adelaparvu.com despre Augustin Materi, designer de ceasuri, model Admiral (3)

In Artisti, artizani, handmade, Oameni talentati, Romania Mea

Fascinantă povestea lui Augustin Matei, care a trecut de la peisagistică la ceasuri. Creează acum adevărate opere de artă de purtat la mână

De mult timp vroiam să-ți scriu despre acest om cu adevărat special, care a avut curajul să schimbe totul în viața lui și să se dedice unei munci care simte că-l împlinește pe deplin. Încă din adolescență visa să devină designer de produs, să creeze obiecte, dar nesiguranța acestui domeniu, încă neclar din multe puncte de vedere la noi, l-a împins către alte alegeri. Și cea care i-a asigurat mult timpul traiul a fost cea de peisagist, deși e absolvent de design. Pasionat de frumos, dar și de filozofia asiatică, practând mulți ani arte marțiale, Augustin Matei (foto mai jos) s-a împacăt în tinerețe cu gândul că va face design de grădini și gata. Asta până când unul dintre clienții săi i-a deschis apetitul pentru ceasuri. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre designer ceasuri Augustin Matei (1)

E dificil să fii peisagist pentru că, deși e o muncă a cărei rezultate sunt spectaculoase, ea cere mult efort, muncă în echipă și o coordonare foarte clară în timp. Cu natura nu te joci, iar peisagistica este la noi ceva sezonier. Nu poți face grădini în orice perioadă a anului, iar din postura de client trebuie să ai încredere în peisagistul tău și mai ales răbdare. O grădină se concepe relativ ușor pe calculator sau hârtie, dar se materializează greu. Însă atunci când dai peste un client cu adevărat pasionat și înțelegător el îți devine prieten. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Augustin, care a legat o bună prietenie cu unul dintre clienții săi, pasionat de frumos și mai ales de ceasuri. Fiindu-i aproape mai multe sezoane, timp în care-i făcea grădina, Augustin a avut timp să afle o mulțime de lucruri interesante despre ceasuri.

adelaparvu.com despre designer ceasuri Augustin Matei (2)

Augustin mi-a spus că la început nu înțelegea obsesia noului său prieten pentru ceasuri și mai ales n-a priceput de ce era în tentat să cheltuie mii de euro pe falsuri. Apoi a aflat că un fals ce costa mult, copia de fapt un model cu și mai multe zerouri în coadă. Așa că de curiozitate a vrut să afle mai multe, iar prietenul său a fost dispus să-l inițieze în acest domeniu din perspectiva unui colecționar. Da, lucrurile în privința mecanismelor erau clare: elvețienii și japonezii sunt cei mai tari când vine vorba despre partea funcțională a unui ceas. Dar când a văzut cadranele multor modele a avut curajul să spună cu voce tare: Așa ceva aș putea să fac și eu! Și exact asta a și făcut! Dintr-o dată i s-au limpezit gândurile și toate visurile din tinerețe vizavi de a deveni designer i s-au conturat în fața ochilor. Nu s-ar fi gândit niciodată din start că ar putea face ceasuri, dar acum drumul îi era clar.

adelaparvu.com despre designer ceasuri Augustin Matei, Atelier

Nu, n-a avut bani de investit într-un atelier, dar știa că are nevoie de liniște pentru o treabă atât de migăloasă. Priceput la desen, la gravat și la microsculptură, lucruri pe care nu avea cum să și le exerseze în amenajări de peisagistică, Augustin și-a întrevăzut viitorul în casa bunicului său de la țară. Acolo urma să-și găsească locul unde să creeze și să lucreze în liniște. Și n-a mai stat pe gânduri. Banii pe care-i avea de la lucrările recent realizate ca peisagist i-a investit în două mecanisme de ceas: unul elvețian și altul japonez, comandate direct de la producători. Dar în privința cadranelor s-a apucat să le lucreze cu ceea ce avea la îndemână. I-a luat mult să facă primele ceasuri, dar au ieșit senzațional. Și când ai un prieten pasionat de astfel de obiecte, vorba ți se duce imediat, iar comenzile încep să apară.

Augustin Matei, ceas model Copacul Vietii

Augustin Matei, ceas model Copacul Vietii

În căsuța de la țară Augustin a început cu un atelier modest pe care l-a tot modernizat în timp. Clienții săi? Oameni care apreciază frumosul, dar mai ales oameni care caută să dăruiască ceva personalizat. Acum Augustin face nu doar ceasuri, ci creează povești gravate pe cadrane. Fiecare ceas este realizat la comandă și are propria lui încărcătură emoțională. În spatele fiecărui desen sau model se ascunde o frântură din viața cuiva și mesaje de dragoste și de apreciere pe care cei care comandă ceasurile vor să le transmită celor dragi lor. Augustin se trezește în ipostaza în care află despre oameni minunați, cum ar fi un tată pasionat de parașutism pentru care fii lui i-au comandat un ceas ce îngloba o bucată din pânza parașutei sale vechi sau de un cuplu frumos de români care-și spuneau Soarele și Luna, iar soția și-a dorit un ceas pentru soțul ei cu cele două corpuri cerești pentru aniversarea căsătoriei lor. Sunt multe povești frumoase, și nu doar din România, căci sunt mulți străini care-i lansează comenzi. Ceasuri care sunt nu doar frumoase, ci adevărate opere de artă cu mesaje profunde, de suflet pentru cei ce urmează să le poarte. Mi-au adus aminte și de minunatele lucrări pe care le face în piesele Dragoș Man din Timișoara.

Augustin Matei, Ceas de Vanator

Augustin Matei, Ceas de Vanator

Cred că e redundant să-ți spun cât de minunate sunt ceasurile din moment ce le vezi, dar nu mă pot abține să nu exclam într-una: extraordinar! Câtă muncă, câtă răbdare, câtă frumusețe pentru un obiecte pe care mulți nu-l mai consideră necesar azi. Dar tocmai asta mi-a trezit interesul și admirația. Și da, n-ai cum să nu admiri un om ca Augustin care a avut curajul să-și trăiască visul, să schimbe totul în viața lui și să o ia de la capăt în privința profesiei, dar și a modului de trai, căci a renunțat la viața urbană și s-a mutat la țară. Știi, pentru mine Augustin Matei se potrivește excelent cu mottoul meu. O viață avem? Colorată să fie! Cu visurile tale, cu dorința de-a lăsa ceva frumos în urma ta, cu puterea de-a aduce zâmbete și de-a provoca emoții pozitive. Da, Augustin Matei ești pur și simplu de admirat! Sunt sigură că ceea ce faci tu contează enorm în viața multora! Bravo ție!

p.s. Site-ul său este www.augustimatei.com, aici ai pagina lui de Facebook și la acest număr de telefon îl poți contacta 0721.728.848. Dacă te întrebi în privința prețurilor, îți spun că un ceas cu mecanism elvețian costă circa 850 de euro, iar unul cu mecanism japonez costă în jur de 450-480 de euro. Fiecare ceas are garanție, are toate documentele de unicitate, deci dacă faci o comandă poți fi sigur că ceea ce primești este un obiect certificat și autentificat.

Augustin Matei, ceas model Horse

Augustin Matei, ceas model Horse

Augustin Matei, ceas model Horse

Augustin Matei, ceas model Horse

Augustin Matei, ceas model Admiral

Augustin Matei, ceas model Admiral

adelaparvu.com despre designer ceasuri Augustin Matei, ceas model Admiral (3)

Augustin Matei, ceas model Poseidon

Augustin Matei, ceas model Poseidon

Augustin Matei, ceas model Sea Monster

Augustin Matei, ceas model Sea Monster

Augustin Matei, Ceas de dama

Augustin Matei, Ceas de dama

Augustin Matei, ceas model Inspiratie Japoneza

Augustin Matei, ceas model Inspiratie Japoneza

Augustin Matei, ceas model Hard Rock

Augustin Matei, ceas model Hard Rock

Augustin Matei, ceas model Egipt

Augustin Matei, ceas model Egipt

Ceas de vanator

Augustin Matei, Ceas de vanator

Augustin Matei, ceas model Cave Art

Augustin Matei, ceas model Cave Art

Augustin Matei, ceas model Moby Dick

Augustin Matei, ceas model Moby Dick

Augustin Matei, ceas model TNT

Augustin Matei, ceas model TNT

Augustin Matei, ceas model TNT

Augustin Matei, ceas model TNT

Foto: www.augustinmatei.com

2 raspunsuri pentru Fascinantă povestea lui Augustin Matei, care a trecut de la peisagistică la ceasuri. Creează acum adevărate opere de artă de purtat la mână

  1. …minunate cadrane….

  2. Clarisa spune:

    Opere de arta in miniatura. Nu vad insa un catalog de preturi pe site-ul dansului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *