adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (3)

In Case, Design Interior

Au lăsat orașul pentru a descoperi poveștile de la țară

Viața, de multe ori, parcă se derulează prin fața noastră, dar nu și prin noi. Încercăm să facem multe, dar nu știm de ce sau pentru ce și ne trezim dintr-o dată nefericiți. Îmi aduc aminte de soții Ghiță din satul Criț, care spuneau că s-au mutat la țară pentru că e timpul să mai și trăiască. Cum adică? Adică să savureze momente pe care mulți dintre noi le considerăm banale, cum ar fi o dimineață superbă, o pâine caldă făcută în cuptor, jocul fumul de la focul din curte sau gingășia vreunei flori pe care a poposit o insectă colorată. Când te uiți cu atenție în jurul tău, când îți dai răgazul să vezi, să auzi, să miroși, să atingi, să guști îți dai voie de fapt să simți, să treacă prin tine experiențele de zi cu zi. Și atunci poți spune că trăiești, că te bucuri că exiști, că ești tu. Ei bine, soții de care-ți voi spune azi sunt unii care simt că trăiesc atunci când descoperă lucruri vechi. Pentru ei nu sunt doar obiecte, ci frânturi din viețile celorlați, crâmpeile din ceea ce alții au simțit la un moment dat bun și frumos în viața lor. Pentru cuplul de care îți zic azi a trăit înseamnă să aibă viața plină de povești…

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (2)

Există o rugăciune care mie îmi place foarte mult și care are un vers superb care sună așa “Iartă-mă Doamne pentru tot ce aș fi putut să simt și nu am simțit”. Da, sunt multe lucruri pe care nu le vedem, nu le auzim cu adevărat. Le luăm pur și simplu de-a gata fără să ne oprim asupra lor, fără să ne bucurăm. Soții Marion și Andrew sunt un cuplu ajuns la vârsta a treia și și-au dat seama că și-ar dori să trăiască în tihnă, înconjuranți de lucruri frumoase care vorbesc despre oameni frumoși. El este polonez, iar ea olandeză. Au locuit în mai multe părți, în Occident, în Țările de Jos, au călătorit prin lume, au avut și o locuință în Varșovia, dar au hotărât să se retragă la țară. Și nu doar că au adoptat un stil de viață mai liniștit și în ritmul naturii, dar aici, în mediul rural, printre vechiturile aruncate de ceilalți ei au găsit adevărate comori. Marion a fost designer de interior, iar el a avut mai multe mici afaceri, comerciant aș putea să-i spun. Amândoi au o slăbiciune pentru obiecte realizate manual, pentru antichități în general. La țară, s-au trezit mai activi ca niciodată, dar într-un mod care îi încântă.

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (26)

Când s-au apucat de amenajat casa pe care au cumpărat-o la marginea unei păduri, pentru ei a fost clar că totul va fi cât mai aproape de spiritul rustic. Așa că s-au dus prin sat să se cunoască cu lumea și așa au observat că mulți săteni se debarasează de obiecte utilitare sau de mobile vechi pe care fie nu le mai puteau folosi, fie nu le mai plăceau, că doar nu mai erau la modă. Printre grămezile de vechituri de prin curțile sau casele sătenilor cei doi soți au văzut detalii frumoase, iar când i-au luat la întrebări pe proprietari au dat de povești. Da, fiecare obiect avea istoria lui și odată cu ea soții au aflat o bună parte chiar din viața satului și a consătenilor lor. Dacă inițial erau venetici, foarte curând au ajuns să cunoască multe, iar localnicii i-au îndrăgit. Au început să cumpere vechiturile altora și să le repare sau să le integreze în noi decorațiuni sau piese de mobilier. Lângă casa lor, hambarul a devenit depozit, showroom și atelier. Au apelat la meșteri din zonă care se pricep la tâmplărie și au început o mică afacere cu obiecte rustice recuperate, pe care le vând online pe site-ul lor.

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (25)

Cei doi soți nu doar că nu se plictisesc, dar învață constant. După fiecare vizită în poduri întunecoase și pline de pânze de paianjen sau în subsoluri cu mirosuri de legume, fructe și vin, se întorc acasă cu povești încapsulate în obiecte. Se documentează despre ele, despre vechiturile pe care le găsesc, și păstrează povestea lor. Le recondiționează sau le remodelează pentru ca aceste lucruri să-și continue viața în casele altora. Astfel, cei de la oraș reușesc să aibă în locuințele lor fragmente din viața de la țară, care le aduc aminte de copilărie, de vacanțele la bunici sau pur și simplu se bucură de lucruri frumoase, readuse la lumină odată cu poveștile lor. E sănătos să trăiești în prezent, să nu te atașezi de trecut, dar când în căminul tău aduci povești, nu faci decât să-ți readuci aminte că viața merită trăită și altfel, că există acele bucurii mărunte, acele descoperiri în tușa pensulei unui meșter artizan sau în urmele dălților unui tâmplar care vorbesc despre frumos, despre clipe în care cineva a creat cu drag lucruri. Asta îi încântă și pe Marion și Andrew și despre frumos simți că este vorba și în casa lor. Da, despre o viață trăită frumos. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (3)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (27)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (24)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (23)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (14)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (19)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (1)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (10)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (17)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (18)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (16)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (15)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (21)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (22)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (12)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (7)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (20)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (11)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (9)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (13)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (8)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (5)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (6)

adelaparvu.com despre casa la tara, casa Polonia, foto Aleksander Rutkowski (4)Foto: Aleksander Rutkowski – Weranda Country

6 raspunsuri pentru Au lăsat orașul pentru a descoperi poveștile de la țară

 1. Aurora spune:

  Foarte frumos ! Pacat ca site-ul e in limba polona, cred.

 2. […] Adela Parvu Viața, de multe ori, parcă se derulează prin fața noastră, dar nu și prin noi. Încercăm să […]

 3. Aliz spune:

  Au adunat ceva piese vechi de mobilier si decor. Locul de luat masa e cel mai frumos (dupa caine desigur: )

 4. baban oana spune:

  superb,cat de mult ma bucur ca am descoperit aceasta comoara,blogul tau,pt ca am casa aproape de finisaje ,100 de reviste de amenajari interioare si tot mai caut….caut…esti o fiinta minunata,au o munca nobila,voi toti sunteti minunati prin tot ceea ce faceti!bravo,mii de felicitari desi uneori cuvintele sunt sarace si umile in fata faptelor…..devorez fiecare fotografie a ta,asta e o adevarata comoara ,tot ceea ce ai strans aici….

 5. rodica spune:

  Ce lampi superbe! Si eu iubesc obiectele cu ampreta manuala, au un parfum aparte, asa ca… bravo lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *