Am tot spus eu că stilul unei locuințe este dat de combinațiile de obiecte și piese de mobilier. Ei bine, acum am un exemplu elocavent pentru asta. Uite, aici deși e un apartament generos situat la ultimul etaj, proprietarii au rămas în pană de idei și de buget. S-au trezit cu o locuință în care spațiul de zi era lung și îngust și în plus nu știau cum să organizeze interiorul ca le fie bine și lor și celor doi copii. Dar când nu te pricepi, cea mai bună soluție este să apelezi la un specialist. Banii pe care îi dai lui pentru consulație sau servicii te scutesc de alte cheltuieli și în plus te vor ajuta să-ți găsești stilul. Ți-am postat planul ca să vezi cum arată acum locuința.
Intrarea în casă se face pe un hol lung și îngust din care în față se vede livingul, în stânga e separat cu o ușă locul de birou, iar mai departe deschisă este bucătăria. Aceasta comunică liber și cu spațiul de living. Proprietarii aveau inițial mai multe încăperi, dar mici și insuficient iluminate natural. Au apelat la designerița Maria Lopez care le-a regândit planul casei. Aceasta a renunțat la spațiile separate din zona de zi și a integrat piesele de mobilă și obiectele pe care prorpietarii madrileni le aveau deja. Cum a procedat? Pentru existau deja finisajele, cum ar fi pardoseala, pereții i-a tratat ca într-un loft. Dacă tot a deschis spațiile și acestea comunică, deci arată ca un mini spațiu de hală a prevăzut pereți îmbrăcați cu finisaj de cărămidă. A vopsit-o alb ca să ilumineze spațiile și să amplifice senzația de lumină. Bucătăria este foarte simplă în alb și gri antracit, dar pentru ca s-o mai umanizeze a adăugat o mască pentru hotă din lemn și a poziționat o vitrină rustică cu finisaj antichizat în zonă (care se leagă de obiectele cu aspect vintage din living).
Mai departe, în living, care are deschidere către mica terasă de la etaj a combinat piesele de mobilier și deocrațiunile existente. Inițial proprietarii aveau doar o sofa de două locuri și se gândeau să aranjeze livingul într-un stil rustic elegant, dar aveau și piese moderne. Designerița, dacă tot a mers pe un stil de locuință loft, adică ceva eclectic, a știut să combine piesele. A propus însă ca o nouă canapea să fie cumprată pentru ca familia să aibă loc împreună în living, a adăugat două taburete tip masă, a completat cu două scaune colorate numai bune pentru când vin oaspeți în vizită și a ales câteva perne decorative colorate pentru a lega și a înveseli ambientul. Și da, strategic a poziționat o plantă verde într-un colț al camerei, care te duce cu gândul la terasă, dar care este binevenită și din punct de vedere al decorului.
Din camera de zi se face trecerea către cele două dormitoare, cel al copiilor și cel matrimonial. Spațiile de depozitare au fost cele gândite din start. În dormitorul părinților un perete între este alocat dulapurilor de haine și acestea sunt simple, albe, mate ca să nu bată la ochi. În rest totul simplu, chiar cu un aer industrial marcat de betonul structurii parțial la vedere parțial și același finisaj de cărămizi albe în dreptul patului. Culoare? Da, prin așternutul de pat pentru că acesta are o suprafață mare. În dormitorul copiilor este creată o zonă interesantă, respectiv lavoarul este la vedere, pe când cada și vasul wc separate. De ce? Pentru că a doua baie nu beneficiază de lumină naturală, iar soluția asta rezolvă problema. Spațiul de birou este separat. S-a creat încăperea undeva unde este lumină. În camera copiilor există o fereastră de mansardă, dar insuficientă pentru loc de studiu.
Ziceam de poziționarea mobilierului. Da, contează foarte mult mai ales când ai un spațiu lung și îngust cum e zona de zi din această casă. Noi de regulă ne gândim la canapea să o așezăm pe una din laturile peretului din cameră, dar uite aici soluția asta asigură loc pentru mai multe piese, dar nici nu încurcă accesul către terasă. Când așezi mobila trebuie să te gândești dacă poți deschide ușor sertarele sau ușile, dar și dacă există loc de trecere către alte zone din casă. În plus, dacă centrul camerei rămâne liber, nefolosit ai senzația că încăperea este golașă. Și uită-te încă o dată ce impact au decorațiunile. Nu trebuie să fie totul colorat, dar dacă într-o cameră ai câteva perne colorate, o piesă mai mare cum e un scaun și o vază sau un obiect de decor în ton, plus o plantă verde, toată atmosfera se schimbă. Aceste pete de culoare atrag atenția și restul se armonizează ușor. Creezi legături între diferite obiecte, dar le așezi nu toate într-un colț, ci le răspândești prin cameră. Mie mi-au plăcut soluțiile. Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: Espaciodeco.com/ MicasaLike
Foarte frumoasa si bine gandita amenajarea acestei case. Imi place ca este luminoasa si emana caldura
Si mie mi-a placut Raluca. Dar ai vazut ce diferenta este intre cum arata livingul fara decoratiuni si dupa ce l-a aranjat designerul?
Este mult mai cald ca si atmosfera livingul dupa amenajare si are un are mult mai confortabil si mai de „acasa”, e mai personal.