adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (4)

In Case, Design Interior

Interior cald cu tușe rustice și accente urbane

Sunt mulți cei care ajung să-și ridice o casă și să se ocupe singuri de toată coordonarea necesară pe un șantier, dar sunt etape în care se împotmolesc. Prima dintre ele este după ce tâmplăria casei este deja montată și apar întrebările: aleg parchetul în relație cu tâmplăria? Dar culoarea pentru pereți? Mai departe, după finisaje, sunt întrebările de genul: ce fel de mobilă să aleg? Se potrivesc canapelele de o anumită culoare cu restul? Dar mobila de bucătărie cum să o fac? Scaunele de la masă cum le aleg? Ei bine, am ales să-ți prezint azi o casă compactă, pe gustul multor oameni care visează la un interior cald și primitor, o casă amenajată de designerul Jeanette Trensig într-o localitate montană de lângă Barcelona, unde totul este conceput cu bun gust, nimic sofisticat, dar totuși atât de plăcut. Dar hai să-ți descos secretele de aici.

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (1)

Proprietarii, un cuplu cu doi copii de vârste școlare, au cumpărat casa deja construită. Erau unele lucruri care-i nemulțumeau cum ar fi: bucătăria prea mică, lumina naturală care o considerau prea puțină pentru că ferestrele erau mici, aspectul prea rustic al casei. Și-au dorit o casă caldă, dar să se bucure și de peisajul zonei, să aibă mai mult spațiu în zona de zi și interiorul să nu fie foarte rustic, ci să aibă accente urbane. Designerul a venit cu propuneri care au ținut cont și de bugetul lor, respectiv să păstreze structura din lemn și planșeul din la vedere, dar să deschidă bucătăria către zona de zi, obținându-se astfel un spațiu amplu la parter. Apoi, pentru a amplifica senzația de spațiu și lumină naturală le-a propus schimbarea tâmplăriei, respectiv mărirea ferestrelor, pentru a ajunge la un adevărat perete vitrat către terasă și mai departe către peisajul din jur. Și scara interioară a fost reconfigurată, cu o rampă la mijloc pentru a fi mai ușor accesibilă copiilor.

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (2)

La finalul amenajării totul era dominat de lemn, de la plafoane la pardoseală, de la tâmplăria ferestrelor la cea a ușilor interioare. Soluția? Alb peste tot la nivelul pereților pentru a ordona spațiul și a permite apoi inserarea de decorațiuni. La bucătărie, având în vedere că era deschisă către locul de luat masa și living, designerul a prevăzut un mobilier de nuanță verde mentă și blat din microciment. Dar nu a încărcat spațiul cu corpuri de mobilă suspendate, ci a făcut peninsula mai lată pentru a crea locuri de depozitare de o parte și de alta a ei (către bucătărie și către sufragerie). Locul de luat masa l-a prevăzut lângă fereastra largă și pe peretele comun cu bucătăria nu a acoperit cu draperii ferestrele mici, ceea ce amplifică senzația de spațiu.

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (4)

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (10)

Livingul este deschis, dar prin poziția mobilierului se vede că este un spațiu separat. O masă consolă în spatele uneia din cele trei canapele sugerează această delimitare. Și da, mai bine trei canapele de câte două locuri care pot fi mutate cu ușurință sau retapițate în timp, decât un colțar care ar fi obligat la păstrarea unei anumite configurații. Șemineu simplu, alb, fără placări de piatră pe carcasa lui și alături televizorul, fără rafturi deasupra. Această suprafață de alb lasă loc plafonului rustic să respire, să se vadă. Altfel, placările din piatră sau mobilierul pe verticală ar fi imprimat o imagine încărcată, aglomerată și ar fi dat impresia că plafonul este jos, apăsător.

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (3)

Decorațiunile textile dau senzația de confort, de la draperiile simple albe care încadrează ferestrele generoase la canapelele și scaunele tapițate. Culori? Neutre, texturi naturale sau moi, iar inserția de nuanțe este discretă, fie prin piese de mic mobilier (măsuțe), fie prin perne decorative și plante. Aici, unde ferestrele sunt ample, culorile se simt din exterior către interior, căci peisajul face ca încăperea să devină colorată pe parcursul anului, în funcție de anotimp. Acesta e secretul pe care a mizat designerul, plus prezența a numeroase plante decorative și vaze cu flori la interior.

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (8)

Mansarda este rezervată dormitoarelor, unde totul este strict necesar, dar gândit de către designer conform nevoilor familiei. Dacă în dormitorul matrimonial tăblia patului este pe toată lungimea peretelui și este tapițată, în camera copiilor paturile sunt realizate pe comandă pentru a se potrivi spațiului cu pantă înclinată. Deși pe parcursul zilei pare că în camera copiilor e un singur pat, de sub el se trage a doua saltea. O casă caldă, deschisă către natură, unde accentele urbane sunt date prin forma mobilierului, cu puține detalii ornamentale, cu piese mici cu iz industrial și corpuri de iluminat contemporane. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (12)

adelaparvu.com despre casa cu plafon rustic, dar amenajare urbana, designer Jeanette Trensig, Foto ElMueble (7)

Foto: ElMueble 

4 raspunsuri pentru Interior cald cu tușe rustice și accente urbane

 1. Irina spune:

  Foarte frumos amenajata. Singurul lucru pe care nu l-as fi facut este sa las bucataria deschisa. Intr-o bucatarie unde se gateste spatiul trebuie sa fie inchis ca sa nu se simta mirosul in toata casa.
  In res, casa e minunata.
  Felicitari!

 2. Florina spune:

  Buna ziua, cum pot sa gasesc detalii privind planul casei. Nu imi dau seama de dimensiunile necesare, minime, pt o astfel de organizare a spatiului.

  Multumesc,

 3. Nicoleta spune:

  Buna ziua, este superb. Daca va rog, imi puteti spune de unde au fost luate canapele din living si patul/canapeaua din mansarda? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *