adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-16

In apartamente, Design Interior

Apartament lung și îngust amenajat aerist și actual

Când locuința are ferestre generoase dispuse doar pe o singură latură este mai greu de obținut un ambient luminos și aerist. De ce? Pentru că ferestrele mari rămân în spațiul delimitat al camerelor, iar către centrul apartamentului nu pătrunde lumina naturală. Uite, am ales să-ți prezint azi o locuință din Barcelona care măsoară circa 80 de metri pătrați, cu două dormitoare, două băi, living și bucătărie, dar care are ferestre mari doar pe latura îngustă, către terasă. Designerul Van Castro de la biroul Vivestudio a venit însă în întâmpinarea proprietarilor cu propuneri de amenajare bine argumentate pentru ca familia ce locuiește aici să obțină un ambient actual, aerisit și ordonat, așa cum își dorea. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul locuinței.

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-3

Când au cumpărat apartamentul, acesta avea livingul și bucătăria separate, iar către holul de la intrare exista practic un spațiu mai generos, dar neutilizat și evident întunecat. În plus, finisajele erau mult mai închise la culoare, un parchet mai sobru și nuanțe mai tari pe pereți. Evident, camerele fiind inițial delimitate și numărul ușilor era mai mare, adică trei care se deschideau din hol (către bucătărie, living, zona de noapte). Designerul le-a propus să deschidă bucătăria către living și să renunțe la ușa către micul sas dinspre dormitoare. A lăsat separate doar dormitoarele. Astfel, lumina naturală de la fereastra amplă a livingului ajunge acum cu ușurință și către bucătărie, iar nuanțele finisajelor și mobilierului aduc un plus de luminozitate și organizare în întregul interior.

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-1

De la intrarea în casă bucătăria nu se vede, dar se ghicește cumva datorită mesei de tip bar situată în prelungirea zidului, în spatele căruia sunt organizate electrocasnicele mari și mobilierul de depozitare din bucătărie. Aici, zona din spatele mesei este protejată cu un panou metalic, care pare să aibă un finisaj antichizat. O tușă urbană care dă bine în contextul ambientului gândit în nuanțe deschise, luminoase, dar și o modalitate practică de a proteja peretele. Suspensiile de deasupra mesei adaugă un plus de lumină, dar și de decor în zonă.

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-12

Bucătăria are frontul de lucru situat pe o singură latură, iar partea de depozitare pe partea opusă. Pentru a nu încărca spațiul care se vede dinspre living, designerul a propus ca zona de lucru să nu aibă corpuri suspendate, ci doar câteva rafturi necesare pentru depozitarea produselor dorite la îndemână, iar restul mobilierului din MDF să aibă mânere frezate, deci direct configurate în mobilier și nu atașate. Hota a fost încastrată la nivelul plafonului, iar pentru protecția peretelui s-a optat pentru o placare cu panou de compozit la fel ca și blatul din care este configurată chiuveta. Totul pe tonuri de alb pentru a nu aglomera spațiul mici și îngust al bucătăriei.

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-14

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-8

Livingul atrage atenția prin fereastra generoasă și mai puțin prin piesele de mobilă, toate concepute de către designer cu un o linie simplă, actuală și mânere frezate. Pentru ca ambientul să nu se simtă rece, designerul a propus ca blaturile mobilierului să fie din lemn, iar în combinație cu albul acesta este bine pus în valoare. Fiecare centrimetru a fost folosit la maximum, cum ar fi pentru biblioteca încastrată, unde adâncimea rafturilor este de circa 35 cm la fel ca și corpurile de dedesubt.

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-17

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-2

Piesele mici și decorațiunile schimbă însă atmosfera livingului, adică măsuțele, vazele cu flori, tabloul, pernele sunt cele care mai aduc un plus de textură și culoare. Suprafețele mari sunt deschise, iar corpurile de iluminat albe. Astfel senzația de luminozitate este sporită, alături de țesăturile folosite pentru storurile ferestrelor realizate la comandă și la nivelul covorului, unul ce induce senzația de confort.

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-9

Dormitoarele sunt simplu amenajate, iar spațiul din dreptul ferestrei celui matrimonial folosit pentru amplasarea unui mobilier de depozitare și cu sertare. Pentru o astfel de organizare a mobilierului a contat faptul că locuința beneficiază de încălzire prin pardoseală. În lipsa caloriferelor e mult mai ușor de amplasat mobila din perete în perete sau sub ferestre. De asemenea, contează și în amenajarea băilor, unde spațiul poate fi utilizat la maximum. Cert este că aici totul este gândit unitar, funcțional, iar liniile calculate, ambientul ordonat sunt încălzite de finisajul plăcut al parchetului. O locuință contemporană bine organizată. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-4

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-15

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-11

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-10

adelaparvu-com-despre-apartament-lung-si-ingust-80-mp-barcelona-design-van-castro-vivestudio-foto-elmueble-13Foto: ElMueble/ Vivestudio.es

17 raspunsuri pentru Apartament lung și îngust amenajat aerist și actual

 1. Andrada spune:

  Sunt extraordinar de frumoase si utile postarile tale!Urmeaza sa imi amenajez casa si ca sursa de inspiratie clar voi folosi acest blog ! Mult succes in continuare!

 2. Andrada spune:

  Cu un singur sfat daca ma poti ajuta.Am hotarat sa merg in intregime pe alb atat in living, care este un open space cat si in dormitor iar „plusul” de culoare sa il dau doar din decoratiuni si mobilier ( canepea & fotolii).Nu ma pot hotari insa ce sa folosesc in bucatarie deasupra frontului de lucru…Nu stiu daca sa merg pe placile Patchwork sau sticla termorezistenta ( care din cate am citit are si un pret destul de ridicat si trebuie montat de catre o firma specializata).Mentionez ca pe fondul alb vreau sa merg doar pe nuante de albastru si galben.

 3. valentina spune:

  Cum se numesc draperiile de la ferestre? Se incadreaza la cele romane?
  Multumesc

 4. Angelyna spune:

  Foarte dragut apartamentul,imi place combinatia de alb si lemn natur.

 5. Maria Didina Ardelean spune:

  Amenajare cu foarte mult bun gust,asa imi voi face dormitorul,cu acel mobilier de sub geam
  Multumesc Adela!

 6. Very nice, it is a pleasure to see our project renovation in your blog. Thank you.

 7. Nicoleta spune:

  Buna ziua! Daca imi doresc amenajarea camerei fetitei mele de 8 ani si am nevoie de ajutorul dumneavoastra de specialitate, aveti disponibilitatea necesara si puteti sa mi spuneti un pret estimativ al serviciilor dvs?

 8. Gogescu Florina spune:

  Buna ziua. Am un spatiu relativ mic pentru dinning si nu stiu ce perdele cu draperii sau rulouri cu draperii sa pun. Restul livingului este alb/negru si comunica cu dinningul. In dinning mai am o servanta alba din MDF. Multumesc

  • Adela Parvu spune:

   Florina, contacteaz-o pe Alina Țâru (tel 0723.234.323) care este designer de perdele. Sigur o să te sfătuiască ce și cum să faci și în funcție de stilul amenajării din casa ta.

 9. Alina spune:

  Cum este incalzit apartamentul?

 10. Ana spune:

  Adela, la bucătarie, în dreptul blatului de lucru, s-a aplicat sticla transparenta pe perete? Superb apartamentul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *