Ceea ce este fascinant în casa acestui colecționar este alăturarea obiectelor, de la cele clasice la piese de artă modernă. Un stil unic, eclectic, care în ciuda numeroaselor piese este degajat, aerisit. Secretul? Finisajele neutre și mobilă puțină, care nu încarcă spațiile, ci doar le face confortabile și surprinzătoare. Spre exemplu, bibliotecile sunt în majoritatea cazurilor nișe încastrate în perete și nu piese de mobilă masive.

In Case, Design Interior

Casa unui pasionat de antichități

Am văzut case de colecționari de antichități de la noi, dar cumva toate erau destul de întunecate și ticsite de obiecte, iar aglomerarea, plus lipsa unui iluminat gândit să pună în valoare piesele mai speciale, țineau cumva în umbră totul. Dar există, desigur, și alte moduri de amenajare interioară, unde un pasionat de antichități, să aibă un ambient luminos, chiar dacă numărul pieselor pe care le deține să fie unul de-a dreptul copleșitor. Și ca să-ți arăt despre ce vorbesc am ales să-ți prezint azi casa unui proprietar de galerie de antichități din Milano, Maurizio Epifani, care și-a transformat locuința de 200 de metri pătrați într-un sanctuar spectaculos. I-a fost greu să selecteze piesele preferate, dar ceea ce a făcut a fost să-și stabilească o temă de decorare: uimirea. Da, asta și-a dorit, ca de fiecare dată când parcurge încăperile să-și ofere răgazul de a se minuna de măiestria pieselor. A ales ca la interiorul casei sale piesele de mobilier să fie din registrul secolului al XVIII-lea, perioadă când acest excentric colecționar considera că mobila era mult mai elaborată. Multe din piesele sale de acasă sunt alăturări pe care le consideră „mariaje imposibile”, dar tocmai aceste contraste îl provoacă zi de zi să rămână curios, dar și fascinat de artă, de frumos, de viață. Hai să descoperi apartamentul generos unde locuiește singur, unde nu primește oaspeți și pe care nu l-a schimbat ca și compartimentare, ci la transformat în propriul său templu de meditație.

Proprietarul locuinței Maurizio Epifani și-a dorit dintotdeauna să trăiască înconjurat de lucruri frumoase. Și da, ca și colecționar și proprietar de galerie de antichități a găsit atât o cale profesională, dar și una sufletească de a -și împlini acest vis. Ba chiar și numele său de scenă vorbește despre fascinația pe care o are pentru Frumos. El și-a dorit ca în casa lui să fie mereu uimit, să se încarce de frumos, dar și să aibă mereu revelații pe măsură ce-și redescoperă piesele preferate.

Proprietarul locuinței, Maurizio Epifani, și-a dorit dintotdeauna să trăiască înconjurat de lucruri frumoase, care să-l facă să se gândească la sensul vieții, să mediteze la fascinanta lume în care trăim. Și da, ca și colecționar și proprietar de galerie de antichități a găsit atât o cale profesională, dar și una sufletească de a-și împlini acest vis. Ba chiar și numele său de scenă – Epifani – vorbește despre obsesia pe care o are pentru Frumos. El și-a dorit ca în casa lui să fie mereu uimit, să se încarce de frumos, dar și să aibă mereu revelații pe măsură ce-și redescoperă piesele preferate.

Fără lumină toate detaliile ar rămâne în umbră, așa că proprietarul s-a gândit la un spațiu de expunere bine iluminat, astfel încât fiecare lucrare să poată fi pusă în evidență.

Fără lumină toate detaliile ar rămâne în umbră, așa că proprietarul s-a gândit la un spații de expunere bine iluminate, astfel încât fiecare lucrare să poată fi pusă în evidență. În cazul etajerei de față, una fixă, pe lângă lumină, a avut grijă să creeze mici baze, socluri pentru unele dintre piesele preferate și să nu aglomereze rafturile. Pentru el fiecare casetă spune o poveste și asta personalizează complet întreaga sa locuință.

Citate scrise pe perete, la nivelul superior, dau un aer contemporan locuinței. Pentru prorietar sunt noi provocări de a reflecta, de a medita.

Citate scrise pe perete, la nivelul superior, dau un aer contemporan locuinței. Pentru proprietar însă sunt noi provocări de a reflecta, de a medita și nicidecum nu le consideră o abordare legată de design interior.

Ceea ce este fascinant în casa acestui colecționar este alăturarea obiectelor, de la cele clasice la piese de artă modernă. Un stil unic, eclectic, care în ciuda numeroaselor piese este degajat, aerisit. Secretul? Finisajele neutre și mobilă puțină, care nu încarcă spațiile, ci doar le face confortabile și surprinzătoare. Spre exemplu, bibliotecile sunt în majoritatea cazurilor nișe încastrate în perete și nu piese de mobilă masive.

Ceea ce este fascinant în casa acestui colecționar este alăturarea obiectelor, de la cele clasice la piese de artă modernă. Un stil unic, eclectic, care în ciuda numeroaselor piese este degajat, aerisit. Secretul? Finisajele neutre și mobilă puțină, care nu încarcă spațiile, ci doar le face confortabile și surprinzătoare. Spre exemplu, bibliotecile sunt în majoritatea cazurilor nișe încastrate în perete și nu piese de mobilă masive. De asemenea, nu a populat cu țesături camerele sale. Vei observa că nu a acoperit pardoselile cu covoare și nici ferestrele nu sunt îmbrăcate cu draperii sau perdele. Totul este cât mai liber gândit pentru a pune în valoare piesele sale preferate.

Multă lumină naturală, dar fără a lăsa ocazia privitorilor de afară să întrevadă ceva de la interior.

Multă lumină naturală, cu storuri romane comandate exact pe dimensiunile ferestrelor. Plite și cornișe albe ce subliniază spațiile, dar le lasă suficient de ordonate și curate pentru ca restul obiectelor, cele de colecție, să fie în prim plan. Tema naturii, exprimată prin lucrări decorative, sculpturi și tablouri ce înfățișează animale, este prezentă în majoritatea camerelor. Plantele verzi nu există, tocmai pentru că umezeala provenită de la ele ar putea dăuna pieselor vechi.

Proprietarul și-a amenajat fiecare colț, așa cum nu ai vedea în altă casă. Inclusiv zonele de circulație, din dreptul ușilor, sunt frumos încadrate de lucrări care te provoacă să mergi mai ușor, mai cu grijă, dar să-i ofere și clipe de uimire, de întrebări, de redescoperiri.

Proprietarul și-a amenajat fiecare colț, așa cum nu ai vedea în altă casă. Inclusiv zonele de circulație, din dreptul ușilor, sunt frumos încadrate de lucrări, care îl provoacă să pășească mai ușor, mai cu grijă, dar să-i ofere și clipe de uimire, de întrebări, de redescoperiri. Și da, „mariajele imposibile”, așa cum și-a denumit proprietarul alăturările de obiecte, sunt prezente peste tot.

Te-ai fi așteptat la o astfel de bucătărie? Cu siguranță nu. Dar proprietarul acestei case a dorit ca fiecare încăpere să exprime ceva care să-l fascineze. Pe fețele mobilierului de bucătărie este imprimată o reproducere după celebrare lucrare "Rhino" a lui Albrecht Dürer (1515), una dintre cele mai influente și copiate lucrări în Europa timp de trei secole. Reprezentarea rinocerului este una imaginată, după descrieri, artistul renascentist german, neavând ocazia să vadă în realitate vreun exemplar. Deși realizată după descrieri în 1515, lucrarea realizată în lemn este surprinzător de actuală și azi, ca tehnică de reprezentare.

Te-ai fi așteptat la o astfel de bucătărie? Cu siguranță nu. Dar proprietarul acestei case a dorit ca fiecare încăpere să exprime ceva care să-l fascineze. Pe fețele mobilierului de bucătărie este imprimată o reproducere după celebrare lucrare „Rhinocerus” a lui Albrecht Dürer (1471-1528), una dintre cele mai influente și copiate lucrări în Europa timp de trei secole. Reprezentarea rinocerului este una imaginată, după descrieri, artistul renascentist german, neavând ocazia să vadă în realitate vreun exemplar. Deși realizată după descrieri în 1515, xilogravura în lemn este surprinzător de actuală și azi.

Locul de masă din bucătărie este un alt prilej de desfătare pentru proprietar.

Locul de masă din bucătărie este un alt prilej de desfătare pentru proprietar pentru că și aici există lucrări de artă. Și-a poziționat masa astfel ca din acest loc să poată vedea și pe fereastră, dar și să se minuneze de detaliile reprezentării rinocerului de pe mobila din bucătărie. Și da, locul de luat masa este mobilat cu piese vechi din gama mobilierului de grădină.

Nici dormitoarele nu fac excepție de la regula casei: fără covoare. Mai mult spațiu pentru antichități, dar așezate aerisit pentru ca fiecare tablou, fiecare mică piesă de mobilier să fie bine conturată și nu sufocată în ambient.

Nici dormitoarele nu fac excepție de la regula casei: fără covoare. Mai mult spațiu pentru antichități, dar așezate aerisit pentru ca fiecare tablou, fiecare sculptură, fiecare mică piesă de mobilier să fie bine conturată și nu sufocată în ambient.

Ca în multe alte locuri din casă, un colț din dormitorul mare spune o poveste.

Ca în multe alte locuri din casă, un colț din dormitorul mare spune o poveste. Alăturări de obiecte din registre diferite, contraste tematice, de stil, obiecte care sunt practic puse reciproc în evidență.

Deși locuiește singur și nu primește oaspeți, poprietarul a respectat planul inițial al locuinței și a amenajat mai multe dormitoare. De ce? Pentru că în fiecare a amplasat lucrări de artă preferate. Așa poate alege, în funcție de starea sa, unde să se odihnească, în funcție de ceea ce dorește să admire.

Deși locuiește singur și nu primește oaspeți, poprietarul a respectat planul inițial al locuinței și a amenajat mai multe dormitoare. De ce? Pentru că în fiecare a amplasat lucrări de artă preferate. Așa poate alege, în funcție de starea sa, unde să se odihnească, în funcție de ceea ce dorește să admire. Având suficiente camere, dulapurile pentru haine lipsesc, dar nu lipsesc dressingurile separate de uși interioare.

Lucrări de artă în baie? De ce nu? Mai ales când este vorba despre un colecționar de artă.

Lucrări de artă în baie? De ce nu? Mai ales când este vorba despre un colecționar de artă, dar toate bine sigilate, iar spațiul mereu ventilat pentru ca ele să nu se degradeze. Ca amenajare poți observa cât de simplu este totul. Doar obiecte sanitare noi, cu linie clasică, și tâmplăria recondiționată vorbesc despre istoria casei.

Arhitectura apartamentului contează foarte mult pentru că spațiile bine luminate și înalte ajută pentru expunerea obiectelor. Însă și proprietarul a știut cum să le pună în valoare. Inclusiv tâmplăria este recondiționată aici în spiritul arhitecturii vechi a clădirii.

Arhitectura apartamentului contează foarte mult pentru că spațiile cu ferestre generoase și tavane înalte ajută pentru expunerea obiectelor. Însă și proprietarul a știut cum să le pună în valoare. Inclusiv tâmplăria este recondiționată aici în spiritul arhitecturii vechi a clădirii.

Fiecare colț, fiecare spațiu este inedit populat de artă. Dacă ai face un exercițiu de imaginație să-ți închipui spațiile goale, ai realiza că ele sunt simplu, dar calitativ tratate.

Fiecare colț, fiecare spațiu este inedit populat cu artă. Dacă ai face un exercițiu de imaginație să-ți închipui spațiile goale, ai realiza că ele sunt simplu, dar calitativ tratate la nivel de finisaje.

Sculpturi și obiecte decorative spectaculoase, dar și combinații stranii fac din acest interior o lume inedită. Contrastele nu sunt doar de texturi, cât și de volumetrie și tematică. Spre exemplu aici căprioarele devin mai impună toare în relație cu găina de la picioarele lor. Dar acest contrast vorbește și despre sălbatic și domestic. Proprietarul își exprimă prin amenajarea propriei locuinței și simțul umorului.

Sculpturi și obiecte decorative spectaculoase, dar și combinații stranii transformă acest interior într-o lume inedită. Contrastele nu sunt doar de texturi, cât și de volumetrie și tematică. Spre exemplu aici căprioarele devin mai impună toare în relație cu găina de la picioarele lor. Dar acest contrast vorbește și despre sălbatic și domestic. Proprietarul își exprimă prin amenajarea propriei locuinței și simțul umorului.

Multă lumină artificială pe lîngă cea naturală, multe veioze pe lângă corpurile d eiluminat d ela nivelul tavanului, veioze a căror lumină transformă pe timpul serii decorul casei într-un ambient de-a dreptul scenografic.

Multă lumină artificială pe lângă cea naturală, multe veioze pe lângă corpurile de iluminat de la nivelul tavanului, veioze a căror lumină transformă pe timpul serii decorul casei într-un ambient de-a dreptul scenografic. O locuință cu totul specială, care poate fi un exemplu despre cum arta și antichitățile pot personaliza un ambient, cum poți cu astfel de obiecte să-ți spui propria poveste în care ți-ai dori să evadezi la finalul fiecărei zile. Absolut specială această casă. Sper să te inspire și pe tine! 

adelaparvu.com despre casa unui colectionar de antichitati Maurizio Epifani, Milano, Foto Lorenzo Pennati (7)

Foto: Lorenzo Pennati 

8 raspunsuri pentru Casa unui pasionat de antichități

  1. Mircea Stroe spune:

    Mirobolanta ! Probabil amenajarea unei astfel de case costa enorm (ma refer strict la partea de amenajari, presupunind ca obiectele – tablouri, carti, sculpturi etc. – ar exista).

  2. Mala spune:

    In fata foarte putinor case am ramas fara grai. Ei bine, casa asta mi-a „blocat” creierul. Si a intrat acolo, in suflet…

  3. Ovidiu spune:

    Adela ,îți urmăresc de mult postările,dar aceasta cred ca depășește cu mult nivelul de amenajare.Sincer,bucătăria mi-a plăcut cel mai mult”uno italiano vero”!Gust și inspirație deosebite!

  4. Claudia spune:

    Magnific!!

  5. Imi plac amenajarile interioare.

  6. Stefan Claudia spune:

    Of!E poezie.Si un simt al umorului….de o finete aparte.

  7. MATEI KASZAS spune:

    DA,,,aceasta este senzația ca ….nu găsești cuvine care sa exprime …SUBLIMUL SUBLIM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *