adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (1)

In Case, Design Interior, Gradina, Gratare

Casa e frumoasă, dar să vezi veranda cu bucătăria de vară

Ăsta e un exemplu elocvent de casă cu spații exterioare ideale pentru petrecerea timpului liber. Dacă în arhitectura noastră tradițională există prispa, cerdacul ca spațiu tampon între exterior și interior, aici există o verandă generoasă, acoperită și utilată. Deși majoritatea românilor cred că amenajarea terasei sau prezența unui cerdac sunt doar costuri în plus atunci când își construiesc casa, după ce ai să vezi cum arată veranda asta ai să realizezi că un asemenea spațiu este cel mai folosit pe toată durata sezonului cald, din primăvară până în toamnă. Deci, merită să ai așa ceva, căci e ca o cameră în aer liber. Eu dacă aș avea o asemenea casă nici n-aș mai simți nevoia să merg în vacanțe.

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (4)

Materialele și arhitectura acestei case îți spun vorbesc din prima despre stilul mediteranean. Deși pare generoasă din imagini, să știi că e o casă de dimensiuni medii, una veche transformată și modernizată, situată în Costa Brava din Spania. Un asemenea model de casă ar fi potrivit la noi în special în zona Dobrogei, acolo unde soarele bate cu putere și unde piatra este materialul tradițional. De asemenea, alături de piatră și acoperișurile cu olane sunt specifice zonei Dobrogei și evident litoralului nostru. Păcat că oamenii nu-și mai fac astfel de case și mai ales astfel de verande. De ce? Pentru că piatra bine aleasă rezistă nu doar la ciclurile îngheț-dezgheț, ci și la aerul cu salinitate mai crescută. Unde mai pui că piatra asigură un mediu plăcut pe timp de vară, fără consum suplimentar de energie electrică folosită pentru sistemul de ventilație cu aer condiționat.

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, terasa cu piscina, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (16)

În cazul de față casa aceasta veche a fost renovată, dar accentul s-a pus îndeosebi pe crearea spațiilor exterioare. La interior camerele au fost lărgite, mă refer la zona de zi, unde un living generos a fost recreat cu plafoanele în boltă tipice acestei zone spaniole. Zona de zi cu living, sufragerie și bucătărie este poziționată pentru a avea acces direct la veranda generoasă, o adevărată bucătărie și sufragerie în aer liber. La etaj e situat dormitorul, dar și acesta are un mic balcon, binevenit ca spațiu de legătură între exterior și interior. Mi-a plăcut baia, care are un mobilier fix din ciment cu pigmenți naturali, rezistent la apă și care se încadrează frumos în arhitectura clădirii.

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (7)

Desigur spațiul de senzație aici e veranda, completată mai departe cu alte funcțiuni. Există o zonă de terasă cu mobilier fix orientată către mică, dar binevenita piscină. Spațiul modest al curții a fost excelent exploatat pentru a fi configurate atât zonele funcționale, cât și spațiul de grădină. Au avut grijă în principal la arborii vechi, cum ar fi măslinul secular prezent aici. Fiind o grădină în pantă și amenajarea a fost adaptată terenului. Contrucția verandei s-a făcut în așa fel încât să umbrească fațada casei, deci mai multă răcoare la interior pe timp de vară, dar și zona de mobilier fix de lângă piscină, astfel încât să nu mai fie nevoie de umbrele sau alte sisteme de umbrire. Combinația de materiale, piatră, lemn, pavaje ceramice creionează o ambianță rustică, naturală, care încântă. Tare mult mi-a plăcut casa asta. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (10)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, terasa cu piscina, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (15)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (12)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, terasa cu piscina, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (14)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (13)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, terasa cu piscina, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (17)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (1)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (3)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre casa din piatra cu veranda si bucatarie de vara, casa Spania, Costa Brava, design Produccions de Disseny Bellera, Foto ElMueble (4)
Sursa foto: ElMueble

11 raspunsuri pentru Casa e frumoasă, dar să vezi veranda cu bucătăria de vară

 1. vasile spune:

  Buna dimineata,
  Foarte elegant si linistitor spatiul creat chiar daca este o renovare. S-au pastrat elementele rustice si s-au introdus tente de arhitectura moderna dar folosind materiale cat de cat traditionale. Dar totusi, si cu o casa asa frumoasa, merita sa evadezi intr-un concediu ( poti sa vezi alte case mai frumoase si mai colorate).
  O zi frumoasa si un weekend minunat.

 2. solaria spune:

  O nebunie de casă! Unde este luminos, rustic și-s culori calde , naturale…mă îndrăgostesc la prima vedere!
  Nu pot sa-ți spun cât imi plac rafturile astea ale lor încastrate în perete și cele de la bucătărie fără uși, care obligă la ordine și curățenie impecabilă!.

 3. Veroniza spune:

  SUPERBA !!!!

 4. Liliana spune:

  Vai, cat de frumos!! Adela, la multa bucurie iti doresc!:-) Esti de poveste cu postarile tale minunate! Sa ne traiesti si sa ne inseninezi zilele mereu cu articolele tale inspirate!

  • Adela Parvu spune:

   Da, este un exemplu despre cum poti imbina traditionalul cu modernul. Ma straduiesc sa arat genul acesta de amenajari care sa ne inspire 🙂 Ma bucur daca-ti place!

 5. Ana Simona spune:

  Imi place casa dar mai superba este veranda si cum se vede seara knd se aprind luminile,ceva deosebit…imi plac postarile tale si apreciez ca faci asemenea articole pentru noi,cititorii!

 6. manuela spune:

  Superba. Ador stilul mediteranian. Pietrele de rau din baie cum se pot trata? Oare se comporta bine si la dus? Imi doresc sa le fac la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *