adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbrite, text Carli Marian (2)

In Amenajari Gradina, Gradina, Sfaturi plante

Cu Astilbe vei avea o grădină picturală. Îi place și la ghiveci, dar la semiumbră

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Este o plantă care parcă pictează cu florile sale în tonuri pastelate tabloul grădinii perfecte. Florile sale sunt mici și pot fi colorate în: roz, roșu, violet, mov, crem cu multe tonalități. În grădină, să știi că Astilbe se simte cel mai bine undeva la semiumbră, asta dacă vrei să obții o înflorire de lungă durată, cu flori frumoase si o tufă cât mai compactă. Planta suportă și soarele direct pentru câteva ore, dar are nevoie de multă umezeală, iar solul trebuie să fie bogat în turbă sau pământ de frunze. Dacă vrei să te bucuri de ea la ghiveci să știi că preferă vasele de flori din ceramică, cele mai indicate fiind cele din teracotă care mențin bine umezeala. Și musai să ai grijă să o pui pe o terasă sau într-o zonă unde nu bate soarele, căci îi place umbra, dar nu totală.

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbrite, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian

În privința solului, Astilbe este puțin pretențios preferând doar solurile acide, bogate în humus și umede mereu în timpul verii. Nu se poate cultiva pe terenurile calcaroase și prea însorite decât dacă suferă ceva ameliorări de pH și structură. În cazul terenurilor neutre îți recomand să pudrezi solul înainte de cultivare cu ceva compuși pe bază de sulf sau cu un îngrășământ cu pH acid. Este extrem de important ca solul să aibă capacitate mare de reținere a apei astfel încât să se mențină mai mult timp umed. Pentru a ajuta la păstrarea solului cât mai mult timp umed poți apela și la aplicarea unui strat cu chipsuri din scoarță de conifere. Acest mulci va mai ajuta și la păstrarea pH-ului solului și va împiedica și apariția buruienilor în jurul plantelor. Și pe lângă aceste beneficii extrem de importante să știi că stratul cu mulci va juca un rol important și în supraviețuirea plantei în timpul sezonului rece. Tot pentru protecția împotriva gerului mai poți acoperi baza plantei cu frunze uscate, turbă, ramuri de brad, pământ fibros.

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (12)

Dacă vrei s-o înmulțești să știi că cea mai folosita metodă este cea prin divizare, care se realizează toamna, undeva prin septembrie sau primavara în luna aprilie, dar numai la tufele bine dezvoltate. Pentru rezultate excepționale îți recomand să practici această divizare a tufelor o dată la fiecare 3-4 ani. Diviziunile obținute te sfătuiesc să le plantezi într-un sol pregătit cu nisip, și turbă în gropi de circa 30/30/30 cm. Această plantă Astilbe creează imagini de vis în grădină atunci când este plantată în grupuri, borduri sau plantată solitar în ghivece din teracotă. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele și să te bucuri mult timp de frumusețea acestei flori!

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbrite, text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbrite, text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbroase, text Carli Marian (13)

adelaparvu.com despre Astible, plante cu flori pentru gradini semiumbrite, text Carli Marian (3)

5 raspunsuri pentru Cu Astilbe vei avea o grădină picturală. Îi place și la ghiveci, dar la semiumbră

 1. perenero spune:

  Foarte bun articolul. Doua lucruri as mai adauga: la titlu scrie Astible si exista si Astilbe chinensis(astilbe chinezesc), care este pentru expunere in plin soare sau semiumbra si care infloreste in iunie-august, pe cand Astilbe x arendsii infloreste mai devreme cu o luna. Mai exista si Astilbe simplicifolia(astilbe japonez) tot de umbra.

 2. Dana spune:

  Multumim de informatii, sunt foarte utile pt cineva care nu lucreaza in domeniul acesta. Am in curte o astfel de planta de culoare rosie. Este deosebita si infloreste minunat; am plantat-o langa un bradut si am observant ca ii merge foarte bine. Se pare ca intruneste toate conditiile prezentate in acest articol, dar asta este o pura intamplare caci nu stiam aceste detalii despre cum trebuie intretinuta.

 3. Dana spune:

  Cu mare placere, dar nu are flori in sezonul asta. A inflorit pe vara iar acum se pregateste de perioada dormanta. O sa-i fac o poza anul viitor dupa ce infloreste 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *