adelaparvu.com despre gradina frumoasa cu gard din piatra, gard ca fatada unei casei, design Slater Associates Landscape Architects

In Amenajari Gradina, Gradina, Idei pentru acasa

Nu m-aș fi gândit la un gard ca la fațada unei case

Îți spun sincer că prima dată când am dat peste grădina aceasta m-au uimit împrejmuirile, respectiv gardul de piatră. Da, nu-i așa că arată interesant? Și nu doar atât, dar se știe că pentru ca o grădină să poată fi bine menținută, gardul nu e bine să fie coplet închis sau obturat, așa cum sunt multe la noi zidite. De ce? Pentru că împiedică circulația aerului, ori curenții de aer sunt importanți pentru plante și sol, căci au rolul de ventilare. În plus, când aerul circulă, au loc și insectele, care sunt întotdeauna binevenite într-o grădină, mă refer la cele benefice, desigur. Să nu-mi spui că nu ți-ar plăcea să ai fluturi în grădină sau buburuze, că nu te cred.

adelaparvu.com despre gradina frumoasa cu gard din piatra, gard ca fatada unei casei, design Slater Associates Landscape Architects (6)

Dar uite că de la gardul cu pricina am aflat și povestea acestei grădini. Este una absolut deosebită, concepută de peisagiștii americani de la Slater Associates Landscape Architects. Spun deosebită nu doar pentru că este frumos aemanajtă, dar și pentru că ani de zile a fost parte din circuitul de vizitare a grădinilor selectate de către Societatea Americană de Horticultură. De unde a pornit ideea acestei amenajări? Ei bine, n-ai să crezi, dar aici exista un vechi hambar cu fundația de piatră. Proprietarii și-au dorit să păstreze aceste rămășițe și să le integreze cumva în vasta proprietate pe care o dețin. Așa s-a născut acest proiect denumit Secret Garden.

adelaparvu.com despre gradina frumoasa cu gard din piatra, gard ca fatada unei casei, design Slater Associates Landscape Architects (3)

Îți poți da seama după forma gardului, dar cel mai bine după planul amenajării pe care-l poți vedea aici, că e totul se încadrează pe locul unei foste clădiri. Peisagiștii au tranformat soclul vechiului hambar într-un gard, l-au înălțat și așa au obținut imaginea aceasta de-a dreptul surprinzătoare. Nu doar că au îndeplinit dorința proprietarilor, dar acum gardul chiar aduce aminte de clădirea care a existat cândva aici. În plus, mie mi se pare o idee foarte ingenioasă chiar și pentru un gard nou. Nu neapărat cu ferestre cum s-a făcut aici, dar cu zăbrele și tot ar arăta interesant. Pe proprietate există și un izvor natural care a fost direcționat către acest colț de grădină, așa că podețul nu e întâmplător. Cred că e un sentiment grozav să te retragi aici, după zidurile acestea. Ai impresia că ești într-o încăpere deschisă către…univers. Mi-a plăcut mult! Hai că te las să te bucuri de imagini. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gradina frumoasa cu gard din piatra, gard ca fatada unei casei, design Slater Associates Landscape Architects (1)

adelaparvu.com despre gradina frumoasa cu gard din piatra, gard ca fatada unei casei, design Slater Associates Landscape Architects (2)

adelaparvu.com despre gradina frumoasa cu gard din piatra, gard ca fatada unei casei, design Slater Associates Landscape Architects (4)

adelaparvu.com despre gradina frumoasa cu gard din piatra, gard ca fatada unei casei, design Slater Associates Landscape Architects (7)

adelaparvu.com despre gradina frumoasa cu gard din piatra, gard ca fatada unei casei, design Slater Associates Landscape Architects (9)

adelaparvu.com despre gradina frumoasa cu gard din piatra, gard ca fatada unei casei, design Slater Associates Landscape Architects (5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *