvu.com despre acoperisuri in stil traditional Tegola, casa Bucovina, Foto Tegola (1)

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect casă semnat de arh. Bogdan Adomniței

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect casă semnat de arh. Bogdan Adomniței

adelaparvu.com despre acoperisuri in stil traditional cu Tegola, proiect casa Arh Bogdan Adomnitei, Foto Tegola (3)

Pensiune cu acoperiș Tegola. Proiect semnat de arh. Ciprian Hison

Pensiune cu acoperiș Tegola. Proiect semnat de arh. Ciprian Hison

Pensiune cu acoperiș Tegola. Proiect semnat de arh. Ciprian Hison

Pensiune cu acoperiș Tegola. Proiect semnat de arh. Ciprian Hison

adelaparvu.com despre acoperisuri in stil traditional Tegola, proiect casa Arh Ciprian Hison, Foto Tegola (5)

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect conceput de arh. Bogdan Adomniței

Casă cu acoperiș Tegola. Proiect conceput de arh. Bogdan Adomniței

adelaparvu.com despre Tegola pentru acoperisuri in stil traditional, Design casa Arh. Bogdan Adomnitei, Foto Tegola (1)

7 raspunsuri pentru Materiale moderne pentru acoperișurile caselor în stil tradițional

  1. Dana Olteanu spune:

    Buna, Adela!
    Am folosit si noi Tegola pentru prima oara acum 2 ani, pentru una dintre cele mai frumoase casute pentru copii pe care le-am creat, Ayan alba: http://www.casutekalman.ro/ayan.html. A fost combinatia de acoperis gri la o casuta alba, la dorinta clientei, iar rezultatul ne-a multumit foarte tare pe toti. 🙂
    Noua ne-a placut acoperisul, mesterul l-a montat foarte usor pe casuta, iar culorile disponibile pe piata ne vor face sa alegem cu siguranta Tegola si la alte casute pe care le vom construi pentru incantarea copiilor!

    DIGITAL CAMERA

  2. Simona spune:

    Sint uimita de ce vad.As dori sa cer consultare in legatura cu salvarea si extinderea unei case ,unde ma pot adresa?
    Multumesc

  3. Mihai spune:

    Buna seara , ma bucur foarte mult sa gesesc pe pagina dumneavoastra o casa la care am lucrat foarte mult atat la interior cat si la exterior , felicitari pentru tot ceea ce faceti si o sa va urmaresc postarile cu mare interes .

    https://www.facebook.com/lemnartbucovina/photos/pcb.932497450127281/932497316793961/?type=3&theater

  4. Munteanu Doru spune:

    Tegola da dar cu o mentiune: ca sa iasa acel acoperisul cu aspect traditional trebuie folosita Tegola Premium Antracit. Aceasta este si cea din pozele publicate in articol. Tegola simpla e o porcarie, buna de pus doar pe wc-uri si cotete. Tegola Premium Antracit este total altceva, este o diferenta ca de la cer la pamant fata de tegola simpla. Si mai este o solutie care imita bine sindrila: Novatik Natura Wood https://novatik.ro/tigla-metalica-acoperita-cu-roca/galerie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *