Casa evantai extinsa

In Case, Constructii, Romania Mea, Shopping

Casa evantai inventata de prof. Alexandru Stanila premiata cu aur la Salonul de Inventica Macao

Profesorul Alexandru Stănilă

Profesorul Alexandru Stănilă

Știi că tot v-am bătut la cap cu case ieftine în sistem modular sau din lemn. Uite că profesorul Alexandru Stănilă împreună cu o echipă de cercetare de la Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice (UTI) Gh. Asachi din Iași, unde este cadrul didactic, a obținut medalia de aur la Salonul de Inventică de la Macao, China. Premiul a fost primit pentru proiectul din categoria „clădiri compacte expandabile ușor de transportat“ și oferă o soluție neașteptată la criza globală a locuințelor. Inventatorul Alexandru Stănilă a conceput un proiect de casă denumit Casa Evantai, care are pereți extensibili, și care poate fi asamblată în mai puțin de o oră. Casa a fost proiectată ca imobil pentru sinistrați și este dotată cu bucătărie, baie, living. Aceasta este independentă energetic, având panouri fotovoltaice și un rezervor pentru apă. Este o construcție utilă, mai ales în situații de urgență cum ar fi inundațiile.

Casa asa cum arata cand nu este extinsa. Peretii se extind in lateral.

Casa asa cum arata cand nu este extinsa. Peretii se extind in lateral.

Este vorba de un container de 6 metri lungime și 2,5 metri lățime, care poate fi transportat la destinație prin remorcare. Acolo, containerul se extinde și ajunge la o suprafață de 3 – 4 ori mai mare, aproximativ 46 metri pătrați suprafață utilă. Casa-evantai costă în jur de 13.000 de euro (circa 300 euro metru pătrat), iar în interior, după expandare, paturile și dulapurile din dormitor se pliază automat. Singurele elemente de mobilier care trebuie montate după deschidere sunt fotoliile din burete și masa extensibilă din sufragerie. Cu toate acestea, durata totală pentru instalarea casei nu durează, cumulat, mai mult de o oră.

Noul concept de casă, care are o durată de viață de 50 de ani, i-a impresionat pe chinezi. „Invenția a provenit dintr-o joacă de tip LEGO, prin transformarea unei structuri metalice proiectate cândva în structura din lemn ca fiind mai ieftină. O asemenea casă nu presupune o omologare, ea fiind proiectată conform principiilor și normelor de proiectare valabile și care pot fi supervizate, ca la orice proiect, de un verificator de proiect atestat”, a menționat profesorul Alexandru Stănilă de la UTI.

Casa evantai extinsa

Casa evantai extinsa

Casa evantai nu este singura invenţie a profesorului apreciată peste hotare. În ultimii doi ani, tot la Salonul de Inventică de la Macao, profesorul Alexandru Stănilă a mai primit medalia aur pentru casa anti-cutremur şi pentru casa pe structură de lemn, care poate fi montată în 24 de ore. „Nouă nu ne trebuie case de artă, nouă ne trebuie case de locuit în condiţii sociale ieftine şi cât mai multe posibil ca să reuşim să acoperim această necesitate stringentă a locuinţelor pe care o avem la ora actuală în România”, spune inventatorul Alexandru Stănilă. Bine punctat! Acum ar fi păcat ca o astfel de invenție, ca multe altele cu un design ingenios, să nu fie și materializată. Abia aștept ca un constructor român să și producă măcar o astfel de casă ca și prototip la scară reală 🙂

Vedere de sus - Casa evantai extinsa si pliata

Vedere de sus – Casa evantai extinsa si pliata

Surse informații și foto:  Adevarul IasiBzi.ro

10 raspunsuri pentru Casa evantai inventata de prof. Alexandru Stanila premiata cu aur la Salonul de Inventica Macao

 1. aura spune:

  Mi se pare o minunatie. Sper sa apara cit mai repede. 🙂

 2. Deosebit de interesant! Sincere complimente inventatorului!

 3. CAT COSTA?

  Unde putem comanda? Se poate comanda?

 4. cristian spune:

  Felicitari dlui profesor pentru premiu, este un lucru deosebit avand in vedere ca e roman, insa aceasta nu este o INVENTIE, ci o INOVATIE, si din pacate nu este primul care a inventat rulota extensibila. altii o fac de prin ’60.
  „Nouă nu ne trebuie case de artă, nouă ne trebuie case de locuit în condiţii sociale ieftine şi cât mai multe posibil ca să reuşim să acoperim această necesitate stringentă a locuinţelor pe care o avem la ora actuală în România” – sigur ca da… SENZATIONAL!!! ShOC!!! romanii au terenuri cacalau si nu au bani sa-si faca case, noroc cu SUUUPER inventia, casa extensibila pe roti, pe care o vom amplasa ACUM pe sutele de hectare pe care le detinem (sau ni le da Gigi dupa vreo catastrofa)… am rezolvat problema locuintelor in romania, putem sa mergem in sat la bufet acum!
  Desigur, nu ne intereseaza sa avem apa curenta, electricitate, gaze… etc… ne intereseaza sa avem o rulota pe un camp. Pentru RULOTE nu veti primi bransament la nici o retea de utilitati, pentru ca nu e o constructie autorizata / receptionata / intabulata… ShOC!!! Nu veti exista pentru primarie! Partea buna este ca nu veti plati impozit pe locuinta!!! Inca un avantaj in stil romanesc!
  Dar stai!!! Asta nu e tot! Sigur exista varianta alternativa pentru utilitati… foooarte ieftine desigur, la fel de ieftine ca terenurile!
  Ah… ne ducem in camp, in extravilan, si nu vrem sa ne ducem copiii la scoala, ce rost mai are?! si nici noi la munca, doar nu ne trebuiesc bani, avem terenuri cacalau 🙂
  Plus ca, la 300E/mp poti construi o casa in sistem clasic, din zidarie, care rezista la cutremure, la ape, la vant, la ninsoare, la hoti, pt 10-15 minute chiar si la foc. Sau mai ieftin, din lemn (acele domuri geodezice par mult mai interesante decat o rulota). Chiar si din containere sau garaje prefabricate reciclate… atat timp cat au o fundatie pot fi intabulate => constructie cu acte si posibilitatea bransarii la utilitati.

  spor la construit rulote 🙂

  PS: „anti-cutremur” inseamna sa opreasca cutremurul, asa cum sprayul anti-gandaci ii omoara. Nu cred ca s-a inventat ceva „anti-cutremur” pana acum, poate ar fi fost mai util decat o rulota…. zic.
  Si mai de medalie de aur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *