adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas 18

In Case, Design Interior

I-a luat cinci ani să-și facă singură casa, dar e una prietenoasă mediului

Peste tot în lume există oameni carenu doar spun că vor să aibă grijă de fabuloasa planetă pe care trăim, ci chiar trec la fapte în privința asta. Când vine vorba despre case sustenabile, ecologice, din materiale naturale, cum vrei să le spui, procesul de construcție este unul lent. Da, nu te poți aștepta să ai casa gata peste noapte, de aceea sunt puțini pioneri, le-aș zice, care se încumetă pentru așa ceva. De data aceasta îți spun despre Giuliana Capello, jurnalistă specializată în ecologie, care a decis să se mute din oraș într-o comunitate de oameni pasionați de natură, care locuiesc cu toții în case făcute de ei și care cu fiecare construcție experimentează noi soluții de purificare a apelor menajere, de colectare a apei de ploaie, de captare a energie solare sau eoliene. De asemenea, în comunitatea aceasta există un mare apetit de-a găsi rețete pentru zidării neconvenționale. Casa Giulianei arată ca una artistică și până la urmă este de înțeles pentru că demersul ei n-a fost unul estetic, ci o joacă serioasă prin care pe parcursul demarării lucrărilor să înglobeze materiale reciclate, recuperate pentru a vea o locuință ecologică și sustenabilă, adică cât mai puține resurse de utilizat.

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas 20

Un aspect foarte important în orice construcție eco este folosirea materialelor locale, să fie la îndemână pentru a nu polua mediul transportându-le. Casa ei, ridicată lângă Sao Paolo, are o structură din lemn de eucalipt, un arbore care se reface repede, și care se găsește din plin acolo. Pe baza planurilor întocmite de arhitecta Lara Freitas, casa a fost prevăzută cu o structură din lemn, iar zidurile, fiecare în parte au fost ridicate prin tehnici diferite. Nu degeaba a durat atât de mult construcția casei. Dacă pentru structură a apelat la cei din comunitate, pentru multe din zidurile casei sale Giuliana a pus mâna singură și a clădit bucată cu bucată fiecare cameră. Spre exemplu, în dormitoare acolo unde vei vedea pereți cu bucăți circulare din lemn să știi că la fiecare segment de 70 de cm înălțime a trebui să aștepte pentru a se usca și apoi să clădească în continuare. Este o tehnică denumită corkwood și este destul de minuțioasă. Zidăria are o rețetă clară, dar compoziția trebuie și ea lăsată la macerat, dacă e să spun așa, timp de o săptămână până ce capătă consistență ca de lut. Partea bună este că se folosesc materiale locale, iar bucățile de lemn sunt recuperate de la resturile rezultate în urma poziționării și ajustării trunchiurilor pentru structură. Alți pereți au fost ridicați cu plase de nuiele și apoi tencuiți, alții din cărămizi de chirpici, apoi unii cu sticle reciclate și folosite pe post de cărămizi în combinație cu zidărie naturală.

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (10)

În tot sistemul casei acoperișul verde are un rol foarte important. Nu doar că arată bine și camuflează construcția în peisaj, dar este gândit să izoleze casa și să ajute la captarea apei de ploaie, depozitată în tancuri îngropate. O parte din această apă este folosită pentru irigarea grădinii și altă parte pentru baie. La bucătărie apa provine de la un izvor și este excelentă pentru băut. Curățarea apelor negre (baie) și gri (menajre de la bucătărie și duș) se face cu ajutorul unui sistem eco ce implică forța bacteriilor de a absorbi substanțele dăunătoare, astfel că în natură sunt eliminate doar ape curate. Există o serie de rezervoare care ajută la filtrarea acestor ape menajere. Dacă te întrebi despre electricitate, ei bine casa nu este conectată la infrastructură, la rețea. Giuliana spune că asta te provoacă să trăiești în ritmul naturii, să-ți termini treaba cât mai este lumină naturală. Și da, multe ferestre, uși și panouri cu vitralii au fost recuperate de la clădiri vechi. Giuliana crede că oamenii aruncă multe lucruri încă bune doar de dragul modei.

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (9)

Casa arată neobișnuit, dar zău că mie îmi place. E ca un colaj tridimensional de materiale, culori și idei, dar mai ales experiențe și emoții. Împreună cu partenerul ei Giuliana a încapsulat în zidurile modelate de mână multe amintiri frumoase. Zile de-a rândul au petrecut clipe de neuitat alături de prieteni care s-au alăturat lor să-și murdărească mâinile în argilă și să clădească împreună o casă specială. Da, are ferestre mari și înălțimea rezultată e mare, dar suprafețele aceste vitrate compensează lipsa iluminatului artificial. Casa are 150 de metri pătrați, deci este una generoasă și acum că e finalizată a devenit loc de studiu, de vizitat pentru cei dorinici să afle mai multe despre construcții sustenabile. Multe piese de mobilă sunt recuperate și recondiționate, iar o parte din finsaje, cum e mozaicul de la baie sunt din resturi de la alte construcții. Guliana, care scrie pe blogul Gaiatos e Gaianos a publicat și o carte – Meio Ambiente Ecovilas, iar dedicarea ei pentru natură a fost demosntrată și prin modul cum a ales să trăiască. Casa este al treilea înveliș al nostru, după piele și după haine, iar Giuliana a decis că trebuie să fie unul în armonie cu mediul. Se simte bine și este fericită, iar asta este cel mai important aspect în final. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (2)

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (1)8

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (8)

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (1)

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (5)

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (4)

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (3)

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (7)

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (11)

adelaparvu.com despre casa sustenabila, Giuliana Capello, arhitect Lara Freitas (6)Surse foto: Planetasustentavel  

6 raspunsuri pentru I-a luat cinci ani să-și facă singură casa, dar e una prietenoasă mediului

 1. Anca spune:

  Minunat! 🙂 Multunesc, Adela! <3

 2. iva zancu spune:

  nu as locui in astfel de casa

 3. mara spune:

  cata forta interioara iti trebuie sa lasi toata spoiala vietii in urma si sa vezi ce conteaza cu adevarat!bravo lor!

 4. JE spune:

  Vezi ca ai facut o gresala:
  – NU este cor-K-wood
  – Este cor-D-wood
  https://www.youtube.com/results?search_query=cordwood

 5. Mocanu Laura spune:

  Buna ziua, daca nu este conectata la retea electrica, de ce are lampi si lustre?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *